Dtum
Login with Facebookk
1931 | Április

Gaál Gaszton lengyeltóti beszámolója

Lengyeltóti, április 19.
A Független Kisgazdapárt vezére, Gaal Gaszton, vasárnap választókerületének székhelyén, Lengyeltótiban tartott beszámoló beszédet. Kérésére a pártvezetőség részéről senki sem vett részt a beszámolón, mert Gaal Gaszton azt a kerület magánügyének tekinti és így csak fia, Gaal Olivér kiséertében ment el a választói körébe. A nagyközönség főterén szabad ég alatt tartották a beszámoló gyülést, amelyet Gaal Gaszton pártelnöke, Körmendy János ügyvéd nyitott meg. Gaal Gaszton másfél óráig beszélt és beszámolójában a politikai életnek csaknem minden fontosabb mozzanatára kitért.


- Amit én nyolc évvel ezelőtt, amidőn a házelnöki székből távoztam és a kormánypártból is kiléptem, megjövendöltem – mondotta Gaal Gaszton -, az utolsó szóig bekövetkezett. Már akkor kijelentettem, hogy a tulhajtott teherviselést semmiféle foglalkozási ág nem birja el és az ország összeroppanása fog bekövetkezni. Ki az a boldog ember ma, akinek minden adóssága, pedig nyolc évvel ezelőtt elmondhattuk, hogy adósság nélkül állt itt a magyar nép nagy többsége.
1924-ben az egész földmüvelő nép adóssága alig tett ki valamivel többet 200 milliónál, ma pedig csak a bekebelezett adósság megközelíti a kétmilliárdot.


Elismerem, hogy a kormány ma az adóbehajtás terén dicséretreméltó mérséklést tanusit, ma nem pörögnek a dobok. Hogy mi az oka ennek, a józan belátás vagy a választások közelsége, erre nem térnek ki. A Független Kisgazdapárt nem fölforgató pártnak alakult. Eszemágában sincs az adózás ellen beszélni, de minden adórendszertől megkivánhatjuk, hogy kiméletes legyen.
A részvénytársasági forma egyenesen szabadalom arra, hogy valaki az adózás alól egyszerüen kibujjon.


- Kezdettől fogva nyiltan vallottam, hogy az a gazdasági politika, amit a vám- és kereskedelmi politika terén a kormány beállított, egyenesen bűn a magyar nemzet ellen, mert milliókat tesz koldussá azért, hogy 3-400 ember milliomossá lehessen. Kénytelen vagyok konstatálni, hogy akkor, amikor a kormány a kartelltörvény alkotásával dicséretes dolgot csinált, nem látjuk ugyanezt a buzgalmat a végrehajtásnál, aminek megfelelő hatása mutatkoznék egyes szükségleti cikkek áránál. A rettenetes uzsorát valamiképen meg kell szüntetni, ha máskép nem, tessék a kormánynak olyan uzsoratörvényt hozni, amely a magyar nép millióit megmenti a fosztogatás elől.


Az adócsökkentést háritsa át a kormány azokra a rétegekre, amelyek eddig az igazságos teherviselés alól kibujtak. Ha pedig nem lehet, akkor tessék a lóról leszállni. Ne tessék olyan nagy luxusban élni és tessék leszállítani a minisztereriumi igényeket.


- Véget kell vetni a sok összeférhetetlenségnek: Magyarországon körülbelül 70 nyugdijas miniszterünk van, ezek közül nincs tiz olyan, aki ne volna valamilyen jövedelmező állásban, nagybankoknál, vállalatoknál és ha végignézzük a miniszteriumok vezetőit, a nagytisztviselők majdnem valamennyien benne vannak összeférhetetlenségi állásban, vagy ha még nincsenek benne, abban a percben, amikor nyugdijba mennek, beválasztják őket olyan vállalatba, amelynek ügyeit addig intézték. Eleinte huzódoztam, hogy Független Kisgazdapárt vezérségét elvállaljam. Attól féltem, hogy az a mozgalom, mint minden mozgalom, elfajul vagy jobboldali, vagy baloldali szélsőséges irányban. A pártvezetőség részéről ezt a biztosítékot kaptam, hogy mindenféle szélsőséges irányzatot iparkodik távolítani.


A választók részéről Vass Lajos köszönte meg Gaal Gaszton nagy tetszéssel fogadott beszámolóját és biztosította választóinak ragaszkodásáról.


B. S.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98