Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

Rövidek

Rendőri felügyelet alá kerültek a horogkeresztes tüntetők

Vasárnap reggelre már tizenegy fiatalembert fogtak el a szombat este megkísérelt horogkeresztes rendzavarás miatt. Valamennyien kiskorúak és nagyrészt iparossegédek. A rendőrség nem indított ellenük eljárást kihágás és botrányokozás miatt, hanem rendőri felügyelet alá helyezte valamennyiüket. Ugyanolyan bánásmódban részesülnek tehát a jövőben, mint a kommunistagyanúsak. Este kilenc óra után nem szabad az uccára menniök, gyűléseken nem vehetnek részt és hetenként egyszer tartoznak jelentkezni a rendőrségen. Ha e rendelkezések közül bármelyikkel szembeszállnak, első alkalommal 30 napi, másik alkalommal 90 napi fogságra ítélik őket.

 

Hamburgnak nem kell Heine!

Berlinból jelentik: Hamburg horogkereszes szenátusa elhatározta, hogy a városi parkban álló Heine szobrot leromboltatja.

A Vatikán nem lép be a Népszövetségbe

Rómából jelentik: Az egész európai sajtót bejárta az a hír, hogy a Vatikán tagja lesz a Népszövetségnek, sőt helyet kap a Népszövetség tanácsában is. Most a pápai államtitkárság részéről megcáfolják azt a hírt és kijelentik, hogy a Vatikánnak egyáltalában nincs szándékában, hogy felvételét kérje a Nemzetek Szövetségébe.

Machado elnök egy szál ruhában menekült Kubából

Newyork, augusztus 13.
Machado, Kuba volt elnöke és kísérete repülőgépen a Bahama-szigetek fővárosában, Nassauba érkezett. Machado a rajtalévő ruhán kívül semmi poggyászt nem hozott magával.


Megérkezése után rögtön szabót hívatott, hogy ruhát rendeljen. Machado fáradságára hivatkozva közölte az ujságirókkal, hogy csak későbbi időpontban fogadja őket. A rendőrség őrszemet rendelt Machado szállása elé.

Havanna, augusztus 13.

Cestedes, Kuba ideiglenes elnöke, vasárnap magasrangú katonatisztek és számos képviselő jelenlétében letette a hivatali esküt. Az éjszaka ismét igen nyugtalan lefolyású volt Kubában. Egyik lövöldözés a másikat érte és számos helyen fosztogatásra került sor. A rendőri jelentés ismét 15 halálos áldozatról beszélt. A rombolások által okozott anyagi kárt mintegy kétmillió dollárra becsülik. Általános azonban az a benyomás, hogy Kubában most már lassanként helyreáll a rend.

Mussolini meg van elégedve a hadgyakorlatok eredményével
Róma, augusztus 27.
(A Stefani ügynökség jelentése) Tegnap volt az északolaszországi Garessio környékén a nagy olasz hadgyakorlatok utolsó napja. A király és Mussolini Mombarcaróból nézték végig a gyakorlatok befejezését. Ezután Mussolini beszédet intézett a körülötte négyszögalakban felállított tisztek soraihoz.


Elismeréssel adózott mind a tiszteknek, mind a legénységnek, majd megállapította, hogy az idei hadgyakorlatok a katonaság fegyelme, valamint lelki és testi felkészültsége szempontjából minden lelki és testi felkészültsége szempontjából minden hadgyakorlatot felülmultak, amelyen eddig részt vett. Lelkesítő szavak kíséretében átadta a hadseregnek a király üdvözletét és bejelentette, hogy ezentúl a hadgyakorlatok tovább fognak tartani és hogy a jövőévi hadgyakorlaton már százezer ember vesz részt.

 

Baracs Marcell
Tizennyolc éves korában állott eszményei frontján. Tehát fél századig küzdött a legnemesebb magyar hagyományokért, 68 éves korában ugyanolyan tisztán, hozzáférhetetlenül, lángoló hittel és töretlen idealizmussal, mint amikor eljegyezte magát hálátlan, gyönyörű hivatásával. Nem az agya, nem a karja fáradt el, hanem – a szíve. Halála oka megfejti életének és egyéniségének titkát. Szilágyi Dezsőnek, a nagy magyar igazságügyminiszternek utódjaként került Budapest törvényhatósági bizottságába. A nagy előd méltó utódja volt a közélet minden fórumán.

 

Szónoknak, jogtudósnak, törvényhozónak, gyakorló ügyvédnek, magyar úrnak, hazafinak, magánembernek, barátnak egyformán kimagasló példátadó férfiú volt, aki egyenes úton, emelt fővel, hűtlenség, kompromisszum nélkül jutott el a polgári pálya magas csúcsaira. Megvetette a köznapi népszerűséget, üldözte a jellemgyöngeséget, nem tűrt tisztátlanságot, csiszolt formában, de kíméletlenül mondta ki, amit a lelkiismerete diktált és mégis pártkülönbség nélkül a maga halottjának tekintette minden becsületes közéleti ember, aki ma borsón térdepelve, szebb, igazabb, jobb magyar jövőről álmodik. Budapest törvényhatóságának, a parlamentnek, az ügyvédi karnak nagy nívója kezéből kiesett a kard. Ötven évig állott „on garde” ezer tusában villogott a pengéje és íme, amikor kezéből kihullott, leheletnyi árnyék sincs rajta, tündöklően fényes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Heine, a német zsidó költő Vatikán Machado Véget ért a kubai forradalom Baracs Marcell
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Papp Ferencz, a budapesti tolvaj Amerikában
Papp Ferencz, ki Budapesten az őszszel Kapatics levélhordó táskájából...
A Habsburg-arcz A Habsburg-arcz
Függetlenül az akarattól, öröklődik át a családi vonás a...
Ma érkezik Páger Antal, az „újvidéki” Grassi a háborús főbűnösök harmadik csoportjával Ma érkezik Páger Antal, az „újvidéki” Grassi a háborús...
Az Andrássy-út 60-ban – vasárnap ellenére – élénk élet...
Rövidek Rövidek
Weygand tábornok Francia-Afrika lakosságának nevében táviratot...
A magyar tüzoltás múltjából A magyar tüzoltás múltjából
Magyarország az elemi csapások hazája volt mindig, mégis legtöbbet...
Nagy Endre vígjátéka az Új Színházban Nagy Endre vígjátéka az Új Színházban
Nagy Endre új darabjával nagy vakmerőséget követett el. Szakított egy...
Egy magyar mérnök találmánya Egy magyar mérnök találmánya
Wessel Zoltán egy fiatal magyar gépész-mérnök a minaop igen...
Ausztria – Magyarország 6:0 (4:0) Ausztria – Magyarország 6:0 (4:0)
Hatvanadszor került szembe vasárnap délután 43.000 főnyi közönség...
Az új országgyülés első ülése Az új országgyülés első ülése
Az országgyülés október 26-án összeült. A király 28-án fogadta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98