Dtum
Login with Facebookk
1934 | Augusztus

Mi lesz az Egyesült Államok katasztrofális búzatermésének következménye a világgazdaságban?

A búza világpiacán napok óta nagy átalakulások mennek végbe.
Az árak egyre emelkednek s az egész világsajtó azt jövendöli, hogy az Északamerikai Egyesült Államok rossz termése folytán a világgazdaság döntő fordulathoz érkezett és ha igaz, hogy a mezőgazdaság föllendülésével és a népjólét emelkedésével, akkor a világkrízisből való kibontakozásnak elérkeztünk végre kiindulási pontjához.

Mi történt az északamerikai Unióban?
A jelentések azt mondják, hogy egy példátlanul katasztrofális szárazság mellett, még az elhibázott termelési politika folytán is, olyan rossz lesz az idei búzatermés, hogy az Unió, amely eddig óriási mennyiségű búzájával nyomta a világpiaci árakat, nemcsak a mostani kampányban, de valószínűleg hosszú időre megszűnik vezető szerepet játszani a búzapiacokon, sőt miután kiderült, hogy az amerikai tervgazdászok és észbizottságok elképzeléseivel a természet semmiképpen sem akar számolni, az U. S. A. kénytelen lesz egész eddigi termelési politikáját revízió alá venni.

Kiderült ugyanis, hogy óriási áldozatok árán
az elmult két évben búzával bevetett hatalmas területek éppen búzatermelésre nem alkalmasak és így nem lehetetlen, hogy Amerika a télen nemcsak, hogy nem fog többé szerepet játszani az exportban, hanem búzavételre fog szorulni.

A beállott helyzetnek hatásai már világosan láthatók
az egyre emelkedő csikágói magas jegyzéseken, de átterjedtek a kanadai árakra is. Nem valószínű, hogy a búza árának e felfelé törekvése a kanadai készletek által megtorpanna, hiszen a kanadai Pool már ez események beállta előtt jelentős mennyiségű árut dobott a piacra és minden jel szerint megszabadult régi készleteinek azoktól a jelentősebb részeitől, amelyek eddig az árakat nyomták.

Oroszország terméséről is a legsivárabb jelentések érkeznek
és úgy látszik a szovjetbirodalom az új kampányban legfeljebb csak tüntetésképpen fog néhány hajórakomány búzát kivinni feketetengeri kikötőiből, hiszen termése olyan gyenge, hogy a szovjet kormány a télen is kénytelen lesz fentartani a kenyérjegyeket. Nem jobbak a terméskilátások Ausztráliában és a keleteurópai búzatermő államokban sem, ahol a termés mindenütt az átlag alatt maradt, s a keleteurópai országok amúgy sem játszhatnak nagy szerepet az új kampányban a világpiaci ár kialakításában, miután feleslegeiket a szomszéd államok szükségleteinek ellátására kötötték le.

Az egyetlen tényező, amely még az áralakulás szempontjából
hátrányos befolyást gyakorolhat, Argentina, amely azonban csak most vetette el búzáját és így termésmennyiségéről senkinek fogalma sem lehet. Annyi bizonyos, hogy a helyzet kulcsa Argentinában van és minden attól függ, hogy tovább folytatja-e eddigi árlenyomó politikáját, avagy Kanadával együtt kihasználja-e a helyzetet a búzaárak emelkedésének állandósítására.

Ha föltesszük, hogy az argentinai búzatermés normális lesz
és hogy értékesítési politikájával nem állja útját az árfejlődésnek, ha hozzávesszük, hogy a burgonya- és zöld-takarmány hozama is világszerte kisebb a tavalyinál, ami szintén a búzaár emelésére hat vissza arra a következtetésre kell jutnunk, hogy még az eddigi áremelkedések után is erősek az emelkedést indokoló jelenségek, úgyhogy nem látunk különösebb túlzást abban, ha hatvan-hetven százalék magasabb búzaár állandósulására számítanak.

A világsajtóban a váratlanul beállott helyzet már azt a kérdést is kiérlelte, vajjon nem következhetnek-e az emberiségre az éhínség napjai, amit persze azért kell túlzásnak tartanunk, mert a számítások szerint az idei termésből eredő hiányok nem nagyobbak, mint amennyi a régi termésekből maradt feleslegek összege.

Hiba volna tehát azt hinni,
hogy az éhínség veszedelme szakadhat a világra, habár kétségtelen, hogy lényegesen magasabb árak fognak előállni. Hogy a búza áremelkedése csakugyan kivezető út-e a mezőgazdaság válságából, attól függ, milyen hatással lesz a többi mezőgazdasági termények áralakulására. Kétségtelen, hogy mindenek előtt a disznó- és szarvasmarhakínálat fog megnövekedni és természetesen egyelőre árhanyatlást előidézni.

A takarmányhiány ugyanis az állattartás redukálásához,
kényszervágáshoz és az állattenyésztés korlátozásához fog vezetni s csak később – a húsárak emelkedéséhez. A mezőgazdasági világválság igazi megoldása tehát nem egy csapásra, hanem fokozatosan és majd csak akkor következhetik be, amikor a búzaárak emelkedése mellett, az egyéb mezőgazdasági termények s főleg az állat- és húsárak emelkedésének pillanata is elkövetkezik!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Sappho szigete Sappho szigete
"Eové! Bacche! Eové! Töltsd szíveinket bé!" Magyar lantos szavával...
A Balaton-part ősi állatszigetei, a tihanyi állatvilág A Balaton-part ősi állatszigetei, a tihanyi állatvilág
A lepkék sorából is van egy érdekes déli alakunk, a Pieris Ergane....
Új hőelektromos jelenség Új hőelektromos jelenség
Ha két különnemű fémet, példáúl bizmutot és antimont keretbe...
Thomas Mann és de Monzie nyilatkozik a frankbotrányról Thomas Mann és de Monzie nyilatkozik a frankbotrányról
Thomas Mann, a mai német irodalom legkimagaslóbb alakja és de Monzie...
Tycho Brahe Tycho Brahe
A csillagászat történetében Kopernikus után Kepler, Galilei és Newton...
Csehszlovákia – Magyarország 5:2 Csehszlovákia – Magyarország 5:2
A pálya tribünjén a díszpáholyban a prágai magyar követséget vitéz...
Gyáralapítások Gyáralapítások
Rimaszombatban német aczélgyárosok uj aczéláru-gyárat épitenek. A...
Budapesti Szemle juniusi számából Budapesti Szemle juniusi számából
„Budapesti Szemle” juniusi számának első helyén Hatvany...
A háborús magyar-osztrák mérkőzés – Ausztria győz 5:2 (2:1) A háborús magyar-osztrák mérkőzés – Ausztria győz 5:2...
Jó szerencse, hogy a "háborus" jelzőt használhatjuk a mai mérkőzésről...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98