Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

Bethlen nyilatkozott a kormányválságról és Walkot javasolta miniszterelnöknek

- Károlyi lemondása engem is váratlanul ért. Végtelenül sajnálom, hogy az egységes párt és a miniszterelnök nem értették meg egymást s a párt nem ismerte föl eléggé azt az érzéket, amelyet Károlyi sziklaszilárd jelleme jelentett az ország számára. Az én fölfogásom szerint a kormányválság megoldásának irányát az aktuális külpolitikai és pénzügyi tárgyalások menete szabja meg.


Vasárnap már általános volt beavatott helyeken az a vélemény, hogy olyan politikus kap megbizást a kormányalakításra, akinek megfelelő külföldi összeköttetései vannak, aki ugy külpolitikai, mint pénzügyi kérdésekben elismert szakértő, akit a külföld ismer s aki iránt Genf teljes bizalommal van.


Ha valóban a belpolitikán lett volna a fősuly, ha a jelenlegi parlamenti erőviszonyok döntötték volna el a válság megoldását, ugy Gömbös Gyula honvédelmi miniszter vagy Keresztes-Fischer belügyminiszter személye került volna elsősorban előtérbe, de Kállay Miklós volt kereskedelemügyi államtitkár és Puky Endre, a Ház alelnöke és szerephez jutott volna.

Bethlen István Walko Lajos külügyminisztert ajánlotta miniszterelnöknek, aki ismert és rokonszenves egyéniség a külföldi mértékadó tényezők előtt és aki uralja a perdöntően fontos pénzügyi, gazdasági és kereskedelempolitikai problémákat is. Egyébként Walkót már Bethlen lemondása után is a legesélyesebb miniszterelnökjelöltnek emlegették, bár mindenki tudta és tudja ma is, hogy nem keresi a közszereplés izgalmait, nem ambicionálja a miniszterelnökséget és most már csak ugy, mint tizenhárom hónappal ezelőtt, ismét igyekszik kitérni a kormányalakítás vállalása elől.


Mégis beavatott helyen ugy vélik, hogy a Walko-kombináció egyáltalában nem tekinthető elejtettnek; azt hiszik, hogy a külföldi tárgyalások esetleges nehézségeinek nyomása alatt előbb-utóbb be kell adnia a derekát, ami azt jelenti, hogy kénytelen-kelletlen, de vállalni fogja az átmeneti miniszterelnökséget.


Tény az, hogy vasárnap egyetlen miniszterelnökjelölt maradt a porondon: Walko Lajos. Az éremnek természetesen itt is két oldala van: ami külpolitikai szempontból előnyös, az belpolitikai szempontból – amit egyébként ma, a külföldi tárgyalások befejezése előtt másodrendű kérdésnek tartanak – még jobban összekuszálja, fejetetejére állítja az amugy is merőben bizonytalan politikai és parlamenti helyzetet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Bethlen István A lemondott Károlyi-kormány Walko Lajos, Bethlen jelöltje
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98