Dtum
Login with Facebookk
1930 | Október

Rövidek

Péter trónörököst választották meg vasárnap a sokolmozgalom vezérének

Belgrádból jelentik: A jugoszláviai sokolszervezetek Péter trónörököst választották meg a szláv nemzeti mozgalom vezérének. Az uj sokolvezér most mult hatéves és a megtiszteltetésen tul, amely nagy politikai befolyást és hatalmat jelent, bizonyára a sokolegyenruhának örül leginkább, amelybe öltözve fogadta a fölvonuló sokolcsapatokat. A népszerü Péter trónörökös egyébként erős és egészséges gyermek, már számos sportágban, igy a vivásban, sőt a futballban is meglepő jártasságot árul el, s Belgrádban nagyon kedvelik. Ha végigkocsikázik kis ponnifogatán a Terazzián, az emberek kalaplengedezve üdvözlik és a kis sokolvezér csókokat intve köszöni meg az ovációkat.

 

Franciaország is beleszól a Masaryk-nyilatkozat bonyodalmaiba
Prága, október 5.
Masaryk elnök legutóbbi nyilatkozatának ujabb érdekes fejleményei vannak. Franciaország prágai követe tiltakozott a csehszlovák kormánynál az ellen, hogy felelős helyről olyan nyilatkozatok hangozzanak el, amelyek gyöngitik azt a francia álláspontot, hogy a békeszerződések megváltoztathatatlanok.

Frigyes és József főhercegek udvarias formák között kitértek a Zita királyné körlevelében foglalt hüségnyilatkozat aláirása elől, amelyre a királyné Ottó nagykorusága alkalmából hivta föl őket
József főherceg minden tekintetben a törvényes magyar álláspontra helyezkedve járt el. 

 

Károly István főherceg határozottan megtagadta a hüségnyilatkozat aláirását.


Hervé szerinta trianoni szerződést is módositani kell
Páris, október 26.
„Victoire” cimü lapban Hervé tovább folytatja a versaillesi szerződés revizióját sürgető cikksorozatát. Hervé mostani cikkében ugy véli, hogy nemcsak a versaillesi, hanem a trianoni szerződést is módositani kell és ily módon kell létrehozni az uj Európát.

Amerika nem ismeri el Brazilia forradalmi kormányát
Washington, október 26.
Vasárnap az utolsó kormányhü braziliai erőd, Florianopolis is megnyitotta kapuit a fölkelők előtt. A braziliai fölkelők sikereit Amerikában egyre nagyobb nyugtalansággal fogadják. Az amerikai kormány a megbuktatott Luiz elnök támogatása mellett foglalt állást s fegyvereket és röpülőgépeket küldött neki. Simson külügyi államtitkár kijelentette, hogy az amerikai kormány még abban az esetben sem ismeri el a fölkelők kormányát, ha a forradalomból győztesként kerülne ki.
Julio Prestes, akit Brazilia elnökévé választottak, a sao-paolói elnöki palotában fogságban van.


Páris, október 26.

Brazilia párisi nagykövetségének jelentése szerint az ideiglenes kormány kijelentette, hogy Brazilia valamennyi külföldi kötelezettségének eleget fog tenni.

A magyar miniszterelnök látogatása megerősiti a török-magyar baráti és testvéri kötelékeket– irják a török lapok
Ankara, október 26.
(A Török Távirati Iroda jelentése.) Gróf Bethlen István látogatása alkalmából a török napilapok hosszabb cikkben ismertetik a magyar miniszterelnök pályafutását, közlik életrajzát és nagy elismeréssel szólnak politikai sikereiről. A lapok kijelentik, hogy a magyar miniszterelnök látogatása hozzá fog járulni ama baráti és testvéri kötelékek megerősödéséhez, amelyek a két nemzet közt fönnállanak.

 

Loebe elnök vasárnap az Anschluss mellett és a monarchia ellen agitált Bécsben

Bécsből jelentik: Loebe, a német birodalmi gyülés elnöke három szocialista választógyülésen beszélt vasárnap Bécsben, kifejtve, hogy az Anschluss egyetemes érdeke Németországnak és Ausztriának is. Különböző kisérletek történtek – mondotta – arra nézve, hogy a régi monarchiát visszaállitsák. Arra törekszenek ugyan, hogy a régi rendszer modernebb formában keljen életre, de lényegileg ez is csak szolgai diktatura lehet. Igy akarják Ausztria németeit a német köztársaságtól elszakitani, hogy egy holnaputáni király, vagy holnapi diktatura uralma alá hajtsák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Péter trónörökös Masaryk A 18 éves Ottó Frigyes főherceg József főherceg Hervé Loebe német szociáldemokrata képviselő, a birodalmi gyüles uj elnöke
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98