Dtum
Login with Facebookk
1933 | Július

Rövidek

Oroszországra és Törökországra is kiterjed már a „francia békehálózat”

Belgrádból jelentik: A jugoszláv sajtó elsőrangú politikai eseménynek minősíti Tevfik Rusdy bey török külügyminiszter párizsi tárgyalásait. A Politika szerint a török-francia közeledés után most, bekövetkezik a kisantant és Oroszország közeledése is. Mindezeknek a tárgyalásoknak célja a „francia békehálózat” Európának lehetőleg nagy részére való kiterjesztése. A török külügyminiszternek Jeftics jugoszláv külügyminiszternél tett genfi látogatása összefüggött ezzel az akcióval és a kisantant képviselői Londonban is tárgyaltak, úgy Tevfik Rusdy bey-jel, mint Litvinovval.

 

Ezeket a tárgyalásokat Jefticsnek és Benesnek Londonból való elutazása után Titulescu folytatta. A megbeszélések már konkrét eredményre is vezettek. A tárgyalást a legközelebbi napokban tatják, mégpedig két irányban. Általános megnemtámadási paktum készül a kisantant és Oroszország között és külön román-orosz egyezmény, amelynek célja a besszarábiai kérdés rendezése.

Hitler: „A pártok nem átmenetileg tüntek el, hanem véglegesen!”

Dortmund, július 9.
A rohamosztagos felvonulás alkalmából Hitler egy beszédet mondott, amelyben többek között a következőket jelentette ki:
Eddigi harcainknak eredménye a pártok ledöntése. Nyomatékosan mondjuk: A pártok nem átmenetileg tűntek el, hanem véglegesen. Ki hitte, hogy 5 hónappal hatalomrajutásunk után a Centrum kapitulálni fog? Mi örülünk ennek mert azt akarjuk, hogy véget érjen a harc a vallási táborokban. Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy tegnap Rómában sikerült konkordátumot aláírni, amelynek alapján a jövőben a lelkészeknek tilos lesz politikai tevékenységeket kifejteni.

Herriot Oroszországba utazik

Moszkvából jelentik: Hivatalos jelentés szerint Edouárd Herriot volt francia miniszterelnök augusztus hó közepére Odesszába várják. Herriot a szovjet-kormány meghívására hosszabb utat szándékozik tenni a Szovjetunióba.

Csehszlovákiát nem árasztja el az antiszemitizmus! – mondja Masaryk elnök

Prágából jelentik: Brünn melletti kastélyában Masaryk elnök a zsidó felekezet egy nagyobb küldöttségét fogadta, amely előtt, a németországi eseményekre célozva, a következő kijelentéseket tette: - Ne tartsanak önök attól, hogy az antiszemitizmus hulláma Csehszlovákiát is elöntheti. Mi mindig az egyenlő jog álláspontján vagyunk és tiszteletben tartjuk mindenkinek hitét, meggyőződését és szabadságát.

Benes: „Minden erőnkből megvédjük a demokráciát a horogkereszt, a fascizmus és a kommunizmus ellen

Prágából jelentik: Benes külügyminiszter s németországi Budweissban a csehszlovák nemzeti szocialistapárt képviselői előtt beszédet mondott Csehszlovákia politikai és gazdasági helyzetéről. A külügyminiszter kijelentette, hogy Csehszlovákia ezidőszerint az Európát és az egész világot pusztító válság utolsó frázisát éli át. A csehszlovák pártok nyugodtan gyakorolhatnak észszerű kritikát, de nem szabad lázítaniok és puszítaniok és nem szabad pánikhangulatot és riadalmat terjeszteni. Azon leszünk, - mondta Benes beszéde végén – hogy minden erőnkből és teljes eréllyel megvédjük a demokráciát a kampós kereszt, a fascizmus és a kommunizmus ellen.

Meggyilkolták a Reichstag felgyujtásával vádolt kommunistát (?)

Londonból jelentik: A Manchester Guardian azt a meglepő hírt közli, hogy a Reichstag felgyujtásával vádolt Taneff, aki a berlini Moabit-börtön foglya, - valószínűleg már nincs az élők sorában. Decsev bolgár ügyvéd, aki a három bolgár vádlott védelmét elvállalta, a Moabit-ből megkapta a Popoff és Dimotroff aláírt meghatalmazását, de Tannefftől nem érkezett válasz. A soros ügyész helyettese a kérdezősködésekre kijelentette, hogy Taneff öngyilkossági kísérletet követett el. Lehetséges, - írja a lap – hogy Taneffet cellájában meggyilkolták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Führer Herriot Masaryk
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98