Dtum
Login with Facebookk
1934 | Július

Ma reggel életbeléptek a búza irányárai!

Páratlanul áll a magyar gabonaértékesítés történetében az 1934-35. évi kampány startja. Elsősorban nem volt példa a nyolcvanesztendős árutőzsde életében arra, (a háborús és forradalmi időket figyelmen kívül hagyva) hogy nyolc napon át ne állapították volna meg hivatalosan a búza árát és egy héten át egyetlen gabonaeladás ne lett volna bejelentve a titkárságnál, ami most tényleg megtörtént. A földművelésügyi minisztérium javaslatára intézkedett tudvalevően így a tőzsde, miután a kormány az új kampányra egy egészen új rendszert alkotott a gabonaértékesítés megoldása tekintetében, hogy a gazdáknak fölös búzakészleteik eladásánál a legmagasabb exportárat biztosítsa.

A bolettarendszer megszüntetésével és a gabonamonopólium tervének elvetésével
Kállay Miklós miniszter utasítására a Külkereskedelmi Hivatal megállapodást létesített a Futurával, a Magyar Gabonakereskedelmi Rt.-vel és a Magyarországi Gabonaexportőrök Egyesülésével, amelyben valamennyi búzakivitellel foglalkozó kereskedelmi cég helyet foglal, hogy egyelőre az Ausztria számára értékesítésre váró 12.000 vagón búzát megvásároltatja olyképpen, hogy a termelőknek biztosítsák a 20 schillinges határállomási árat – mínusz fuvardíj.

E célból megállapították a búza irányárát
az ország 1500 vasúti állomásán, amelyről nem kevesebb, mint 3330 község lesz értesítve. Mindenütt a postahivatalnál, a községházánál és az állomásfőnöki irodákban lesznek kifüggesztve a búzairányárak, amelyek a mai naptól kezdve lépnek érvénybe. A Futura kapott megbízást ennek a munkának az elkészítésére, ahol már napok óta nagyszámú irodai személyzet éjjel-nappali munka mellett vasárnap estére elkészült a búzakalkulációs munkával.

A narancssárga színű „Hirdetmény”,
amelyet már türelmetlenül várt az ország többszázezer főnyi gazdaközönsége és gabonakereskedő társadalma és amelyet mindenütt kifüggesztettek, a következő tartalmú:

Hirdetmény


A „Futura” a Magyar Szövetkezeti Központok Áruforgalmi Rt.-a ezennel közhírré teszi, hogy legalább 80 kg-os fajsúlyú 2% idegen keveréknél, – amelyből több mint 15 idegen gabonanem nem lehet – többet nem tartalmazó, egészséges, száraz, rostolt, egyébként a budapesti Áru- és Értéktőzsde szokványainak megfelelő búzát P …… áron korlátlan mennyiségben felvesz. A minőségileg jobb búzáért, minta alapján megfelelően magasabb ár lesz engedélyezhető. Hibás minőségű, kisebb fajsúlyú, a megengedettnél nagyobb keverékű vagy rostálatlan búzáért a szokványoknak megfelelő kisebb ár lesz fizetendő.
Budapest, 1934. július 9. „Futura” Rt.

A legalacsonyabb állomási búzaár 13.50 pengő, a legmagasabb pedig 15.50 P,
ami a tavaly ilyenkor érvényben volt buzaárakkal szemben lényegesen többet biztosít a gazdáknak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98