Dtum
Login with Facebookk
1933 | Október

Daladier miniszterelnök beszéde Franciaország elszántságáról

Párizs, október 4.
Daladier francia miniszterelnök ma Párizsból repülőgépen Vichybe utazott, hogy résztvegyen a radikális szocialista párt országos nagygyűlésének záróülésén. A miniszterelnök a nagygyűlés bezárása után rendezett díszebéden szenzációs és feltűnéstkeltő beszédben nyilatkozott az aktuális külpolitikai kérdésekről, elsősorban a leszerelésről és Németország politikai szándékairól.

 

Daladier kijelentette, hogy a mai nyugtalan és zaklatott Európában, ahol gyakran már-már az erőszak alkalmazásra kerül sor, a nyugalomban és békében élő Franciaországnak kötelessége őrködni saját szabadsága fölött. Az egész világ jól tudja, hogy mi nem akarunk fenyegetni vagy megalázni egyetlenegy népet sem, bármely politikai rendszernek is hódoljon, de hadiállományunknak semmiféle újabb csökkentését nem vagyunk hajlandók elfogadni oly őszinte és önzetlen nemzetközi egyezményen kívül, amely  fokozatos lefegyverzést és állandó önműködő ellenőrzést állapit meg. Remélem, hogy a leszerelés kérdését egy nemzetközi együttműködésből eredő egyezmény fogja megoldani.


Nem megy a fejembe az - folytatta Daladier -, hogyha valamely kormány teljesen jóhiszemű, hogyan lehetséges az, hogy olyan akadjon köztük, amelyik nem járul hozzá a fokozatos leszereléshez és ellenőrzéshez, mikor jól tudjuk, hogy egy újabb háború Európa pusztulását jelentené.


De mit is akar Németország? Ha multban minden olyan kísérlet, amely a francia és német nép között tartós megegyezést akar teremteni, meg is hiusult, azért senki sem vonja kétségbe Németország jogát az élethez, senki sem akarja megalázni a németeket.


Bizonyos, hogy Németország kormánya nyilvánosan kijelentette, hogy a békét akarja, de akkor mirevalók ezek az ismételt szervezett tömegtüntetések? Miért utasítja vissza Németország a leszerelési indítását s miért kér jogot arra, hogy majd költséges hadifelszereltét gyártson? Talán azért, hogy majd az egyezmény aláírása után rögtön megsemmitítse? Senkisem vetheti Franciaország szemére, hogy miközben egyre több tanujelét adja önzetlen békeszeretetét, mind több gondot fordít honvédelme megszervezésére.

Németország válaszol
Berlin, október 8.
Berlinben hivatalos közlemény jelent meg, amely leszögezi a német kormány fegyverkezési kívánságait. A közleményt azoknak a híreszteléseknek cáfolatául szánják, amelyek Amerikában terjedtek el Németország leszerelési követeléseiról.


- Teljesen téves – mondja a közlemény –, hogy Németország öt esztendő leteltével a Franciaországgal való paritást követeli. Németország öt esztendő leteltével csupán a többiek további leszerelését követeli. Ami a mintafegyvereket illeti, minden diszkriminálásnak már most meg kell szűnnie. Németország azonban nem követel ugyanannyi fegyvert, amennyire a többi államnak van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Daladier A francia radikális szocialisták kongresszusa Vichyben. Malov, volt belügyminiszter Georges Bonnet pénzügyminiszter a beszédeket hallgatja Egy hadgyakorlaton ebedelo katonak. A francia hadvezetoseg ezt az egyetlen kepet engedelyezte
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98