Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1929 | December

A német népszavazás

Berlin, december 22.
A német nemzetiek által kezdeményezett népszavazás vasárnap folyt le Németországban. Sikertelenségét már előre megpecsételte, hogy Hugenbergék törpe minoritásban vannak, de ettől eltekintve az is, hogy Severing belügyminiszter a népszavazást a karácsonyt közvetlenül megelőző vasárnapra tüzte ki. Az ünnepek miatt az üzletek nyitva voltak és a választókat – vevőket és kereskedőket egyaránt. – már ezért sem érdekelhette a szavazás. Hogenbergék lapjai erősen támadták is emiatt a vaskezü belügyminisztert.


A népszavazás Berlinben egyáltalában nem jelentett mozgalmasabb vasárnapot a többinél, a városban jóformán senki sem vett róla tudomást. A sajtó nagy orgánumai is alig néhány sorban foglalkoztak a dologgal és ebben is csak arra szólítják föl a választókat, hogy tartózkodjanak a szavazástól, maradjanak otthon. Csupán Hugenbergék lapjai, a „Lokalanzeiger” és a „Nachtausgabe” sorolják föl a kormány bünlajstromát, amely szerintük csődbe viszi az országot. A szavazóurnák előtt alig szavazott le délig a választók hetedrésze azokban a körzetekben, ahol erős Hugenberg pártja, így Schönebergben és Charlottenburgban, a szociáldemokrata részeken pedig alig egy-két Hugenbeg-szavazó jelentkezett a déli órákig.

 

A népszavazás egyébként már szombaton éjfél után megkezdődött a Reichstaghoz közel eső Pauli-vendéglőben, ahol a kutyatenyésztők hivatalos helyisége van. Itt éjfélután 22 német nacionalista képviselő adta le szavazatát, köztük olyanok is, akik csak nemrég hagyták ott Hugenberget, így Behreus, Lindt, Schultz- Bromberg és Eulenburg gróf. Hogy azonban ezek a disszidensek igennel vagy nemmel, vagy üres cédulával szavaztak-e, örök titok marad. A „német nemzeti tömegek” szavazása reggel 8 órától este 6 óráig tartott egész Németország területén.


Hugenbergék ezuttal kevés pénzt költöttek a népszavazás reklámjára és propagadájára, csak itt-ott látni egy-egy röpcédulát. Az egész kampány alatt tizenhat plakátot és röpcédulát adtak ki.
A főhadiszálláson, a német nemzeti néppárt irodájában alig van élet. Két szomoru embert találtam itt, akik már tudják, hogy a csata reménytelen.


Jellemző a berlini tömeg fölfogására, hogy amikor taxin akartam a német nacionalista néppárt irodájába menni, a sofför gunyos mosollyal csak ennyit felelt: „Kérem, nem tudom, hogy hol a Volkspartei!” – „Nem tudja?” – "Tudom, de nem árulom el!” – mondotta a sofför nevetve és továbbrobogott. Igy szervezték meg a passziv ellenállást Hugenberg népszavazása ellen.


Egyetlen szinfoltja volt a népszavazásnak egy hatalmas, zászlókkal földíszitett pótkocsis teherautó, amelyen egy csapat horogkeresztes vonult végig rezesbandákkal a városon. Időnként megállt az autó, az agitátor beszédet intézett a járókelőkhöz, de hangulatot nem tudtak kiváltani, senki nem vetett rájuk ügyet.


Összeütközésre csak két helyen került sor. Berlin külvárosaiban kommunista ifjumunkások tüntettek Hitler és Hugenberg ellen, de a rendőrség bumibotokkal állította helyre a rendet és 23 tüntetőt előállított. Este hat órakor revolveres támadás történt a Tiergarden-körzet egyik szavazóhelyiségében. Két férfi behatolt a szavazóhelyiségbe és három lövést adott le. Az egyik rákiáltott a megrémült bizottságra: „Kezeket föl!” míg a másik fölényesen megfogta a szavazóurnát, kivitte és autón mindketten odébb álltak.


A rendőrség most keresi a tetteseket. Az eredmény, amely a késő éjjeli órákban vált ismeretessé, nagyon lesujtó Hugenbergékre. Az eddig beérkezett jelentések szerint csupán az összes szavazók 13.5 %-a kivánja a kormány vád alá helyezését a Young-terv elfogadása miatt. 86.5 % távolmaradásával adott kifejezést Hugenbergék iránt tanusitott érzelmeinek.


Potsdammban, a német nemzetiek főfészkében 52.187 szavazó közül 13.575 igen szavazatot adtak le, ami 25 %-nak felel meg. Berlinben leadtak 348.119 igen szavazatot, 15.490-en nem-mel szavaztak, 3000 szavazat érvénytelen. Éjfélutánig a birodalom 35 szavazókerülete közül 33-ból érkezett meg az eredmény. Két kerületből már csak aránylag jelentéktelen részeredmények hiányoznak, amelyek nem fognak eltolódást okozni. Eszerint a 41,520.735 választó közül igennel szavazott 6,652.458, nemmel 325.342.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hugenberg Severing
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megszökött a zsidó házból és álnéven élt két gazdag asszony Megszökött a zsidó házból és álnéven élt két gazdag asszony
A rendőrség bizalmasan arról értesült, hogy Stadler Istvánné...
Piccard professzor Piccard professzor
Megjött a tanár úr!... Piccard professzor, a vakmerő világűr-repülés...
Új német védelem Új német védelem
A német védelmi vonalak eddig 2-4 kilométerre húzódtak egymás mögött....
Japán délsarki expediczió Japán délsarki expediczió
Shakleton hadnagy ismeretes délsarki espedicziós sikereit, ugy...
Eltűnt a tordai gyógyfürdők vize Eltűnt a tordai gyógyfürdők vize
Torda környékének népét csodálatos természeti erő megnyilatkozása...
Modern sporttelep Szegeden Modern sporttelep Szegeden
A második legnagyobb magyar város tudvalevőleg nagyon elmaradt sport...
Zita királyné Zita királyné
Eleinte a magyar fülnek szokatlanul hangzott ez a név: Zita, ma...
Vonitó tenoristák, táncfenoménok, Judy Garlandok, Mickey Rooneyk vad...
Vasárnap délelőtt száz és száz fiatalember és fiatal lány sietett,...
A repülőgép A repülőgép
A repülés ma már nem fog megállani, a fejlődés ezen a téren emberi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98