Dtum
Login with Facebookk
1929 | Május

A svéd-amerikai gyufatröszt megbizottai ma irják alá az uj kölcsönszerződést

A svéd-amerikai gyufatröszt megbizottai Budapesten tartózkodnak és fontos pénzügyi tárgyalásokat folytatnak. E tárgyalások, amelyeknek részleteiről mindeddig semmi nem került nyilvánosságra, vasárnapra befejeződtek, ugy, hogy a gyufatröszt megbizottai kedden már el is utaznak Budapestről, ezt megelőzően azonban hétfőn aláirják a földbirtokreform pénzügyi lebonyolitására alakult szövetkezettel kötött uj szerződést.

Megkérdeztük a szerződés jelentőségéről és részleteiről Pesthy Pált, a szövetkezet elnökét, aki ezeket mondotta:
– A legutóbbi földbirtokreformtörvény csak a célt tüzte ki és megállapitotta, hogy a svéd kölcsönt s földbirtokreform pénzügyi lebonyolitására kell forditani. E célkitüzés után meg kellett állapodni a svédekkel az általuk nyujtott kölcsön fölhasználásának és visszafizetésének módjára is.

Az uj szerződés e részmegállapodásokat tartalmazza, kimondja, hogy zálogleveleket, illetőleg kötvényeket tartozunk adni, intézkedik arról, hogyan fizessük az annuitásokat és hogyan használjuk föl azt az összeget, amely a földbirtokreform finanszirozása után fönmarad.

A svéd kölcsön tudvalevően 36 millió dollár, minusz 8 százalék, amennyiben a kölcsönt 92 %-osárfolyamon folyósitották. Azt hiszem, hogy a földbirtokreform pénzügyi lebonyolitása után még fönmarad egy bizonyos összeg, amelyet a szerződés értelmében hosszulejáratu mezőgazdasági kölcsönökre forditunk.

A megváltás bejelentésének határideje május 11-én jár le, e bejelentéseket a községek az adóhivatalba továbbitják, innen a pénzügyminiszteriumba kerülnek, juniusban pedig a földreform pénzügyi lebonyolitására alakult szövetkezet elé és igy juniusban leszünk majd abban a helyzetben, hogy megállapitsuk, mekkora összeget fordithatunk a svéd kölcsönből hosszulejáratu mezőgazdasági hitelekre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98