Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

Boternyő, kockás fehérnemű, zsebkendők, hímzett telefonszám

Boternyő, kockás fehérnemű, zsebkendők, hímzett telefonszám és egyéb komor tágyilagosságok az új női őszi divatban

Watteau pásztornők óriási kalapok mélyéről való mosolya ragyogja még be a világot, mintha NewYorktól Pestig valami nagy nyári ünnepélyre készülnének állandóan az asszonyok. Szinte naivnak nevezhetnők ezt a virágos, lenge ünneplését a nyárnak, s mert ez csak a játékrontó Párizs véleménye is: a Patou mester által rendezett kerti ünnepélyen Ámor jelvénnyel nem összeillő félszívek és egybevágó virágok, hanem geometriai ábrák voltak.


Megszületett az új jelszó: rövid, virágos anyagú, lengő nyár után vissza az új tárgyilagossághoz, a komolyabb színek és komorabb formák felé.

Széles spanyol kendők borulnak az egyre hosszabbodó nyári estéken a ruhákra, magas, fekete, merevebb kalapok jelzik, hogy rövid nyár után jön a hosszú ősz. Csak az örök nyárban hívő Olaszországban történik, hogy a futurista Marinetti kezdeményezésére a jövő férfikalapját színesen, sávosan képzelik el, de az asszonyi divatban most szigorúbb elvek parancsolnak, divatos lesz a matrózgallér, melyet nyáron elűztek a capek és pelerinek. Anyaguk szőrme és az elkövetkezendő évszak kedvence, a bársony. A bársonnyal együtt nagy tafet divatot is terveznek és a kissé háttérbe szorult skót minták még estélyi ruhának is be vannak ajánlva. Egyik szalónban a virággal és poézissel való teljes szakítás értelmében kockás selyem női fehérneműt készítenek.

S mert a komorabb divathoz nem illik a poétikus napernyő sem: komoly kis boternyőket készítenek az ernyőről lemondani mégsem akaró nők számára. Vionet szalonjában pedig az egyik Broglia hercegnő számára készült toilette óriási zsebkendőjéhez a hercegnő telefonszámát hímezték belé. Kell ennél nagyobb tárgyilagosság?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98