Dtum
Login with Facebookk
1929 | Július

Két pártra szakadtak a bécsi magyar emigránsok a revizió kérdésében

Bécs, julius 28.
A bécsi szociáldemokrata emigránsok egyesülete, a „Világosság”, szombat este viharos gyülést tartott, amelyen Dovcsák Antal elnökölt. Böhm Vilmos volt a gyülés előadója, aki a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot támadta a trianoni békeszerződés revizióját követő ismeretes határozata miatt, Böhm kemény szavakkal megbélyegezte ezt a határozatot, amely – mondotta -, annak a jele, hogy a magyar szocialisták polgári alapra helyezkedtek és lepaktáltak a mai rezsimmel. Bejelentette, hogy a II. Internacionále illetékes fórumainál panaszt tesz a magyar párt ellen, amely a reakció fegyverkezését támogatja, a fegyverkezés adatait pedig legilletékesebb helyeken ismertetni fogja.

 

Böhm indulatos szavai vegyes hatást váltottak ki a hallgatóságból. Egyes csoportok helyeseltek és a magyarországi szociáldemokratákat gyanúsító közbeszólásokkal kísérték Böhm beszédét, viszont többen közbeszóltak:
-A magyar munkásság nem revizióellenes! Tessék reálpolitikát csinálni!


Egy Norbert nevű munkás pedig Böhmék felé kiáltotta:
-Elég volt már a denunciálásból! Az otthoniak nehéz munkáját könnyü innen kisebbíteni és gyanusítani!


Az állandó nagy zajban Dovcsák elnök csak ugy tudja lecsöndesíteni a hallgatóságot, hogy megígéri, hogy a már előre föliratkozott szónokok után Norbertnek adja meg a szót. Ismét Böhm Vilmos kezd beszélni és rendkivül hevesen támadta a magyar szocialista vezéreket. Ezután Dovcsák az ülést általános kavarodásban és zajban hirtelen berekesztette.

 

A termet megtöltő közönség azonban még sokáig együttmaradt, kép pártra szakadva. Norbert és társai bejelentették, hogy kilépnek a „Világosság”-egyesületből és egész Ausztriában megalakítják a magyar munkások külső és belső reviziót következő ligáját, amellyel egyuttal azt is dokumentálják, hogy a magyarországi szocialistákkal egyetértenek ugy a belső, mint a külső politika időszerű kérdéseiben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98