Dtum
Login with Facebookk
1931 | December

Reményteljes jelenségek mutatkoznak a kibontakozás felé

Schandl Károly, az OKH alelnök-vezérigazgatója, a devecseri kerület országgyülési képviselője, az elmult héten a devecseri gazdakörben hosszabb beszédben ismertette választói előtt a gazdasági válság alakulásának esélyeit s nagy érdeklődés mellett mutatott rá a kibontakozás lehetőségeire. A dunántuli főleg állattenyésztő országrészt az állatárak zuhanása a pénzügyi válsággal egyidőben sujtotta, ami a Dunántult különleges nehéz helyzetbe hozta.

A válságot demagógiával nem lehet gyógyitani, csak sulyosbitani lehet.
Az inflációt minden áron el kell háritani, mert az megsemmisitené az országot. Hét éve más volt a helyzet. Akkor hosszulejáratú kölcsönt lehetett szerezni a valuta ujból való stabilizálására. A mai világpiacon erre semmi kilátás nem lenne. Különben is minden remény megvan, hogy a külföldi hiteleseknek külföldi valutában való törlesztését hosszabb időre sikerül kitolni, a külföldi hitelezőkkel egyetértésben. Ez oly kedvező fordulatot jelent a pénzügyi válságban, ami egyszerre megjavitja nemcsak a Nemzeti Bank helyzetét, de a külföldi valutakészletünkkel való gazdálkodást is. 

Egyszerre kétségtelenné válik a pengő stabilitása külföldi viszonylatban is. Szabadabban lehet az exportvalutákat kezelni s megszünik az exportőrök hátrányos helyzete az importőrökkel szemben. 

A német piac tiz év után rövidesen ujból megnyilik állatkivitelünk számára s a csereegyezmények, amelyek a korábbi kereskedelmi szerződéseket felváltják, a mezőgazdaság kiviteli lehetőségeit szintén fokozzák. Ezekre a kedvező kilátásokra vezethető vissza nyilván a dunántuli piac legujabb javulása is, ami a legutóbbi devecseri és pécsi állatvásárokon megnyilatkozott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98