Dtum
Login with Facebookk
1929 | Január

Maxim Gorkij - Ajánlás

Levél a Nyugathoz

 

Szergéj Szergéjev-Censzkíj már több mint húsz éve dolgozik és ma, véleményem szerint, Mihail Prisvinnel együtt a legelső helyen áll az orosz irodalomban.

Ez az eredeti tehetségű ember az olvasók és a kritika értetlen csodálkozását keltette fel első elbeszéléseivel. Túlságosan világos volt, hogy nem hasonlít a Bunyin, Gorkij, Kuprin-féle "realistákhoz", akik, abban az időben, népszerűségnek örvendtek, de világos volt, hogy nincs rokonságban a "szimbolistákkal", - a francia "dekadensek" e kissé elkésett utódaival sem.

 

Formájának, nyelvezetének különálló és mély sajátossága a kritikusokat - közbevetőleg a nem nagyon műértőket - az elé a kérdés elé állította: ki ez az új és, amint látszik, szeszélyes művész? Hová lehetne sorozni? És minthogy nem illeszkedett be a szokásos osztályozásokba, szívesebben hallgattak róla, mint beszéltek.

 

De a hatalmas tehetségnek e mindenütt általános meg-nem-értése nem csüggesztette el a fiatal írót. Rákövetkező elbeszélései még jobban fokozták a bölcsek csodálkozását. Nem emlékszem, hogy ki értette meg közülük - és megértette-e egyáltalán valaki, hogy ez az ember érzelmeinek, alakjainak, gondolatainak legjobb, legtökéletesebb kifejezésmódját keresi.

Nem vagyok kritikus, nem engedhetem meg magamnak, hogy részletesen méltassam Szergéjev-Censzkíj munkásságát, mert félek, hogy szubjektivitásom feszélyezhetné a magyar olvasóközönséget. Röviden szólva - Szergéjev-Censzkíj irodalmi pályafutása egyike volt a legnehezebb karriereknek. Lényegében véve ilyen is maradt mind a mai napig.


Még mindig nem sokak előtt világos - bár egyre világosabb lesz -, hogy Szergéjev-Censzkíj egyik legragyogóbb folytatója az orosz klasszikusok - Tolsztoj, Gógolj, Dosztojevszkij, Ljeszkov - kolosszális művének. Szergéjev-Censzkíj, valamint a most említett írók könyveiben a tipikusan-orosz nem takarja el az "egyetemes-emberit" - életünk tragikus ellenmondásait.

A magyar olvasóknak ajánlott regény, a "Színváltozás", első része egy több kötetre tervezett epozéjának és az orosz intelligencia életét ábrázolja az 1914 - 18-i irtózatos háborúnak, a "kulturális" Európa e legnagyobb bűntényének előestéjén, amely egész történelme folyamán elkövetett minden bűnténye között a legszégyenletesebb.

De ez az első kötet teljesen befejezett egész. Orosz nyelven a "Szinváltozás" bámulatosan zenei hangzású. Ha a magyarok nem is hallják a szónak ezt a zenéjét, - meg vagyok győződve, hogy a krymi természet képeinek lírai bája, az alakok csodálatos lágysága és emellett élessége mégis világos lesz számukra.

Szeretném hinni, hogy a magyarok megértik, megérzik azt a gyönyörű szomorúságot is, amelyben oly gazdag az író, az emberekért, az emberért való szomorúságot, amellyel oly bőkezűen telítette szép, emberien bánatos könyvét.

Sorrento

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Közérdekű volt- e a vasutak megváltása? Közérdekű volt- e a vasutak megváltása?
1931-ben tényleg itt volt az ideje a vicinális vasutak megváltásának,...
A bolhák pestisterjesztő szerepe A bolhák pestisterjesztő szerepe
A világháború és az utána következő nyomorúságos idők, melyek sok...
Olympiai vívóversenyek  felhívása Olympiai vívóversenyek felhívása
A párisi olympiai versenyek keretében rendezendő nemzetközi...
Szenzációs fordulat a gyilkossággal vádolt Podmaniczky Félix...
Abban a rendkívül bonyolult bűnügyében, amelynek központjában...
Hétszázötven korona értékü ajándék Hétszázötven korona értékü ajándék
Pünkösd vasárnapjának délelőttjén nagy csoportok verődtek össze a...
Bácskai az idei első gyorskorcsolyázó-verseny győztese Bácskai az idei első gyorskorcsolyázó-verseny győztese
Vasárnap volt a jégsport első nagy vasárnapja. Már reggel 7 órakor...
Sándor kiráy vasárnapra virradó éjszaka fölfüggesztette Jugoszlávia alkotmányát Sándor kiráy vasárnapra virradó éjszaka fölfüggesztette Jugoszlávia...
A történelem tragikus ritmusa dübörög a sürgönyökben, amelyek...
Kolehmainen Hannes ujabb győzelme Kolehmainen Hannes ujabb győzelme
A december 4-én New-Yorkban rendezett „Metropolitan”...
A lakók az aranykorona szorzószámának leszállitását kérik A lakók az aranykorona szorzószámának leszállitását kérik
Az aranykorona szorzószámának ügyében legutóbb ismét megmozdultak az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98