Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

Szijj Bálint, a felsőházi tag, az ellenzéki kisgazdavezér

Nagyigmánd, november 16.
Mojzes János regöcei képviselővel uj párt vonult be a képviselőházba. Cime.: Független Kisgazda és Földmüvespárt. Vezére: Szijj Bálint felsőházi tag, aki szülőhelyét, Nagyigmándot képviselte a Nemzetgyülésben. A harmadfélezer lélekszámu község főutcáján hatalmas monogram – Sz. B. - disziti mutatós hajlékát, amely pontosan egyidős a gazdájával. Mindketten 62 évesek. Nem kis idő 62 esztendő, de nem látszik meg rajtuk. Élénk szinekkel frissen fejlett a hajlék, Bálint gazda, a „nagyigmándi méltóságos” panaszkodását pedig pirospozsgás arc, mosolygós szem hazudtolja meg. Már a kapuban megismer, barátságosan beljebb tessékel. Amikor meghallja, mi a „vád” ellene és a pártja ellen - titkos kapcsolatok a kormánnyal, álellenzékiség! -,őszinteség fölháborodik.


- Tessék ezt szigoruan megcáfolni - mondja a régi politikus rutinjával -, mi vagyunk a legmostohább fiai az államnak, semmi okunk arra, hogy tüzön-vizen keresztül támogassuk a kormányt.


A közterheket nem bírjuk. Már évekkel ezelőtt megígérték a terhek könnyítését, a közmunkaválság és a borfogyasztási adó megszüntetését, a vámreviziót, a kartellek ráncbaszedését, de a kormány nem tartja be egyetlen egy igéretét sem…
Szijj Bálint nem született ellenzéki vezérnek. Nem harcos természet. Szivesebben látná a kormány újjáalakítását, „megjavítását”, de bizni nem tud ebben. Nyomja őt a méltóságossá emelkedett kisgazdának ősi tekintélytisztelete, de a bizalma ebben a tekintetben bizony napról-napra fogy és a közelkeseredés áradata sodorja őt a kényelmetlenebb, kockázatosabb, utra, a nyilt ellenzékiség csataterére.


A kormánypártból kilépett már? – tesszük föl váratlanul a kérdést, amire az ellenzéki vezér elmosolyodik:
- Formálisan nem léptem ki. Amikor felsőházi tag lettem, a kormánypártból minduntalan megkaptam a fölszólitást, hogy fizessem meg a tagdijamat. Azt üzentem, hogy annakidején nemzetgyülési képviselői illetményemből vonták le a tagdijat, vonják le tehát most a felsőházi tagsági illetményemből. Ebben az volt a ravaszság, hogy mint felsőház tagnak, egyáltalán nincsenek illetményeim.Minden vidéki felsőházi tag kap jelenléti dijat,csak a kinevezett tagok em. Legutóbb beadványt intéztem a felsőházi gazdasági hivatalához, kifejtettem, hogy mindnyájan egyformán végzünk funkciót, minket, kinevezetteket épp ugy megillet a napi 20 pengős jelenléti dij, mint a többieket. Wlassics báró, a felsőház elnöke levélben szólitott föl erre, hogy vonjam vissza beadványomat, mert meg akar kimélni a visszautasítástól. A legutóbbi időkig rendszeresen résztvettem a Mayer-féle kisgazdamegbeszéléseken. Itt is előadtam a jelenléti dijak ügyét, de erre sem történt semmi. Ezért járok el ritkán a felsőházi ülésekre. Mi tagadás, nem telik a költségekre. Nem vagyok gazdag ember. Mindössze 50 hold földem van, ezt is ki kell adnom felesbe, koromnál és rokkantságomnál fogva nem tudok már gazdálkodni.

 

-  Térjünk vissza az eredeti kérdésre. Tagja-e most a kormánypártnak vagy sem?

 

- Ami engem illet, nem tartom magam a kormánypárt tagjának, mert amióta felsőházi tag vagyok, nem fizettem tagdijat. A Nagyatádi sirjánál rendezett emlékünnepségre a kormánypárt már meg sem hivott, ugylátszik, kihagytak a tagok közül, nem volt szükség a kilépésre.


Mojzes János regőcei győzelmére terelődik a beszélgetés:
- Nem ismerem Mojzest személyesen – mondja Szijj Bálint – de ő a mi pártunkhoz tartozik. Koromra való tekintettel a pártnak csak a tiszteletbeli elnökségét vállaltam el. Az ügyvezetés Bartoff Márton alelnök, mezőberényi kisgazda kezében van. A Független Kisgazda és Földmüvespárt velem együtt határozott ellenzéki alapon áll. Azért nem vállaltam 1926-ban a kormánypárti képviselőjelöltséget sem, mert nem birtam födözni személyemmel a mai rendszert. Rettentő gazdasági válságban élünk. Isten tudja, mi lesz még itt.... Mindenfelé nagy a nyomoruság és mégis lapáttal szórják a pénzt luxuskiadásokra. Azt mondja a kormány, hogy a gazdasági válság világjelenség. A pénzpocsékolás is világjelenség? Alig hiszem. Folyton beszélnek dugsegélyekről, tulköltekezésről, álláshalmozásról, korrupcióról, a kartellek garázdálkodásáról, de a sok beszédből nem születik meg a cselekedet, a sok igéret után nem történik semmi.
A kormányt óriási felelősség terheli a mai válságért. Elismerem Bethlen államférfiui kvalitásait és külpolitikai sikereit, de nem menekülhet ő sem a felelősség elől, hogy a gazdasági és közéletben idáig hagyta romlani a viszonyokat.

Az álellenzékiség vádja nem hagyja nyugton az ellenzéki vezért, minduntalan visszatér reá és őszintén méltatlankodik:
- Egyetlen kis sajtónk volt, a Magyar Föld. Betiltották. Ezzel még jobban elmérgesítették a viszonyt köztem és a kormány között. Hogyne lennénk mi ellenzékiek: A „Népszavát” persze nem meri betiltani a kormány, mert félne tőle. Mi egyformán küzdünk a jobb- és baloldali szélsőségek ellen, lapunkban is folyton hazafias eszméket hangoztattunk, mégis betiltották. Ugy látszik, már imádságot sem lehet ellenzéki lapban közölni. Jobb volna, ha a kormány nem a hatalmát féltené, hanem az országot. Az ország boldogulása talán mégis csak fontosabb, mint a mai kormánynak hatalmonmaradása.


- A Független Kisgazda- és Földmivespárt ezek szerint mint határozott ellenzéki párt a kormány megbuktatására törekszik?


- Ha pártunk bekerül a parlamentbe, ott is határozott ellenben lesz. Nem leszünk „Nye pozvolim” ellenzék, ismerjük a magyar állam nehézségeit, de a kormány által üzött mai gazdaságpolitikának föltétlenül ellenzői leszünk. Függetlenek akarunk lenni a kormánytól.
Ha a kormány nem szakit a mai gazdaságpolitikával és a költekezéssel, akkor föltétlenül a megbuktatásra törekszünk. Programunk a régi, meg nem hamisitott Nagyatádi-féle program, esetleg a mai helyzetnek megfelelően kibővitve. Természetes, hogy energikusan fogjuk követelni a szabadságjogok helyreállítását, a szavazás titkosságát, a gyülekezési és egyesülési jogot, a sajtószabadságot. Ezek a főköveteléseink. Ami a költekezést illeti, mégis csak lehetetlen, hogy a mezőgazdaság megsegítésére ne legyen pénze a kormánynak, halbiológiára, vigadóra, diszkapura, Kollégium Hungaricum-okra, külföldi követségi épületekre azonban bőven jusson. A mai helyzet tarthatatlansága okozza, hogy ma már az egész ország ellenzéki.


Ha tiszta és titkos választás jön, ezt a rendszert elsöpri a helyéről. Már a regőci választás is megmutatta, hogy ahol erőszakot nem alkalmaznak, ott még nyilt szavazás mellett is csak ellenzéki alapon lehet mandátumhoz jutni. Nem csoda. Ez a rendszer pusztulásba kergeti az országot, nekünk tehát kötelességünk minden módon védekezni. Amikor a kormányt akarjuk megbuktatni, az országot védjük. A kormány tőlünk félti a hatalmat, mi pedig tőle féltjük az országot. A bizalmatlanság tehát kölcsönös.


Bucsuzóul elmondja Szijj Bálint, hogy minden megüresedő, választókerületben jelöltet állitanak, a mához egy évre esedékes választásokon pedig fölveszik a küzdelmet a kormánnyal szemben.


- A kocka el van vetve! - mondotta annak idején Julius Caesar a Rubikon átlépésekor és mondja most Szijj Bálint, amikor átlépi a kormánypártiság és ellenzékiség Rubikonát.


Ludvig Dénes

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Halász Zsiga vívóestélye Halász Zsiga vívóestélye
Szerdán tartotta Halász Zsiga vívómester a vigadóban levő...
Néhány szó a modern gépkocsiról Néhány szó a modern gépkocsiról
Ábránkon egy benzinnel hajtott kocsimotor metszetét tüntetjük fel,...
A Budapesti Torna Club dísztornája A Budapesti Torna Club dísztornája
A Budapesti Torna Club vasárnap délelőtt a Rádius filmszínházban...
Vasárnap délelőtt elrepült Budapestről Schuschnigg, Ciano és Göring Vasárnap délelőtt elrepült Budapestről Schuschnigg, Ciano és...
Vasárnap délelőtt törzstiszti küldöttség, díszszázad és katona...
A Peary-Cook-vita kigunyolása A Peary-Cook-vita kigunyolása
A kulturközönség óriási érdeklődéssel kisérte annak idején Cook és...
Agyonlőtték Jack Diamond utódját egy newyorki vendéglőben Agyonlőtték Jack Diamond utódját egy newyorki vendéglőben
Newyork egyik előkelő vendégektől látogatott titkos...
Magyarország 1922. évi gyorskorcsolyázó bajnoksága Magyarország 1922. évi gyorskorcsolyázó bajnoksága
Nagy érdeklődés mellett folyt le a BKE bajnoki gyorskorcsolyázó...
A pótkocsi A pótkocsi
Eddig legalább a villamos kocsi perronján dohányozhattunk. Most ezt a...
Van-e drágaság vagy nincs? Van-e drágaság vagy nincs?
Ha a pesti háziasszonyt, vagy a kisfizetésű családfőt kérdezzük...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98