Dtum
Login with Facebookk
1930 | Január

Tetszhalál megállapitása Röntgen-sugarakkal

Valliant francia orvostanár egy új eljárást fedezett fel, amelynek segitségével a Röntgen-sugarak ujtán minden kétséget kizáró bizonyossággal meg lehet állapitani az esetleges tetszhalált.

Eddigelé, amint az köztudomásu, nem állott erre nézve rendelkezésre teljesen megbizható módszer. Valliant régóta kisérletezett ez irányban s az utóbbi időben Röntgenezéssel is kisérletezve, arra jött rá, hogy a tetszhalott Röntgen-fényképe, ellentétben a valóságos halott ilyen fényképével, nem tünteti fel élesen elkülönitve a gyomrot és a beleket.

Az igazi halott gyomrában, hasüregében és beleiben ugyanis a feloszlás folyamata közben kénes gázok képződnek, amelyek egy bizonyos idő eltelte után már foszforeszkálni is kezdenek. Ezek a foszforeszkáló sugarak pedig igen nagy erővel hatnak a Röntgen-készülék fényképlemezére és azon olyan képet rajzolnak le, amely elkülönitve élesen mutatja a gyomor, has és belek határvonalait, míg ellenben a tetszhalottnál ez sohasem fordul elő.

Valliant orvostanárnak ezt az uj eljárási módszerét most az összes franciaországi kórházak elfogadták és minden olyan esetben alkalmazzák is, amikor a tetszhalálnak esetleges lehetősége forog fenn.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98