Dtum
Login with Facebookk
1933 | Október

Daladier miniszterelnök beszéde Franciaország elszántságáról

Párizs, október 4.
Daladier francia miniszterelnök ma Párizsból repülőgépen Vichybe utazott, hogy résztvegyen a radikális szocialista párt országos nagygyűlésének záróülésén. A miniszterelnök a nagygyűlés bezárása után rendezett díszebéden szenzációs és feltűnéstkeltő beszédben nyilatkozott az aktuális külpolitikai kérdésekről, elsősorban a leszerelésről és Németország politikai szándékairól.

 

Daladier kijelentette, hogy a mai nyugtalan és zaklatott Európában, ahol gyakran már-már az erőszak alkalmazásra kerül sor, a nyugalomban és békében élő Franciaországnak kötelessége őrködni saját szabadsága fölött. Az egész világ jól tudja, hogy mi nem akarunk fenyegetni vagy megalázni egyetlenegy népet sem, bármely politikai rendszernek is hódoljon, de hadiállományunknak semmiféle újabb csökkentését nem vagyunk hajlandók elfogadni oly őszinte és önzetlen nemzetközi egyezményen kívül, amely  fokozatos lefegyverzést és állandó önműködő ellenőrzést állapit meg. Remélem, hogy a leszerelés kérdését egy nemzetközi együttműködésből eredő egyezmény fogja megoldani.


Nem megy a fejembe az - folytatta Daladier -, hogyha valamely kormány teljesen jóhiszemű, hogyan lehetséges az, hogy olyan akadjon köztük, amelyik nem járul hozzá a fokozatos leszereléshez és ellenőrzéshez, mikor jól tudjuk, hogy egy újabb háború Európa pusztulását jelentené.


De mit is akar Németország? Ha multban minden olyan kísérlet, amely a francia és német nép között tartós megegyezést akar teremteni, meg is hiusult, azért senki sem vonja kétségbe Németország jogát az élethez, senki sem akarja megalázni a németeket.


Bizonyos, hogy Németország kormánya nyilvánosan kijelentette, hogy a békét akarja, de akkor mirevalók ezek az ismételt szervezett tömegtüntetések? Miért utasítja vissza Németország a leszerelési indítását s miért kér jogot arra, hogy majd költséges hadifelszereltét gyártson? Talán azért, hogy majd az egyezmény aláírása után rögtön megsemmitítse? Senkisem vetheti Franciaország szemére, hogy miközben egyre több tanujelét adja önzetlen békeszeretetét, mind több gondot fordít honvédelme megszervezésére.

Németország válaszol
Berlin, október 8.
Berlinben hivatalos közlemény jelent meg, amely leszögezi a német kormány fegyverkezési kívánságait. A közleményt azoknak a híreszteléseknek cáfolatául szánják, amelyek Amerikában terjedtek el Németország leszerelési követeléseiról.


- Teljesen téves – mondja a közlemény –, hogy Németország öt esztendő leteltével a Franciaországgal való paritást követeli. Németország öt esztendő leteltével csupán a többiek további leszerelését követeli. Ami a mintafegyvereket illeti, minden diszkriminálásnak már most meg kell szűnnie. Németország azonban nem követel ugyanannyi fegyvert, amennyire a többi államnak van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Daladier A francia radikális szocialisták kongresszusa Vichyben. Malov, volt belügyminiszter Georges Bonnet pénzügyminiszter a beszédeket hallgatja Egy hadgyakorlaton ebedelo katonak. A francia hadvezetoseg ezt az egyetlen kepet engedelyezte
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A lüttichi világkiállitás A lüttichi világkiállitás
A lüttichi világkiállitás megnyitása – eddigi megállapodások...
A kleptomániás házibarát A kleptomániás házibarát
A detektivtestület bizalmi lopásokat kezelő csoportja rendkívül...
Dávid, Uganda német tartomány fejedelme Dávid, Uganda német tartomány fejedelme
A fekete felség nagyhatalmu ur országában, akinek parancsait,...
Az MTK ifjusági mezei versenye Az MTK ifjusági mezei versenye
Az MTK egyik korán elhunyt atlétájának emlékére 1913-ban alapította a...
Külön öltöző a birónak Külön öltöző a birónak
Igen helyes indítvány érkezett az intéző bizottsághoz a mérkőzést...
Amerikai távfutó sportjának csődje Amerikai távfutó sportjának csődje
Kolehmainen ujabb győzelme. Amikor az amerikai atletika tulnőtt az...
Nápolyi zoológiai állomás, a halak Nápolyi zoológiai állomás, a halak
Elhaladva a lágytestüek (Moclusca), zsákállatok (Tunicata), actiniák...
Jutalékelengedések törvényes tilalma Jutalékelengedések törvényes tilalma
Ami ellen a kontinens biztositó intézetei rég óta küzdenek és a minek...
Állami birtokpolitika Állami birtokpolitika
Minden állam kiadásai az szerint alakulnak, mily irányu annak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98