Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Új illúzió: a Film

Miért vágyik az ember az illúzióra? Nem tudom, de az biztos, hogy folyton kísérletezik vele és nagyon büszke , ha majdnem tökéletes látszatot teremt. Igazinak ott a valóság, azt már valaki megteremtette, nekünk maradt a „Mintha” élmény: „olyan, mintha élne!” „pont olyan, mint az igazi”. Nevezik ezt varázslatnak  vagy mágiának is. A művészet is ezzel az eszközzel él – gondoljunk csak a színházra, a szobrászatra, festészetre!

A festészet legnagyobb bravúrja a reneszánsz idejében az volt, amikor a síkban a tér illúzióját tudta kelteni. A legelső nézők döbbenten simogatták a sík vásznakat, mert nem akartak hinni a szemüknek. A reneszánsz nagy korszaka visszaadta az ember önbizalmát: úgy tűnt, az emberi teljesítőképesség és zsenialitás határtalan.

Igen ám, de minden nagy felfedezés újabb izgalmas problémákat hoz felszínre. Ha a teret már legyőztük, akkor jöhet az Idő, azaz a Mozgás ábrázolása ! Nagy kihívás! A 19. század végéig kellett várni.

Érdekes, hogy egy hétköznapi, banális fogadás indította el a film történetét. Két gentleman fogadott, 25000 dollárban. Azon vitatkoztak, hogy a versenyló teljes vágtában felemeli-e mind a négy lábát egyszerre.

Edward Muybridge-t kérték fel a felvételek elkészítésére. Sok sikertelen próbálkozás után végül is sikerült elkészíteni a képeket. Tizenkét kamerát kötött egymás mellé és az elvágtató ló léptette működésbe az önműködő kioldószerkezetet. 1880-ban San Fransiscoban egy művészklubban vetítették le a vágtató lóról készült felvételsorozatot, méghozzá úgy, hogy a képeket gyors egymásutánban váltották. A nézők el voltak ragadtatva! „ Éppen csak a patkódobogást nem hallottuk!” (Majdnem elfelejtettem: annak a félnek volt igaza, aki azt állította, hogy van olyan pillanata a vágtató lónak, amikor mind a négy lába a levegőben van.)

Később Edison is kísérletezik a filmmel. Ő nevezi el a kamerával készített képsorozatot „Movie”-nak. A Kinetoskop, az egyszemélyes filmnézőke megjelent a mutatványos bódékban, de ez még nem nevezhető vetítésnek.

Az igazi sokkot a Grand Caféban vetített mozdony illúziója mérte a közönségre, amikor a nézők egymást letaposva visítozva menekültek a filmbeli mozdony elől! (Később a publikum kedvencévé vált ez a jelenet.) Ez volt az első vetítés. Mindez 1895 decemberében történt, amikor  a  Lumiere fivérek, August és Louis Jean szabadalmaztatott találmányukat, a kinematográfot bemutatták.
33 frank volt a bevételük az első vetítés napján, és ebből 30 frank volt a terembérlet!


Hát innen indult…3 frank nyereséggel…De mielőtt megsajnáljuk őket, sietek leírni, hogy egy hónap sem telt bele és már tiszta bevételük elérte a 2500 frankot. Két év múlva Párizsban megnyitották az első mozgóképszínházakat és megjelent a hetedik művészeti ág, a Film, és egy   óriási  új Üzlet a kultúra piacán. A Movie – Heltai Jenő óta mi magyarok csak mozinak nevezzük – elindult hát meghódítani a világot. Mindenható médiummá vált. Nemcsak szórakozást nyújt, hanem ismeretterjesztést is, haditudósítást, szenzációs eseményeket örökít meg.

Szép lassan elindulnak a hollyvoodi építkezések… Kalifornia napsütése nagyon fontos , hiszen ekkor még a felvételekhez sok napfényre volt szükség. Majd megjelennek a sztárok, a burleszk hősei, Chaplin, Harold Lloyd, Buster Keaton, Stan és Pan …

Magyarország frissen, gyorsan felfigyelt az új jelenségre. Már egy évvel Lumiere-ék bemutatkozása után készültek filmfelvételek a budavári felvonulásról, a városligeti Munkácsy megnyitóról. A tizes években már 270 mozi működik a fővárosban.
Az első magyar tudatosan rendezett filmalkotás A táncz volt , amelyet 1901-ben mutattak be az Uránia Tudományos Színházban a kor kitűnő színészeivel és balerináival.

A magyar filmgyártás kialakulásának korai szakaszában felvirágzik egy hibrid műfaj: a kinemaszkeccs, melyben a vetítést szakították félbe, s a film szereplői eleven valóságukban léptek a közönség elé. A film és színház kombinációjából született műfaj Molnár Ferencet is megihlette. A műfaj legjelesebb művelőjét, Karinthy Frigyest tréfásan "magyar Szkeccspir"-nek nevezték.

A tizes években hallunk először Korda Sándorról, Kertész Mihályról, akiket még hazai körülmények között ragad el a film.

A huszas évek végén  nagy előrelépés a hangosfilm felfedezése volt. A nagyközönség boldog volt, de voltak, akik belebetegedtek. Chaplinre vagy a mi Balázs Bélánkra gondolok. Úgy érezték, a hang ellopta a film költészetét, hiszen eddig a színésznek minden porcikájával mesélnie kellett .A szavak szerintük a legfontosabb színészi, művészi  feladattól fosztják meg a színészt.

Itt tartunk hát most a hangosfilm szenzációjánál. Nem volt egyszerű elfogadni megérteni a film jelentőségét, művészetté válását. A cikkekből is kiderül, hogy mennyire felkavarta a film megjelenése a kulturális állóvizet. A cikkek közt rálelünk a becsmérlőkre, istenítőkre, kétkedőkre, hívőkre. Kellemes böngészést kívánok!

Szabó Ágnes

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A technika csudái - Repülőgépek A technika csudái - Repülőgépek
A huszonegyedik századot találóan lehetne a levegő meghódítása...
Magyarország tenisz válogatottjai 8:0-ra győztek Románia ellen Magyarország tenisz válogatottjai 8:0-ra győztek Románia ellen
A magyar-román nemzetek közötti lawntennis-mérkőzés mai utolsó napján...
A nagyregatta második napja A nagyregatta második napja
Előkelő, de kevésszámú közönség előtt bonyolította le a MESz a...
A Pannónia hármas győzelme a bécsi nagy regattán A Pannónia hármas győzelme a bécsi nagy regattán
A bécsi nagy regattán vasárnap is teljes sikerrel szerepeltek a...
Félnap alatt megkerült Jávor Pál feleségének elveszett briliáns melltűje Félnap alatt megkerült Jávor Pál feleségének elveszett briliáns...
Jávor Pál csütörtökön este feleségével a városligeti Gundel –...
Nyári időszámítás Nyári időszámítás
Nem vált be a nyári időszámitás, ez a gyorsan letünt nyár még...
A dr. Richter-féle háziszer A dr. Richter-féle háziszer
A dr. Richter-féle Liniment. Caps. Comp. ( Horgony-Pain-Expeller)...
Nemzetközi bajnoki vívóverseny Nemzetközi bajnoki vívóverseny
Pénteken délután 5 órakor nyitotta meg a vívóversenyt a M.A.C....
Kihirdették a jogerős ítéletet a Landau-pör vádlottjai előtt Kihirdették a jogerős ítéletet a Landau-pör vádlottjai előtt
Mint ismeretes, a Kuria a tábla itéletét megváltoztatva, Sipos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98