Dtum
Login with Facebookk
1932 | Június

Burkolt kormányválság fogadta Berlinben Papen kancellárt

Berlin, junius, 26.
Papen kancellár berlini tartózkodása 24 órával tovább tartott, mint tulajdonképen tervezeték. Eredetileg Papennek már szombat este el kellett volna hagynia a német fővárost, de csak vasárnap délután utazott vissza Lausanneba. Mióta Németország kancellárja, aki Lausenneban világtörténelmi fontosságu tanácskozásokat folytat, visszatért a német fővárosba, hogy a köztársasági elnökkel és minisztertársaival megbeszélje a további lépéseket, itt ugy látszik, hogy burkolt kormányválság fogadta.


Papennek már első külpolitikai ténykedéseinél be kellett látnia, de belpolitikai tekintetben is erre a meggyőződésre kellett jutnia, hogy rettenetes felelősséget vállalt magára, amikor a nemzeti szocialisták támogatásával vállalkozásával vállalkozott Németország sorának további intézkedésére. Papen Lausanneban természetesen egészen más atmoszférát talált, mint amilyen a berlini hadügyminiszteriumban s a szélsőjobboldali pártok klubjaiban uralkodik. Meg kell adni, Papen ügyesen beleilleszkedett ebbe az atmoszférába.

 

Rövid lausannei tartózkodása alatt elérte azt, hogy személye a külföld előtt sokkal jobb világításba került, mint az eredeti hirek alapján gondolták. Németországban a jobboldali pártok megdöbbenve látták, hogy Papen Lausanneban Brüning politikáját folytatja, sőt Brüning politikájánál sokkal továbbmenő engedményekre hajlandó Franciaországgal szemben. A 24 órás burkolt kormányválságot, amely vasárnap estére elsimult, tulajdonképen egy interju robbantotta ki, amelyet Papen a „Matin”-nek adott. A kancellár, a szélsőjobboldaliak véleménye szerint, tulságosan sok kapcsolatot keres és talál a francia körökkel, amihez valószinüleg hozzájárul kiterjedt francia rokonsága is. Különben Papen már kormányralépésekor sem tagadta, hogy a francia-német orientációnak a hive.


Igy történt, hogy most a kancellárnak, aki tulajdonképen csak referálni és tanácskozni jött Berlinbe, védekeznie kellett saját korábbi támogatóinak veszélyes támadásai ellen, amelyek olyan formát öltöttek, hogy szombaton este már Papen visszalépéséről beszéltek. Hogy ez nem történt meg, az tulajdonképen csak annak tudható be, hogy még a jobboldali pártok is belátták, hogy Németország a lausannei tárgyalások idején nem birna meg egy kormányválságot.


Bár Papen visszatér Lausanneba a tárgyalások folytatására, - ugy hirlik – hogy ott háttérbe fog szorulni az eddig rezerváltan viselkedő Naurath külügyminiszter mögött, aki állítólag nem helyesli Papen franciabarát és a franciáknak engedményeket kináló kijelentéseit. A kancellár eredetileg csak a külpolitikai kérdések megtárgyalására jött Berlinbe, de a belpolitikai helyzet annyira veszélyessé vált, hogy a külpolitikai kérdések előtt a belpolitika nagy problémáit, elsősorban a Bajorországgal és a többi délnémet országgal szemben követendő taktikát és eljárást beszélték meg.


Erre vonatkoztak Papennek Hindenburggal folytatott tárgyalásai, amelyek folyamán az a vélemény alakult ki, hogy bár a birodalmi kormánynak nem szabad visszarettennie az energikus lépésektől, a lausannei tárgyalások idején különösen el kell kerülni mindent, ami a birodalom békéjét megbonthatná. Ezért az előreláthatóan kedden vagy szerdán kiadandó kényszerrendelet lehetőleg ugy lesz megfogalmazva, hogy Bajorországnak s a többi déli államnak módot ad a birodalmi kormány intézkedéseinek elfogadására.

 

Ez a kényszerrendelet, értesülésünk szerint, a következő két pontot fogja tartalmazni:
a köztársasági elnök az egész birodalom területére megengedi a párthadseregek egyenruháit, de a rendőrségnek módot ad arra, hogy egyes kerületekre vagy rövid időre betiltsa az egyenruhaviselést abban az esetben, ha közvetlen veszély áll fönn.


A rendelet másik pontja a tüntető fölvonulásokra vonatkozik. A tüntetések a egész birodalom területére engedélyezi azzal a föltétellel, hogy előzetesen bejelentik a rendőrhatóságok megadják az engedélyt a fölvonulás megtartására.

 

Ezenkívül az egyes rendőrhatóságoknak joguk lesz ahhoz, hogy a fölvonulások és tüntetések rendezőinek bizonyos kikötéseket szabjanak. Nagyon valószinü, hogy ezt a rendeletet Held bajor miniszterelnök nem fogja elfogadni és mindent meg fog tenni, hogy a végrehajtásából eredhető végzetes következményeket elháritsa. Bajorország, mely eddig meg tudta akadályozni a többi délnémet állammal együtt, hogy az egyenruhákkal előidézett provokáció ugyanazt a véres hatást érje el, mely a birodalom többi részében megnyilvánult, hiszen tucatra megy az utcai harcok halottainak és sebesüljeinek száma, semmiesetre sem lesz hajlandó az ország békéjét és rendjét föláldozni a birodalmi kormány politikája érdekében, amelyet a nemzeti szocialistáknak tett ígéreteik kötnek. A keddi Notverordnung tehát a helyzetet nemhogy elsimitaná, de további bonyodalmakat fog teremteni, ami a bajorok harcképessége és elkeseredések következtében még beláthatatlan következményekkel járhat.

 

A Papen-kormány helyzete tehát sem külpolitikailag nem mondható rózsásnak, annál kevésbé, miután a nemzeti szocialisták, akik tulajdonképen a kormánynak hátvédjét biztosították, egyre jobban visszavonultak a Papen-kormány támogatásától, mert nem tartják eléggé agresszívnek és erélyesnek intézkedéseit. Ugy látszik, a julius 31-i választáson, ha ugyan a mai körülmények között a választásra egyáltalában sor kerül, a Papen-kormány minden párt támogatása nélkül fog indulni.

 

Berlin, junius 26.
A német nemzetiek birodalmi vezetőségének vasárnapi ülésén Hugenberg beszédet mondott:
A választási harc célja nacionalista többség megteremtésére. A nemzeti szocializmusból hiányzik a világos állami eszme, mert még nem foglalt állást a "köztársaság vagy monarchia" problémájával szemben, mig a német nemzetiek világos állami eszméjéhez hozzátartozik a szinvallás a monarchista államforma mellett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Papen kancellár Hugenberg A monarchista jobboldaliak reménye Wilhelm trónörökös
Cikk-ajánló
Az absinth alkoholizmus ellen Az absinth alkoholizmus ellen
A mostani rettenetes világháború vérzivataros forgatagában és...
Hogyan értelmezi Wilson a semlegességet Hogyan értelmezi Wilson a semlegességet
Wilson elnök St.-Louisban beszédet mondott, amelyben az Egyesült...
Kettős holtverseny az MNVC tőrviadalán Kettős holtverseny az MNVC tőrviadalán
Az első hölgytőrvívó olympiai próbaverseny vasárnap a Magyar Női Vívó...
Fiatalok és legfiatalabbak - Az Ernst-múzeum első kiállítása
A Képzőművészeti Főiskola utóbbi néhány kiállításán fogalmat kaptunk...
Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat Türkizékszer, türkizcipő, türkizkék kesztyü az uj párisi divat
Azt hiszem, megörvendeztetem az ujság hölgyközösségét, ha párisi...
A lengyel kérdés
1915-ben az eladdig orosz birtoknak számító központi, majd később a...
Tárczay Felicides bűnlajstroma Tárczay Felicides bűnlajstroma
A politikai rendőrségen ma fejezték be Tárczay Felicides Román...
Stresemann kancellár békülékeny beszéde Stresemann kancellár békülékeny beszéde
Stresemann kancellár ma Stuttgartban nagy beszédet tartott. A német...
A pénzügyminiszter programja A pénzügyminiszter programja
Az uj pénzügyminiszter beköszöntő beszéde kell hogy megnyugvást...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98