Dtum
Login with Facebookk
1922 | Január

Bethlen és Nagyatádi Szabó még mindig nem egyeztek meg

Minden csoda három napig tart. A kisgazdapárt csodálatos vacsorája s az ott elhangzott meglepetésszerű beszédek csak három napig okoztak konsternációt az egyébként ilyenekre berendezett magyar politikai életben. Vasárnapra már teljesen tisztázódott hogy a vacsora összes szónoklataival együtt, egyáltalán nem tisztázta a helyzetet.


Kiderült, hogy az összes beszédek tendenciózus elferdítésben kerültek a sajtóba, hogy az egész inszcenált jelent az őszinteség teljes hiányával készült, hogy éppen ennek következtében tartós és nagyobb jelentőségű hatást nem is gyakorolhat a politika további rányitásra.


Bizonyos az is, hogy Bethlen István nem lépett be a kisgazdapártba, hogy beszédét nem előzték meg tárgyalások a kisgazdákkal és nagyatádi Szabóval, sőt azt is, hogy ezek a tárgyalások azóta nem történtek meg, jellemző, hogy az értekezletet akkor elhalasztották, hogy a vacsora zavartalan menetét biztositsák, de emellett még a sajtó is csak elkésve vett tudomást arról, hogy a kiválni készülő Szijj Bálinték a vacsorán is kijelentették, hogy kilépési szándékukat csak elodázták. De még a jó vacsora kedvéért sem hajlandók garancia nélkül beszerelni.


Maga nagyatádi Szabó István szokott zárkózottságában maradt Bethlen és a többi szónokok felköszöntői után is, s nem kevesebb, mint tizenegy beszédnek kellett elhangzania, hogy tizenkettediknek végre nagyatádi Szabó István is nyilatkozzék


Egyébként nagyatádi Szabó István beszéde nagyon sok kritikára adott alkalmat. Teljesen illetékes helyről erre vonatkozólag a következő értesitéseket kapta a Hétfői Hirlap munkatársa:
Nagyatádi Szabó csak a felvett kérdésekre tett nyilatkozatot nagyon óvatosan, s ezek a sajtóban nagyon megrövidített, összevont, sőt helyenként tendenciózus beállitásu kivonatokban láttak napvilágot. A beszédben az „egymillió paraszt” nem a városnak szánt fenyegetés volt, hanem azoknak a tömegeknek erejére való utalás, melyek nagyatádi Szabóék háta mögött állanak.


Az a megállapítás, hogy mindennek alapja a fegyveres erő kézben tartása, szintén tévesen kommentálódott az általában közölt beszéd további szövegében, mert nagyatádi Szabó a fegyveres erőt, egyenesen mint az állam hatalmának szimbólumát értelmezi.


Egyébként éppen a szocialistáknak nem szabad az ilyen megállapitáson megütközniök, mert hiszen a proletáritus felfegyverzésnek hangoztatásával ezt a mindenkor érvényesült elvet ők használták fel először nyiltan kortescélokra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bethlen István Nagyatádi Szabó István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98