Dtum
Login with Facebookk
1932 | Február

Pallavicini őrgróf követelései az egyetemi ifjuság érdekében

Az egyetemi hallgatók szociális helyzetének és a diplomás fiatal nemzedék elhelyezkedésének megvitatása a Szent István Bajtársi Szövetség „vezérségi táborozást” rendezett – az ifjusági föltünő részvétlensége mellett. Báró dr. Kétly Lászó „fővezéri megnyitójában” óvá intette az ifjuságot a politizálástól. Az ifjuság jövőjét sötétnek látja ugyan, de kevés jóakarattal sokat lehet segiteni. Báró Czikann-Zichy Móric szerint csak a nemzeti eszme és az alkotmányos királyság hozhat jobb jövőt.

 

Ezután gróf Széchényi József beszélt és megdöbbentő, statisztikai adatokat sorolt föl a tanuló ifjuság mostoha életviszonyaiól:
- A beiratkozott hallgatók 61%-a szorul anyagi támogatásra – mondotta – 12.6%-a teljesen és 15.5%-a maga tartja el magát. 7.4 % szüleit és testvéreit is eltartja. Minden hatodik diák menzán étkezik. Lakásviszonyaikra jellemző, hogy az albérletben lakók 31 %-a ritkán, 35%-a pedig sohasem füti lakását és ezeknek a hallgatóknak a fele nem étkezik rendesen, 12%-ának pedig nincs télikabátja. A válságos helyzetet elsősorban a diploma-tulprodukció okozta és az elmult évtized elhibázott, előre nem látó kulturpolitikája, amely ennek csak kedvezett. A megoldásra váró problémák homlokterébe került a kívánság: helyet és megélhetést az ifjuságnak! Ez a költségvetés megterhelése nélkül is keresztülvihető: az állás- és jövedelemhalmozások és mammutjövedelmek megszüntetésével.


Az általános helyesléssel fogadott előadást őrgróf Pallavicini György beszéde követte:
- A politikusok szemszögéből, de minden politika nélkül kivánok a fölvetett kérdésekhez hozzászólni – mondotta. – A főiskolai hallgatók mai száma nem tartható fönn, a mai diplomatermelés még Nagymagyarország méreteihez képest is tulzott. Kétségtelen, hogy a tulméretezett állami hivatalokat leépíteni és az egész válságbajutott államháztartást racionalizálni kell. Ilyen körülmények között az ifjuság ne várja sulyos helyzetének megoldását az államhatalomtól. Az elmult kor egyik legfőbb hibája éppen az, hogy mindenki az állam segítségével akart boldogulni. A helyzet nehézségein pillanatnyilag sokban lehetne segíteni az állás- és jövedelemhalmozások radikális megszüntetésével. Az ifjuságnak a maga erejére utalva, egyedül kell megtalálni boldogulásának utjait, mégpedig máshol, mint eddig tette: a kereskedelem, iparban és pénzügyi téren. A törvényhozásnak már a részvényjogi reformmal kapcsolatban kell foglalkoznia ezekkel a kérdésekkel. Elvárom, hogy a kormány gyorsabban fogja ezeket a problémákat letárgyalni, mint amilyen tempóban a képviselőházat eddig foglalkoztatta.


Vitéz Csik László és Sümegi Géza fölszólalása után a „vezértáborozás” harsány „Vival Rex” fölkiáltással ért véget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98