Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

A Társadalmi Egyesületek Szövetségének tízéves jubileuma

A Társadalmi Egyesületek Szövetsége vasárnap díszgyülést tartott a Vigadóban, hogy megünnepelje fönnállásának tizedik évfordulóját. Tizenegy órakor érkezett meg meggypiros, aranysujtásos díszmagyarban József Ferenc főherceg, a TESz kormányzó elnöke, aki a következő megnyitó beszédet mondotta:
- Egy nagy eredménye van tizéves küzdelmünknek: bebizonyosodott, hogy a TESz a fascizmus után az egyedülálló egységes társadalmi szervezet az egész világon.
Erő jelentünk, de az erőpróba még nem volt meg. A föladatunk, hogy tüzeket gyujtsunk. Nem örömtüzet, hanem vésztüzeket kell gyujtanunk, hogy meglássa az egész világ. A nemzet életében a keserüség ive gördül, de nem szabad, hogy ez az ív eltőrjön, mint ahogy már egyszer eltörött 1918-ban.

 

- Egy inditvány érkezett hozzám, amelyet teljes mértékben a magamévá teszek: Hozassék egy olyan törvény vagy belügyminiszteri rendelet, hogy Magyarországon egy idegen állampolgár se kaphasson se szellemi, se fizikai munkát addig, amig abban a munkaágban, amelyben elhelyezkedni óhajt, van munkanélküli.


József Ferenc főherceg indítványára elhatározta a díszgyülés, hogy Horthy kormányzót, Bethlen miniszterelnököt, József és Albrecht főherceget, valamint Mussolinit táviratilag üdvözlik.

 

Ezután a beteg Wolff Károly helyett Huszár Károly mondott ünnepi beszédet:
- Bekerültünk a világháboru vérzivatarába, a haszon minden reménye nélkül, soha nem győztek le bennünket és mégis mi lettünk a legnagyobb vesztesek. Magyarország lett a világ legszerencsétlenebb rokkantja és a magyar nép legszerencsétlenebb hadiárva. Legszebb nemzeti erényünknek, a hűségünknek lettünk a mártírjai és többen pusztultunk el a véres csatákban, mint ahány magyarral Árpád a hont elfoglalta. De a mérhetetlen áldozatoknál is borzasztóbb volt a nemzet erkölcsi integritásának megrendülése. Nagyra kell növelni a nemzethűség, a faji szolidaritást és emberszeretetet, a szabadság tiszteletét, a jog megbecsülését, a családi tüzhelyek tisztaságát és mindenekelőtt a közéleti tisztaságot.

 

Czettler Jenő, a képviselőház alelnöke volt a következő szónok.
- Fölborították Európa termelésének rendjét – mondotta -, de a győzök kezdenek rájönni arra, hogy ha elszedik minden pénzünket, akkor még egy inggombot sem tudunk vásárolni tőlük. Igy lett a fogyasztóból nagyobb hatalom, mint a termelőből. Testvéreim, fogyasztók, nyolcmillió magyar, jegyezzétek meg, hogy mi is érték, mi is hatalom vagyunk.


Végül Raffay püspök, Sipőcz polgármester, Tormay Cecil, Javornitzky Jenő, Ritoók Zsigmond, Dobay Gyula, vitéz Endre Zsigmond, Takács Gyula üdvözölték a Teszt.


A Tesz tisztelgése a kormányzónál

Vasárnap délután a Társadalmi Egyesületek Szövetségének nagyobb küldöttsége tisztelgett a kormányzó előtt, aki Szontagh Tamás üdvözlőbeszédére a következőkben válaszolt:
- Maga az állam, mondotta, a kormányzat is csak akkor kaphat erőre és csak akkor haladhat a helyes irányban, ha a társadalom nemcsak adott pillanatokban juttatja kifejezésre hazafias érzéseit, hanem tömören és szervezetten müködik közre a nemzeti célok megvalósítása érdekében.

 

- E társadalmi tevékenységre szükség van azért is, mert amint az állam nem alakítja és nem befolyásolja kizárólagosan az egyesek életét, ugy a nemzet sorsa sem egyedül a kormányzat kezébe van letéve, hanem a nemzet életében is vannak föladatok, amelyeket maga a szervezeti társadalom kell, hogy ellásson. Ennek a nemzetmentő, nemzetépítő munkának minden korban meg van a maga jelentősége, de talán még sohasem volt arra a magyarságnak annyira szüksége, mint ma, amidőn történelmének egyik legnagyobb megpróbáltatása sujtja.

 

- Különös örömmel tölt el, hogy jelenünknek sokszor dermesztő ködében sem vesztik el az irányt, nem lankadnak és nem csüggednek el, hanem szívós akarattal, céltudatos erővel folytatják további buzgó tevékenységüket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
József Ferenc főherceg A fiatal Huszár Károly
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pillangó kisasszony Pillangó kisasszony
Kedvenc operája jóformán minden muzsikusnak Puccini Pillangó...
Inzultált cseh képviselő Inzultált cseh képviselő
Csehországban a mult hetekben óriási tüntetések voltak a német...
Az uj román helyzet Az uj román helyzet
Vasárnap reggel királyi dekrétum jelent meg. A királyi rendelet a...
Katonai léghajóállomás a Hortobágyon Katonai léghajóállomás a Hortobágyon
Katonai léghajóállomás a Hortobágyon. A delegáczió mostani ülésein...
Közép-Afrikában Közép-Afrikában
Afrika volt a legrejtélyesebb, a legnehezebben hozzáférhető világrész...
Területi liga alakult Területi liga alakult
A Magyar Tudósító azt jelenti, hogy a Magyarország Területi Épségét...
Rövidek Rövidek
Belgrádból jelentik: Ferenc Ferdinánd főherceg és felesége...
A modern asszony A modern asszony
Az Urániában január 2-án bemutatott "A modern asszony" a legjobb...
A Nemzeti Szalon őszi kiállítása A Nemzeti Szalon őszi kiállítása
A nemzeti Szalon újonnan szervezett igazgatósága érdekes műtárlatot...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98