Dtum
Login with Facebookk
1927 | Február

Gaál Gaszton

A politikában nem kell mindig ujat és szépet mondani, nem is kell okvetlenül Demoszthenesznek lenni, hogy az ember sikereket arasson. Gaál Gaszton egy éven belül már harmadszor tart előadást a bürokrácia rejtelmeiről és a téma még mindig érdekes, néhol izgalmas, sokszor még mulatságos is. Pedig csak annyit mond, hogy a bürokrácia megeszi az országot.

 

A szavaiban semmi pátosz, nem izgul föl a saját szónoki hevületétől, nem moralizál és nem akar kiváló szónoknak látszani. Csak azt tartja fontosnak, hogy a bürokrácia elsorvaszt bennünket. És ahogyan az egyik példát odaállitja a másik mellé, már érezzük is, hogy valami rágódik a testünkön s nem tudunk egy grammot sem gyarapodni, akármennyire tápláljuk magunkat és az állam nagy organizmusát.

 

És amikor befejezi előadását, magunk előtt látjuk iskolapéldáját annak, hogy mily könnyü a sziveket és lelkeket meghóditani, ha az ember a jót és az igazságot keresi. Egyszerü, keresetlen szavai meggyőznek róla, hogy a jót és igazságot magáért a jóért és igazságért akarja és e két érték kedvéért még azt is szivesen vállalja, hogy nem sorozzák be a nagy államférfiak és kiváló szónokok közé. Használni akar az országnak és ennek a célnak alárendel minden érdeket és minden hiuságot, faji elméletet és világszemléletet.

 

És sikerének voltaképen ez a titka. Mert azzal, hogy lemond osztályérdekének és világszemléletének hangsulyozásáról, közös nevezőre hozza a legkülönfélébb érdekeket és világszemléleteket. A jónak és igaznak helye van minden világszemléletben és akiket szakadékok választanak el Gaál Gaszton világszemléletétől, a jóban és igazban találkoztak vele.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98