Dtum
Login with Facebookk
1933 | Január

Ázsiai világháborútól tart Amerika

London, január 8.
Vasárnap olyan hírek érkeztek ide Tokióból, amelyek általános nyugtalanságot keltenek.  A japán háborús párt megbuktatta Keisuke Okada tengerészeti minisztert, akit túlságosan békeszeretőnek tartott.


Utódául Abo tengernagyot nevezték ki. Félhivatalos japán beállítás szerint a tengerészeti miniszter távozását egészségi okokkal és a korhatár elérésével indokolják, de ezzel szemben kétségtelen, hogy a háborús párt Abo admirális kinevezésével új erőre kapott.


Kelly angol admirális, a kínai vizeken horgonyzó brit flotta főparancsnoka a kormány megbízásából közölte Nakamura tábornokkal, a japán hadsereg főparancsnokával, hogy a brit kormány felajánlja a közvetítését Japán és Kína között a szanhajkvani konfliktus elsimitására.

 

Nakamura tábornok jelentést tett erről Tokióba, majd a válasz megérkezése után kereken visszautasította az angol javaslatot és hozzátette, hogy Anglia közvetítésével forduljon a kínai hatóságokhoz. Kijelentette azt is, hogy a japán kormány változatlanul ragaszkodik ahoz, hogy Kína teljesítse a japán követeléseket, mert enélkül semmiféle tárgyalásba nem hajlandó bocsátkozni.

Newyork, január 8.

Roosevelt, az újonnan megválasztott elnök, hétfőn találkozik Stimmson külügyi államtitkárral, hogy megbeszélést folytasson vele a japán-kínai konfliktusról.


Amerikai kormánykörök súlyosnak ítélik a helyzetet és nem csinálnak titkot abból a meggyőződésükből, hogy ázsiai világháború következhet, amelybe esetleg nemázsiai nagyhatalmak is fegyveresen fognak beavatkozni, ha a japán kormány nem tartja tiszteletben a Kellogg-paktumot és azokat a fontos érdekek, amelyek más államok távolkeleti politikájához fűződnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Okada, a távozó miniszter Abo, az új japán tengerészeti miniszter Stimson és Roosevelt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98