Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

Politikai csaták Németországban

Berlin, szeptember 11.
A most következő hét Németországban sorsdöntő politikai eseményeket fog hozni. Vasárnap egyes lapok arról irnak, hogy a pártvezérek Hindenburgnál esedékes kihallgatása csupán csapda, amelyet a Papen-kormány állított föl. Ha ugyanis az elnök azt látná, hogy a kormánynak nem lesz meg a parlamenti többsége, akkor megadja a fölhatalmazást arra, hogy a kancellár programbeszédének elmondása után fölolvastassa a birodalmi gyülés föloszlató elnöki kéziratot, anélkül, hogy szavazásra egyáltalán sor kerülne.

 

Ezzel szemben a kormány részéről az egész beállítást bántó gyanusitásnak mondják és egy félhivatalos kommüniké szószerint a következőket közli:
"Téves az a föltevés, mintha a birodalmi kormány a birodalmi gyülés időelőtti föloszlatásával meg akarná akadályozni a politikai vitát a birodalmi gyülésen. Ellenkezőleg, a birodalmi kormány nagy érdeklődéssel néz ilyen vita elé, mert a vitától a német nép igen hasznos fölvilágosítását várja és mert egyetlen lehetőséget sem akar kihasználatlanul hagyni, hogy a birodalmi gyülésben is többséget találjon programja számára.”


A Papen-kormány helyzetét erősiti az acélsisakosok magdenburgi kongresszusának határozata, amely örömmel üdvözli azt a tényt, hogy a birodalmi elnök a kormányzást mentesítette a különböző pártérdekektől és politikai játékoktól.

 

"Mi nemzeti kormányzást követelünk – mondja a határozat - , amely saját magára támaszkodik és felelősséget csak az egész néppel szemben ismer. Az elmult tizennégy év bebizonyította, hogy ezt választások utján elérni nem lehet és éppen ezért legyen vége az önmagát tulélt parlamentarizmusnak! Azt kérjük ettől a kormánytól, hogy vonuljon előre ezen az uton, cselekedjék, mert most nincs szükség beszédekre."


Természetesen Hitlerék a Stahlheim állásfoglalásával szemben a parlamentarizmus védőinek csapnak föl és azt hangoztatják, hogy a birodalmi alkotmánynak ők a legerősebb támaszai.


Vasárnap publikálta a nemzeti szocialista párt, hogy véderőhivatalt szervez, amelynek vezetője Epp tábornok lesz és amely a rohamosztagok legfelső vezérkarához fog kapcsolódni. A véderőhivatalhoz gyarmatügyi osztályt is csatolnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Göring kapitány, Hitler jobbkeze, a birodalmi gyülés elnöke Göring székfoglaló beszédet mond A birodalmi gyülés elnöksége kihallgatáson volt Hindenburg elnöknél. Balról jobbra Gräf, Esser, Rauch és Göring A német birodalmi gyülés utolsó ülése. A képen Papen (1) fel akarja olvasni a feloszlató beszédet, de Göring (2) nem adja meg a szót neki Az Acélsisakosok napja Berlonben Az Acélsisakosok Szövetségének ünnepén részt vettek a császári család hercegei is
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98