Dtum
Login with Facebookk
1932 | Szeptember

Rövidek

„A politikai és gazdasági helyzet nyomasztóan hat a stresai tárgyalásokra!” – mondja Bonnet, a konferencia elnöke
Páris, szeptember 4.
A francia sajtó élénk figyelemmel fordul a stresai értekezlet felé. Sauerwein, aki a „Paris Soir” megbiztásából Stresába utazott, utközben hosszabb beszélgetést folytatott Georges Bonnet volt miniszterrel, az értekezlet elnökével.


- Ha azt akarjuk – mondotta Bonnet – hogy a közeli jövőben összeülő gazdasági világértekezlet sikeres legyen, akkor első teendőnk, hogy Középeurópa gazdasági problémáját tisztázzuk. Amig Európa szivében nem orvosoltuk a kelevényt, hiu várakozás lenne a szélesebbkörü nehézségek megoldása.


- Bizonyos, hogy a politikai és gazdasági általános helyzet nyomasztóan hat ki a stresai tárgyalásokra.


- Igy például a leszerelés kérdésében megindult vita semmiesetre sem könnyíti meg helyzetünket, de halaszthatatlanul sürgős föladattal állunk szemben és minden tőlünk telhetőt el kell követnünk a középeurópai gazdasági válság enyhítésére. Franciaország nem törekszik gazdasági hegemónára Középeurópában, tiszteletben tartja minden állam érdekét és nem táplál semmiféle hátsó gondolatot. Reméli, hogy az értekezleten képviselt többi állam hasonlóképen gondolkozik.

Egy karrier romjai

Turati, az olasz fascistapárt első főtitkára, sulyos idegösszeomlással zárt gyógyintézetbe került. Ez a kurta hir magasbalendülő forradalmi karrier végére teszi a pontot. Turati a fascizmus első vezérkari főnöke volt, az ő nevéhez fűződik a „Marcias su Roma" lángeszü megszervezése és villámgyors végrehajtása, az ő mesterműve volt az északolasz fascistaszervezetek kiépítése, az ő ideges, gyors és kemény kezének müve a fascizmus egész épületének néhány év alatt végrehajtott betetőzése.

 

Mussolini és Turai között hosszu éveken át a legtökéletesebb és legmeghittebb barátság uralkodott, ez a merész arcélü, inas és izmos romagnai nemcsak jobbkeze volt a Ducenak, hanem helyettese és legjobb barátja is és ezen a barátságon az első hasadás akkor jelentkezett, amikor Turati és Matteotti-gyilkosságot követő sulyos belső válságban elárulta, hogy önmagát, tekinti ura és barátja utódjának. „Viceduce”-nak neveztette magát és ezt Mussolini nem türte sokáig és Turati volt az első, akit a fascizmus vezérkar magas polcáról eltávolított.

 

Azóta Turati alárendelt szerepet játszott a fascizmus politikájában, befolyása és sulya évről-évre csökkent és az a jelentéktelen szerkesztőszerep, amelyre őt Mussolini ítélte, megőrölte a mérhetetlen becsvágy és munkabiró Turati idegeit.

Vasárnap választott Svédország

Stockholm, szeptember 18.
A svéd parlamenti választás az eddigi jelentések szerint ugy Stockholmban, mint az egész országban nyugodtan folyt le. A baloldali polgári pártok erősen visszafejlődtek, míg a szocialisták és a kommunisták legtöbb helyen sikerekről számolhatnak be. A konzervatív párt helyenként veszített szavazataiból, de nagyjában megtartotta eddigi pozicióját.

Ottó hivei megütköztek a nemzeti szocialistákkal

Bécs, szeptember 11.

Bécsből jelentik: Az ifjusági monarchistacsoportnak, amely Ottó főhercegről Ottania-nak nevezi magát, szombaton este az alsóausztriai Payerbach iparvároskában és vasárnap a szomszédos Neunkirchenben gyüléseket rendezett, amelyeken összetüztek a nemzeti szocialistákkal. Mindkét helyen néhányan könnyebb természetü sérüléseket szenvedtek, köztük csendőrök is. A payerbachi gyülésen a csendőrök védelme alatt be tudták fejezni, a Neunkirchenben tartott gyülést ellenben, amelyen főként az Ottania ellenlábasai vettek részt, föl kellett oszlatnia és a termet ki kellett üríteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Georges Bonnet Turati Habsburg Ottó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98