Dtum
Login with Facebookk
1931 | December

Rövidek

Brüning, védd magad!
Berlinből jelentik: A „Vorwärts”, a német szociáldemokrácia lapja vasárnapi vezércikkének cime: „Brüning, védd magad! Hitlernek nem szabad uralomra jutnia!” A lap fölszólítja a kancellárt, hogy a legélesebb rendszabályokkal akadályozza meg Hitlerék uralomrajutását és vegye igénybe a köztársasági pártok támogatását, amelyek zárt sorokban állanak a kormány mögé, ha arról lesz szó, hogy a fascista veszedelmet el kell hárítani. A cikk a következő szavakkal végződik: „Brüning, védd magad!”

 

Gróf Bethlen István és Károly román király vasárnap egyidőben Temesvárott voltak
Bethlen háromnegyed órát töltött a pályaudvaron, ahová a királyi vonat befutott, de cáfolja, hogy találkozott a román királlyal.
„Nem Bethlen gróf, hanem én voltam a királynál kihallgatáson!” – mondotta gróf Kendeffy Gábor, a volt miniszterelnök utitársa.

 

Mussolini üzenete Sopron vasárnapi ünnepén
Sopron, december 13.
Ünnepi hangulatban ülték meg vasárnap a soproni népszavazás tizedik évfordulóját. A városházán Thurner polgármester ismertette a népszavazás jelentőségét, rámutatva arra, hogy a résztvett községeknek több mint fele német anyanyelvü volt, ennek ellenére azonban Sopron és környéke a népszavazáson a magyar haza mellett döntött.


Utána Giovanni Terranova, a fascista nagytanács tagja, megemlékezett arról, hogy a népszavazás Olaszország segítségével történt, amely már akkor is a magyar nép segítségére sietett. Mi, olasz ifjuság – mondotta – meg vagyunk győződve arról és a Duce is azt hiszi, hogy az első lépést rövidesen egy második fogja követni, amely meghozza az általános reviziót.

Sztranyavszky

Még egy fél év előtt, ha a Bethlen-kormány belügyi államtitkára a Házban vagy vidéken beszédet mondott, a kormánypárti lapok hasábokon számoltak be erről a politikai eseményekről. Tényleg Sztanyavszky mindig érdekes volt, a parlamentben, a népgyülési módiumon, az evangélikusok országos gyülésein. A hallgatóságára, beszédeinek olvasóira, szereplésének figyelőire egész férfi elhatározott, független politikus benyomását tette. Most, hogy Sztranyavszky Sándor az igazság fölismerésével egyidejüleg kilépett abból a pártból, amelynek képviselőtagjait ő segítette mandátumhoz, dicsőségének egykori regősei igazán meggyőző erejü, nyilt leveléről csupán néhány kurta-furcsa sorban vettek tudomást.

 

Sztranyavszky, a rezsim tegnapi oszlopa ma már nem státusférfiu számukra, mert lelkiismeretének és meggyőződésének parancsszavára hallgatott és hátat fordított a hatalomnak és a vályunak. A közvélemény eddig is megbecsülte Sztranyavszky Sándort, akiről politikai ellenfelei is elismerték, hogy a depraváció süllyedt korszakában még a gyanú árnyéka sem fért alakjához, most pedig, hogy az ellenzékiség rögöt utjára lépett, fokozott érdeklődés és várakozás néz pályafutása elé.

Lincseléshez hasonlítja a béketárgyalásokat Norman Angell

Londonból jelentik: Norman Angell, a hires angol publicista a „Time and Tide”-ben közölt tanulmányában a modern igazságérzet fogyatékosságát a békeszerződésekkel illusztrálja. A béketárgyalások – irja – ugy aránylottak a kétoldalu tárgyalásokhoz, mint a lincselés a rendes birói eljáráshoz. Ha csak néhányfilléres lopásról van szó, a törvény gondoskodik mind a két fél szabályszerü meghallgatásáról, a bizonyítékok pártatlan mérlegeléséről és a vádlott megfelelő védelméről. De ha a legfontosabb világproblémáról van szó: Európa ujjászervezéséről a világháboru után, amikor a békeszerződések negyven- vagy négyszázmillió ember boldogságát és jólétét érintik: akkor a legfőbb biróság a legszemérmetlenebbül megsérti a bizonyítás összes törvényeit, nem hallgatja meg mind a két felet, sőt a másik fél meghallgatását árulásnak tekinti.

A rádió karácsonykor közölte, hogy Károlyi marad

Karácsony első napján mindenfelé nagy föltűnést keltett a rádiónak az a közlése, hogy – a Károlyi-kormány nem mondott le. A meglepetést nem az okozta, hogy Károlyi marad, hanem az, hogy a rádió szükségesnek tartotta ezt közhírré tenni. „Lelkiismeretlen emberek” – jelentette pénteken délben a rádió szpikere – „kihasználva a karácsonyi ünnepeket, azt, hogy három napon át nem jelennek meg lapok, nemcsak a Károlyi-kormány lemondásának hirét terjesztették el, hanem a hirek megerősítéséül a rádióra is hivatkoztak. Azt állították, hogy a kormány lemondását már a rádió is hirül adta, a rádió vezetősége viszont megállapítja, hogy e hiresztelés teljesen alaptalan…” A kormányhoz közelálló helyen megállapították, hogy a hamis hir egy társadalmi gyülésről indult ki és oly hamar terjedt el, hogy pénteken délelőtt már egyre-másra hivták föl a hatóságok vezetőit és telefonon érdeklődtek a kormán lemondása ügyében.


A további tömeges telefonálások megelőzése céljából tartotta szükségesnek a miniszterelnökség sajtóosztálya és a rádió vezetősége közhirré tenni, hogy vaklárma volt az egész, Károlyi marad…

Franciaország, Lengyelország és Románia megnemtámadási szerződést köt a szovjettel
Páris, december 27.
Piaux bukaresti francia és gróf Sembeck lengyel követ napok óta tanácskoznak Ghyca herceg román külügyminiszterrel a Szovjetoroszországgal megkötendő megnemtámadási szerződés ügyében. Ghyca herceg román külügyminiszter a legközelebbi hetekben Varsóba utazik, hogy az utolsó részleteket is megbeszélje a lengyel kormánnyal. A varsói látogatás alkalmával véglegesen megszövegezik a megnemtámadási szerződést, amelyet azután a szovjetkormány elé terjesztenek. A tervezet egyelőre csak Lengyelországra vonatkozik majd, az orosz-román megegyezés után azonban Romániára is kiterjeszthető. Később a balti államokat is csatlakozásra fogják fölszólítani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bethlen István II. Károly, egykori román király Mussolini Sztranyavszky Sándor Norman Angell Károlyi Gyula
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98