Dtum
Login with Facebookk
1933 | Június

Sztranyovszky Gömbös berlini utazásáról

Gyula, június 18.
Vasárnap délután zászlóbontó nagygyűlést tartott a kormánypárt. Pongrácz Jenő gróf, a kerület képviselője üdvözölte a párt elnökét, Sztranyavszky Sándort, aki beszédében többek között Gömbös miniszterelnök berlini utazásával is foglalkozott.


- Sokan kérdezik most – mondotta – mi lehet a háttere a miniszterelnök berlini útjának, milyen rejtett célok lehetnek e mögött. Ha az ember egy kissé komolyan vizsgálja Európa mai térképét, önmagától könnyen rájöhet arra, milyen kézenfekvő okai voltak a miniszterelnök látogatásának.


- Sajnos, nem dicsekedhetünk azzal, hogy olyankor, amikor a világ fórumán zöldasztalhoz ülünk, minden vonatkozásban megértést és segíteni akarást találunk a tárgyaló felek részéről. A legtöbb esetben inkább rossz, mint jóindulattal nézik törekvéseinket. Legutóbb négy nagyhatalom ült össze s közülük a velünk barátságos s irántuk igazságosan érző Olaszország indítványára olyan megállapodást kellett volna elfogadniok, amely a mi rendezvényeinknek és igazságos törekvéseinknek valóra válását is jelentette volna. A szemben álló hatalmak azonban addig csomagolták a becsületes reális árut, amíg sok minden került a csomagba, de éppen a termezőnek eredeti szándékából a legkevesebb.


- Ilyen körülmények között szükségünk van arra, hogy az említett négy nagyhatalom közül legalább még egynek rokonszenvét megnyerjük, azét, amelynek sorsa sok tekintetben közös a mi sorsunkka. Talán ez az egyik magyarázata annak, hogy a miniszterelnök úr Berlinbe ment. Elment azért, hogy megnyerjen egyet a nagyhatalmak közül a magyar gondolat, a magyar jövő számára, hiszen egy kilencmilliós nép számára nem jelentéktelen egy hetvenmilliós nemzetnek jóindulata és támogatása.


- Magyarország földrajzilag közelebb fekszik Németországhoz, mint szomszédos államaink, kézenfekvő tehát, hogy Németország elsősorban tőlünk vegye a mezőgazdasági terményeket. A takarékosság is emellett szól, hiszen olcsóbban kapom azt, amit közelebb kapok. A másik oka tehát a miniszterelnök utazásának a megértés oly módjának keresése, amely új levegőt jelenthet gazdasági életünknek.


- A jóindulat és a gazdasági megértés keresése lehettek tehát azok az okok, amelyek miatt Gömbös Gyula Berlin felé tekintett, a legkevésbé azonban az, amire talán sokan gondolnak, hogy olyan dolgokat másoljon a nemzet számára, amelyek másutt jók lehettek és be is válhattak, a magyar nemzet lelkületével azonban ellentétesek. Nem misztikumért ment a miniszterelnök Berlinbe, hanem realitásokért.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98