Dtum
Login with Facebookk
1930 | December

Ender megbizott miniszterelnök nem tudott kormányt alakítani

Bécs, november 30.
Ender vorarlbergi tartományi főnök, akit Miklas elnök sürgönyileg 9 óra 20 perckor megérkezett Bregenzből. A pályaudvarról egyetemi a Ballhaushoz hajtatott, ahol az elnök kihallgatáson fogadta és egyuttal megbizta, hogy a kormánytöbbség létrehozása céljából tanácskozásokat kezdjen a pártokkal. Ender dezignált kancellár ezek után a parlamentbe sietett, ahol a keresztény-szocialista párt ülésén vett részt.


A keresztény-szocialista párt nagy klubja Buresch alsóausztriai tartományi főnök elnöklete alatt ült össze. Vaugoin lemondott kancellár jelentése után fölmerült a kérdés, milyen álláspontot foglaljon el a párt Ender dezignálásával szemben.


A keresztényszociálista képviselők egyhangulag hozott határozattal Ender támogatását határozták el.


Ebben a pillanatban lépett a terembe Ender, akit a párt tagjai fölállva ünnepeltek, Ender bejelentette a klubnak, hogy az elnök megbízta a tárgyalások vezetésével és hogy a délután folyamán megkezdi a tanácskozásokat. Délután Ender előbb a Schober-blokkal folytatott megbeszélést, amelyen a blokk részéről Staffner képviselő és Winkler Landbund-vezér vettek részt, majd Starhemberg herceget fogadta, akivel együtt Greiler és Oberegger Heimwehr képviselők is megjelentek. Ezeken kívül saját pártjából Vaugoinnal és Heinl kereskedelmi miniszterrel értekezett, sőt Seitz polgármesterre, a szocialisták vezrével is.

 

Ez az utóbbi tanácskozás pusztán udvariassági jellegü volt. Régi parlamenti tradició, hogy a dezignált kancellár az ellenzék vezérét is értesíti megbizatásáról. A tárgyalások vasárnap este ½ 9 ig tartottak és hétfőn reggel10 órakor folytatódnak. Pozitiv eredményre eddigelé még nem vezettek. Ugy hirlik, a keresztényszocialista párt ragaszkodik a Heimatblokk részvételéhez, mert föltétlenül kompakt polgári többséget akar a kormány mellé állítani. Ezzel szembon a Schober-blokk nem szivesen működne együtt Heimwehrekket.


A Heimatblokk résztvételét a belügyi tárcához kötötte, amelyre Schober maga is igényt tart.


A Schober-párt egyébként három tárcát követel magának, amit a kereszténypárt tulzottnak tart. Lehetséges, hogy Ender a problémát ugy fogja megoldani, hogy a belügyi tárcát egyszerűen megtartja magának. Beavatott forrásból eredő értesülésünk szerint Seipel semmiesetre sem vesz részt az uj kormányban, mert egészségi állapota nem kielégitő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98