Dtum
Login with Facebookk
1933 | Április

Daladier francia miniszterelnök támadta a horogkeresztes Németországot

Párizs, április 23.
Daladier miniszterelnök vasárnap szülővárosában, Orange-ban, nagy politikai beszédet mondott, amelyben megbélyegezte a Hitler-kormány működését.


Azt látjuk – mondotta – határainkon túl, hogy az erőszakot hívják segítségül. Napról-napra terrorszervezetek brutalitásai döbbentik meg az egész kultúremberiséget és mutatják, hogy az a modern civilizáció, amelyről azt hittük, hogy mélyen gyökeredzik Európa talajában, milyen gyenge lábon áll. Hihetetlennek tartottuk, hogy szomszédságunkban a legrosszabb fajta nacionalizmus fog győzedelmeskedni, mert ez lehetetlenné teszi a népek együttműködését és árt a világ békéjének. Mindamellett Franciaország, amely semmiféle fenyegetéstől meg nem riad, elég erősnek érzi magát, hogy őszinte nemzetközi együttműködéssel igyekezzék orvosolni a világ súlyos bajait.

Berlinben nagy megütközéssel fogadták Daladier beszédét
Berlin, április 23.
Daladier francia miniszterelnök vasárnapi beszéde Berlinben a legnagyobb megütközést keltette. Illetékes tényezők szerint Daladier beszéde azt jelenti, hogy Hitler békülékeny szavaira kosarat kapott Párizsban.


Ez annál inkább megbántja Németország önérzetét, mert Hitler kancellár a birodalmi gyűlés megnyitása alkalmával egyenesen Franciaország felé fordulva, közeledési készséget árult el. Berlinben Daladier beszéde után már előre is Franciaországra hárítják a felelősséget a leszerelési konferenciának ezek után előrelátható kudarcáért.

Nem oszlik fel a német néppárt
Berlin, április 23.
Hatalmas hóviharral küzködve érkezett vasárnap Münchenbe Hitler kancellár repülőgépe. A kancellár háromórás beszédet mondott a nemzeti szocialista párt vezérkarának tanácskozásán és arra kérte a pártszervezeteket, hogy kövessenek el mindent a párt és az államkormányzat surlódásmentes együttműködésének biztosítására.


A külpolitikában Hitler Németország békekészségét hangoztatta. Egy másik érdekes esemény színhelye Berlin volt, ahol a német néppárt, amelynek egykor Stresemann külügyminiszter volt a vezére, kongresszust tartott. Miután számos vidéki szervezet feloszlott, olyan javaslat került a kongresszus elé, amely a párt teljes megszűnését indítványozta. Dingeldey pártvezér nagy beszéde után a kongresszus elvetette ezt a indítványt és óriási többséggel kimondotta a német néppárt további fennmaradását.


A lengyelországi németellenes tüntetések arra bírták a kormányt, hogy ezek miatt diplomáciai tiltakozást jelentsen be. A demarsot a varsói német követ és a kattowitzi német főkonzul egy időben adták át a külügyminisztériumban és a kelet-felsősziléziai hatóságoknál.


Vasárnap Beuthenben letartóztatták Knakrik volt főpolgármestert és Illin főintendánst, a felsősziléciai tartományi színház eddig vezetőjét. Mindkettőjüket sikkasztással vádolják. Würtembergben a szociáldemokrata tisztviselők egész sorát tartóztatták le. Heidelbergben elmozdították Gerhard Anschitzot, az egyetem közjogi tanárát és Berlinben szabadságra küldték dr. Depint, a munkaügyi biróság elnökét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98