Dtum
Login with Facebookk
1931 | Április

Gömbös a fasizmusról

Kaposvár, április 19.
Gömbös honvédelmi miniszter Barcsra utazott, hogy résztvegyen a kerület képviselőjétnek, Görgey Józsefnek beszámolóján. Az utban fekvő községek lakossága lelkesedéssel fogadta a minisztert, aki a programtól eltérően Istvándiban megállt és Schmidt Béla református lelkész üdvözlésére röviden válaszolt:
- Nincsenek különbségek, társadalmi osztályok, csak testvérek - mondotta. - Ma nem hajbókos, kótyagosfejü emberekre van szükségünk, hanem azokra, akik a földön járnak.


Barcson Boronkay főszolgabíró köszöntötte a minisztert, mint a közéleti tisztaság megszemélyesitőjét. Gömbös Gyula azt válaszolta, hogy a közéleti tisztaságért harcolni nem érdem, hanem kötelesség.


A moziban megtartott nagygyülést gróf Széchenyi Frigyes nyitotta meg, utána a honvédelmi miniszter beszélt.


- Azt mondják, hogy nincs demokrácia ebben az országban - mondotta. – Egyenlőség nincs, de nem is lehet, mert ezt a természet rendje nem engedi meg. Én is mondom, hogy legyen egyenlőség, de a biróság előtt és érvényesülhessen mindenki: teremtsük meg a harmóniát a munkás és a munkaadó között. Akkor megy minden jól, ha egy akarat érvényesül, bár velem szemben éppen ezt szokták kifogásolni. Azzal is megvádolnak engem, hogy titkos fascista vagyok. Elsősorban nem szoktam titkolódzni, másodsorban pedig a fascizmus jó Olaszországban, de nálunk tönkremenne az olyan politikai rendszer, amelyet nem a mi viszonyainkhoz szabtak.


Elpanaszolják, hogy nehéz helyzetünkben uj egyetemeket létesítünk, holott minden nemzet annyit ér, mint amennyit a tudósai érnek. Meg kell mondanom e pillanatban, hogy politikámat egyedül a józan meggondolásokra alapitom. Nincs időnk a politikai kisérletezésekre. Ezt csak egy boldogabb nemzedék engedheti meg magának, nem mi!


Gömbös beszéde után Görgey József képviselő szólalt föl. A honvédelmi miniszter ezután megtekintette a barcsi csendőrséget, majd autón visszajött a fővárosba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98