Dtum
Login with Facebookk
1929 | Május

Galamblövő verseny Budapesten

Budapesten galamblövő versenyt,

Bécsben állatvédő-kongresszust tartottak vasárnap

Vasárnap a Margitsziget fülledt délutáni csöndjét sűrű puskaropogás törte meg: a sziget legfelső csúcsán a nemzetközi élő galamblövő meeting legnagyobb kitüntetéséért. Budapest 5000 pengős nagydíjáért küzd 32 versenyző és hal meg 400 spanyol zuritó-galamb.

A galambokat Olaszországból hozták a versenyre, a céllövők a világ minden tájáról gyülekeztek össze. Itt van Czernin gróf, aki nemrég Monte Carlóban nyert grand prix-t, a világ legnagyobb galamblövő versenyén. Lazara gróf és Probo Magrini. Olaszország leghíresebb galamblövői és Strassburger István, aki most jött haza Rómából.

Olaszország galamblövő bajnokának diplomájával a zsebében. Czernin gróf, Lumnitzer, Zichy gróf. Hartwig gróf, Gáspárdy! - szólítják a versenyzőket a sorompók elé és minden név után fölrepül kalitkájából egy drága zuritó-galamb.

Majd minden lövés talál és a gyönyörű, ezüstszürke galambok véresen hullnak a porba. Még egy pillanatig vergődnek, vonaglanak, bukdácsolnak a földön, de legtöbbször eldördül a szabadító második lövés és Lord, a hatalmas vizsla, amelyet a verseny alatt alig lehet pórázán tartani, a galambok holttestét egymásután cipeli a pálya mellett levő nagy galamb-temetőbe.

Sok versenyző mosolyogta és kalaplengetve köszöni meg a hölgyek tapsait, akik a nézőközönég fotöjsoraiban minden galambhalál után jókedvű ovációt rendeznek... Egy galambot nem talál a lövés: ijedt röpdöséssel nagy köröket ír le a pálya fölött, de nem száll el a Duna és a szabadság felé, hanem szelíden és jámboran visszaröpül a lelövésre váró galambok közé.

Egy nagy fehér galambnak csak szárnyát súrolja a golyó: nehézkesen kibukdácsol a sziget csúcsa felé és elmerül a Dunában. Egy másik galamb fölszáll a nézőközönség erkélyére, bögyösen sétálgat a párkányon. onnan nézi végig a versenyt. Délután 5 óra felé már csak négy versenyző küzd egymással: gróf Lazara, gróf Hartwig, Strassburger és Gáspárdy.

A közönség Strassburgerért és Gáspárdyért, a két magyar bajnokért drukkol. Lazara és Hartwig egymásután kiesnek, majd Strassburger is elhibáz egy lövést: kavicsot vesz a földről és azt hajítja félig bosszúsan útravalóul a gyorsan tovaröpülő galamb felé.

Budapest nagydíját Gáspárdy Béla, Magyarország 1922. évi galamblövő bajnoka nyerte meg. Az Egyleti díjat Goetsch német versenyző vitte el. A sok száz hősi halált halt galambot a Vakok Intézete, a Szegényház és a helyőrségi kórház kapják – „szeretetet ajándékul”.


„Ne kegyetlenkedjünk soha élőlénnyel, amely tehetetlen!” – mondja Hamilton hercegnő

Bécs. május 12.
Vasárnap délelőtt 10 órakor a Schwarzenberg-téri katonai kaszinó nagytermében tartották meg az osztrák köztársaság elnökének jelenlétében a nemzetközi állatvédelmi kongresszust, amelyen az állatvédelem legkiválóbb külföldi apostolai és szervezői szólaltak főt.

Kramer Alfréd ügyvéd az osztrák állatvédelmi törvényhozásról tartott előadást. Hétfőn délután az állatbarátok propaganda fölvonulást rendeznek a Ringen és ezt a Sophiensalban nagyszabású toborzó nagygyűlés követi.

A kongresszus legérdekesebb vendége Hamilton hercegnő, a genfi nemzetközi állatvédelmi iroda elnöknője, aki A reggel tudósítójának a következőket mondotta:


– Célunk az, hogy tanításainkkal véget vessünk minden kegyetlenkedésnek, amelye emberrel és állattal szemben elkövetnek, mert hiszen az állatnak is van lelke.

Ha valamennyi nép megtanulja, hogy részvéttel tartozik az állatok iránt, akkor ennek nyomában fog járni az emberek iránti részvét és a háborútól való irtózás is!


Már az ótestamentum azt mondja: hogy az igazságos megkönyörül az állatukon is, az újtestamentum pedig még inkább követeli az állatok iránti részvétet. Nem gyönyörű szimbólum talán, hogy Jézus istállóban született?

A mi jelszavunk: „Ne kegyetlenkedjünk semmi élőlénnyel, amely tehetetlen!”
(Cruelty against anything what is helpless!)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az élő galamblövő versenyben győztes Gáspárdy Béla (x) és mellette a második helyezett gróf Harty áll Galamblövőverseny a Margitszigeten
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98