Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

A rádium kiegészíti a Röntgen-kezelést

Körülbelül ennyi az, amit a modern Röntgenes gyógyításról elmondhatok. A legújabb időkben azután kiegészíti a Röntgen-kezelést, főleg a finomabb természetű beteg részek gyógyítására: a rádium A gyógyítás elve körülbelül ugyanaz. A beteg sejket elpusztítja, „elégeti” a rádium és helyükben egészségesek keletkeznek.

A rádium legtöbbször kis üvegfiolában van elzárva, ezt körülveszi egy ezüst-, vagy platinatok. A rádium hatékony sugarait kitűnően átengedi ez a tok. A beteg testrészre már most vagy ráteszik a rádiumtokot, vagy ha mélyebben fekvő részek, például gyomorrákok kezeléséről van szó, akkor esetleg időlegesen le is nyeletik a beteggel a rádiumtokot.

Ugyanígy nyílt seb, gégerák, vagy hasonló természetű megbetegedés esetén: a beteg részbe helyezik egy-két órára, vagy a szükséghez képest hosszabb időre a rádiumot. A legújabb módszerek egyike, amelyet például a nyelvráknál alkalmaznak, hogy a rádiumot egy belül, hosszában üreges tűben helyezik el és ezt beleszúrják a nyelvbe. A sugarak így legközvetlenebbül érik a beteg testrészt.

Kicsit fájdalmas módszer, de a betegek tűrik a fájdalmat. Általában azt vettem észre orvosi praxisomban, hogy az emberek sok mindent feláldoznak és elviselnek a gyógyulás érdekében, csak a hiúságukat nem szabad bántani. Így volt egy betegem, akit Röntgennel kezeltem nyelvrák ellen. Egy napon észrevette a páciens, hogy a kezelés következtében kihull a szakálla.

Felesége és ő maga kétségbeesve panaszkodtak nekem. És hiába magyaráztam, hogy a szakállügy mellékes lehet akkor, mikor az élet megmentéséről van szó, beteg abbahagyta a kezelést, nagyszerűen gyógyuló nyelvrákja kiújult, a szakáll megmaradt ugyan, de ő maga, az én páciensem elpusztult.

Szegény, életének vége felé már szívesen feláldozta volna szakállát is, de akkor már késő volt. Csak akkor jött rá hogy mennyire igazán „mulandó” a hiúság és minden, ami vele összefügg az egész élet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vaughan báróné – Dureiuxné asszony Vaughan báróné – Dureiuxné asszony
Vaughan báróné, De la Croix Sarolta, néhai II. Lipót belga király...
A MÁV villamositási megrendelésének megoszlása az egyes iparágak között A MÁV villamositási megrendelésének megoszlása az egyes iparágak...
A Magyar Királyi Államvasutaknál most került sor a közel 40 millió...
Horogkeresztes diákok biciklin látogatják meg Franciaországban a német katonasírokat Horogkeresztes diákok biciklin látogatják meg Franciaországban a...
Húsvétkor a német határhoz közel lévő városokba horogkeresztes...
Hősök galériája Hősök galériája
Ez a hősök galériája! Semmi nagysejtelműség a rendezésben, sehol a...
A köszvény – az izületek egyik leggyakoribb betegsége, a hústáplálék A köszvény – az izületek egyik leggyakoribb betegsége, a...
Ha a húgysavas kristályok lerakodásának módja nem is egészen világos...
Rippl-Rónai József emlékiratai
Most sikerei tetőpontján, csaknem egyidejűleg gyűjteményes...
Mit várhat Magyarország a Nemzetközi Banktól és a Monetáris Alaptól? Mit várhat Magyarország a Nemzetközi Banktól és a Monetáris...
A Fórum klubban pénteken délután Oltványi Imre, a Nemzeti Bank elnöke...
A nemzetközi  football kongresszus tervezete. A nemzetközi football kongresszus tervezete.
A MLSz. mindent előkészületet megtett, hogy illusztris vendégeit...
Új sportegylet a fővárosban Új sportegylet a fővárosban
„Budapesti Athletikai Club” czímmel mult szombaton új...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98