Dtum
Login with Facebookk
1930 | Október

Buzaring az állam pénzén

A miniszterelnök egységespárti beszédében részletesen ismertette azokat a módszereket, amelyeket a gabonaárak tartására alkalmasnak tart, de nem emlitette azt az intervenciót, amelyet a Futura ezelőtt hét héttel 17.20 pengős buzaárnál kezdett a budapesti árutőzsdén s azóta szakadatlanul folytat.

A miniszterelnök azt mondta ugyan, hogy exportfölöslegeknek a gabonaárak irányitása érdekében történő összevásárlását esetleg nagy veszteségekkel járó vállalkozásnak tartja s már csak azért sem helyesli, mert a költségvetés keretén belül, az esetleges veszteségekre sehol sincs födözet, de azért a Futura vásárlásai egyre tartanak.

A tőzsde körében, szakemberek közt régen ismert igazság, hogy az ilyen intervenciók, vagy hogy a gyermeket a maga nevén nevezzük, az ilyen ringelések sohasem vezettek a kellő eredményre. A tőzsdén még vannak emberek, akik emlékeznek Leiterékre, a nagy tőkeerejü Haas és Deutsch-féle buzaring gyászos kimenetelére s utalnak a legutóbbi idők ringjére, a Farmer Boardére, amely pedig 550 millió dollárral vivta a csatát, de ez óriás tőkével sem tudta irányitani a buza világpiaci árát. A Farmer Board stabilizálási kisérletei tudvalevően azzal végződtek, hogy a ringelés alatt a buza ára 40 centtel ment vissza. A Futura ringelése folytán buzánk ára 2-2 1/2  pengővel drágább, mint külföldön.

Az összes árbitrázsbuzát, amely a piacra kerül, a Futura veszi föl s igy nem lehet egyszerüen elvetni azt a gondolatot, hogy mi történik, ha az igy fölvett mennyiségek a külföld további lanyhulása esetén a Futura nyakán maradnak.

Egyelőre a ringelésnek az a hatása, hogy a közvetitő kereskedelmet, amely ilyen intervenciós árakon nem tud buzát eladni, megbénitja legális tevékenységében s a malomipar kénytelen leállitani üzemeit, mert ilyen árakon nem tud lisztet eladni a külföldön. De ennek az üzletnek kilátásai sem biztatóbbak, mert a vége az lehet, hogy a Futurának megmarad az egész effektiv- és határidőbuzája és a malmoknak pedig megmarad a lisztjük.

A ringelés kezdetén azt hitték, hogy néhányszáz kötéssel már stabilizálják a buzaárakat, de azóta már körülbelül négyezer kötésnél tart a Futura a határidőpiacon, nem is szólva arról, hogy az összes fölmondási anyagot is, amelyet a malmoknál nem lehetett elhelyezni, szintén a Futura vette át. A tőzsdén azt tartják, hogy az átveendő mennyiségek kétmillió mázsáig is fölszaporodhatnak s hogy ezenkivül még csak akkor kezdődik az igazi baj, ha a tavasszal az átvételi kötelezettségek megkezdődnek.

Közgazdasági körökben, főleg azonban a tőzsde szakemberei közt tehát nagy aggodalommal nézik a ringelést, amelyet az állam pénzén folytatnak és amelynek csalódásaitól szeretnék megmenteni az államot s azokat a köröket, amelyek olyan szivesen hallgatnak mindenki tanácsára, csak éppen a szakemberekére nem.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Ring
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdén azokat a rövidlejáratú megállapodásokat, üzletkötéseket nevezik ringelésnek, melynek célja valamely áru árának felverése.


A szó német eredetivel annyiban függ össze, hogy a vállalkozók a rövid lejárat miatt többszörös üzletkötést bonyolíthatnak le.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98