Dtum
Login with Facebookk
1932 | November

A Kormányzó Ur nyitotta meg a főváros uj élelmiszervásár-telepét

November hó 18-án délelőtt fél 12 órakor adták át rendeltetésének a főváros uj élelmiszer-nagyvásártelepét. Az ünnepies megnyitáson a kormányt Fabinyi Tihamér kereskedelemügyi miniszter képviselte. Az ünnepségre érkező vitéz nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Urat az irodaépület főbejáratánál Huszár Aladár ur, főpolgármester, Borvendég Ferenc alpolgármester és Vajna Ede közélelmezési tanácsnok fogadták és kisérték föl az élelmiszercsarnok északi folyosójára, ahonnan az egész hatalmas épitmény áttekinthető.

Vajna Ede párszavas üdvözlése után Borvendég Ferenc alpolgármester mondott beszédet és beszéde végén a Kormányzó Urtól engedélyt kért, hogy a Vásártelepet használatba vehessék.

A Kormányzó Ur megadta a megnyitásra az engedélyt, majd megtekintette a hatalmas vásárcsarnokot. Lement az épület óriási pincéibe is és nagy érdeklődéssel szemlélte a teljesen modern hűtő- és fűtőberendezéseket. A Kormányzó Ur a nagy számban összegyült közönség lelkes éljenzése közben 12 óra után pár perccel távozott az élelmiszer-nagyvásártelepről.

Az uj élelmiszer-nagyvásártelep rendeltetése az, hogy a vidéki élelmiszerfelhozatal központja és a piaci és vásárcsarnoki árusok bevásárlási helye legyen. Feladata az is, hogy a mezőgazdasági kivitelt szolgálja, hogy ekként a vidéki export részben a főváros nagyvásártelepén át bonyolódjék le. A telep nagy kereskedelmi helye a zöldség-, főzelékféléknek, a burgonyának, gyümölcsnek, tojásnak, baromfinak, tejterméknek, halnak és vadnak. A vásártelep 17 és fél katasztrális hold fővárosi területen épült fel a soroksári Dunaág közelében. A továbbfejlődés céljára a telep közvetlen szomszédságában még további 7 hold áll rendelkezésre.

A telep főrészei: a vasuti berendezések, a vásárcsarnok, az irodaépület, a nagydunai hajókikötő, a dunaági dereglyekikötő, a vidéki kocsik vásárhelye és a telep összekötő kutjai. De ennek a telepnek céljait szolgálja a közvetlen szomszédságban elterülő fővárosi kikötő is.

Az uj telep szolgálatában 10 kilométernél hosszabb vasuti vágány áll, melyek a MÁV kikötőpályaudvarától indulnak és amelyeken át az áruküldeményeket tartalmazó vasuti kocsikat a közel 2 kilométer hosszu rakodókhoz továbbitják. A rakodókon egyszerre 210 vasuti kocsi rakódhatik.

Az árusitás főhelye a csarnoképület, amelynek hosszusága 284 méter, szélessége a földszinten 42, a pincében 48 méter, a földszinti helyiségek magassága 17 méter, a pincéje 4 méter, a csarnokot hosszában két főut szeli át, keresztben pedig 11 átjáró út. A pince négy részre oszlik és ide is kocsiutak vezetnek le. A csarnok emelete közvetlen összeköttetésben áll a négyemeletes irodaépülettel, amelyben a vasut, a posta, vámhivatal, bank és csarnokfelügyelőség, az alagsorban a vendéglő, kazánház, transzformátor, továbbá munkásszemélyzet helyiségei kaptak helyet.

Az uj nagyvásártelep költsége 8 millió pengő volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 Trópusi hadjárat Észak-Afrikában 2. Trópusi hadjárat Észak-Afrikában 2.
Az oázisok kútjai szabják meg a napi menetcélokat. Szinte kutak...
„Volks traktorok millióival tesszük eredményesebbé a balkáni paraszt termelését” „Volks traktorok millióival tesszük eredményesebbé a balkáni...
Vasárnap nyílt meg Bécsben a Wiener Messe és pedig az eddigiektől...
A döntő győzelmek titka A döntő győzelmek titka
A sikerekben gazdag olasz hadjárat szerte a világon újból életre...
Bruszilov taktikája Bruszilov taktikája
keleti orosz offenzívát a következőképp jellemzi Galántai József...
Horthy Jenő Duce-ja nyerte a Magyar Derbyt Horthy Jenő Duce-ja nyerte a Magyar Derbyt
Százesztendős lófuttatásunk legfiatalabb hajtása, a Magyar Derby...
Magyarország legmagasabb ejtőernyős-ugrótornya Magyarország legmagasabb ejtőernyős-ugrótornya
Valahol Magyarországon épül az első ejtőernyős-levente ugrótorony. A...
Sporttelep a Margit-szigeten Sporttelep a Margit-szigeten
A gyönyörű Margit-szigeten József főherczeg olyan sporttelepet...
Repülés a magas légrétegekben
Schroeder amerikai őrnagy érte el repülőgépével eddig a legnagyobb...
Egy mellszobor története Egy mellszobor története
A szobrászok gyakorlatában nem ritkaság, hogy valaki beküld egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98