Dtum
Login with Facebookk
1934 | Április

Ferenc Ferdinánd meggyilkolásának magyar koronatanuja

Ferenc Ferdinánd meggyilkolásának magyar ,,koronatanuja”, aki elfogta a bombamerénylőt, oravicai kis borbélyműhelyében retteg a végrehajtótól
Oravica, március 16.

Kerekképű, mosolygós férfi Marossy Károly oravicai fodrászmester, éppen úgy hajlong és kedveskedik ritka -sajnos nagyon ritka! -vendégei előtt, mint más kollégái. Senki sem tudja róla, hogy a világtörténelem egyik megrázó és sorsdöntő drámájában milyen fontos szerepe volt.

Marossy fogta el ugyanis Szarajevóban 1914 június 28-án Czabrinovicsot, a bombamerénylőt, akinek nem sikerült megölni Ferenc Ferdinánd trónörököst. Fél óra múlva pedig ő mentette meg annak a Principnek az életét, akinek viszont sikerült leteríteni a trónörököst és a feleségét.

Marossy napról-napra várja, hogy megperdüljön a dob a boltja fölött. Panaszolja, hogy az oravicai magyarok nem támogatják. Nemrég őrzővállalatot alapított. Mikor már jól ment az üzlete, egyszerűen megvonták tőle az engedélyét. Próbált szerencsét Budapesten is. Hivatkozott 14 hadi kitüntetésére, bemutatta okmányait, amelyek bizonyítják hősies, férfias szerepét a szarajevói rémségek idején. Mindhiába! 1920-ban és 22-ben még csak üzlethelyiséget sem tudtak neki szerezni a különböző lakásügyi hatóságok!...

Pályázott a Margitsziget fodrászüzemére is. Hiába!... Nem ő kapta meg. Pedig a háború idején olyan urak keresték fel a szarajevói nap magyar hősét, mint Harrach gróf titkos tanácsos, aki Paar gróf főhadsegéd nevében érdeklődött: nincsen-e kívánsága?

Marossy borbélymester volt Szarajevóban és a Miljacka partján állt a kisfiával, mikor a trónörököspár autója arra haladt. Mikor meglátta a közelében lévő Czabrinovics kezében a bombát, feléje ugrott, mire az ijedtében rossz irányba vetette a pokolgépet, majd menekülni próbált és leugrott a patak négy méter mély medrébe, ahol a hátára esett. Marossy utána ugrott és abban a percben vetette rá magát, mikor a merénylő a brovningát akarta használni. Néhány perc múlva egy bosnyák detektív ugrott utánuk és le akarta lőni a bombavetőt. Mit csinál? - üvöltötte Marossy – élve kell elfogni! - Segített becipelni a banditát a rendőrségre, majd az uccára ment és abban a percben ért az Appel-quaire, mikor Princip Gavrilo gyilkos fegyvere eldördült.

A tömeg rávetette magát a fanatikus diákra, széjjel akarták tépni, de Marossy kiszabadította a gyilkost, ahogyan mondja:
- Tudtam, hogy élve kell elfogni....Ha széttépik a többi mindent erre, a halottra kent volna...
A szomorú napnak a magyar borbély a hőse! Megrohanják az ujságírok. Bécsből, Budapestről minden szerkesztőség vele akar beszélni... Az után jön a nagy pör: Marossy a koronatanú
Háború... Katona lesz... Érdemei miatt népfelkelő hadnaggyá nevezik ki és Harrach gróf megígéri, hogy a háború után állást kap az udvarnál.

Az összeomlása idején Kövess tábornagy futárja....Azután hazamegy, beáll megint a szarajevói borbélyüzletbe. Földönfutó lesz és az is marad, mert magyar földön nem jut neki egy üres üzlethelyiség sem. Most annyi a vágya, hogy ne árverezzék el a kis oravicai boltját. És hogy a szarajevói merénylet 20-ik évfordulóján – felolvasást tarthasson Budapesten.

Egy szemtanú. Egy részese a nagy drámának. Legalább egy felolvasást. Legalább ennek a dicsősége legyen az övé. Legalább ennyi elismerés. Megérdemelné!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Marossy, a magyar fodrász, aki lefogta a merénylőt Marossy Károly, a hős fodrász, a szarajevói események koronatanúja. 1934
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98