Dtum
Login with Facebookk
1933 | Október

Horthy kormányzó nagy jelentőségű állásfoglalása

Mezőtúr, október 8.
Horty kormányzó szenzációs beszéde országos jelentőségű politikai eseménnyé avatta a mezőtúri hősök emlékművének vasárnapi leleplezését. A legitimista propaganda ellen irányuló államfői kijelentéseknek minden bizonnyal hatalmas visszhangjuk lesz nemcsak a politikai életben, hanem az egész közvéleményben.


A kormányzó beszéde, amellyel a Kossuth-téri emlékmű előtt felállított díszsátorból megadta az engedélyt a leleplezésre, így hangzott:
- A hősök emlékét ünnepelni több a kegyeletes emlékezésnél, az ma hitvallást jelent ama eszmék mellett, amelyekért ők életüket áldozták és vállalását azoknak a kötelességeknek, amelyeket az elesett hősök örökségként hagytak ránk. Voltak és vannak a történelemben nemzedékek, amelyek a balsors megpróbáltatásainak osztályosai. E nemzedékek élete küzdelmes és útja nehéz. Csüggedésre azért annál kevésbé van okunk, mert küzdelmes élet acéloz, erősít, míg – a történelem tanulsága szerint – a jólét, gazdagság puhít és világbirodalmakat visz válságba. A hősök hivatott vezéreik irányítása mellett teljes egységben vívták ki a nagy és dicsőséges győzelmeiket.

- Nemzetünk is csak úgy állhatja meg a népek versenyében a helyét, ha teljes nemzeti egységre törekszünk és kikapcsolunk - különösen politikai életünkből - minden olyan ma megoldhatatlan kérdést, amelynek taglalása áldatlan, nemzeti erőinket emésztő, az öncélú nemzetre káros pártharcokba sodorja népünket.


- Ma minden magyar egyetértő, nagy célokat szolgáló erőfeszítésére van szükség. Az elesett belső nemzeti erőinket növelik példájuk ragyogásával, hanem az a becsület ér rokonérzés, amelyet vitézségük, önfegyelmük és áldozatkészségük szerzett világszerte a magyar névnek, egyik legerősebb támaszunk ma is abban a küzdelemben, amelyet a nemzet igazságáért és megélhetéséért folytat.

 

- A hősöktől a haza önfeláldozást követel, tőlünk ma a hétköznapok leküzdésére rendszeres munkát, kitartást, önmegtagadást és türelmet. Mélységes kegyelettel a hősök szent emléke iránt készéggel adom meg az engedélyt a szülővármegyém a tőzsgyökeres magyar városában emelt emlékszobor leleplezésére!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kormányzo beszédet mond az avatóünnepélyen Dr. Spett Ernő polgármester Mezőtúr nevében átveszi a szobrot
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98