Dtum
Login with Facebookk
1934 | December

Kánya külügyminiszter helyzetértékelése

Bécs, december 23.
A Reichspost vasárnapi számában Kánya külügyminiszter érdekes cikket írt a nemzetközi helyzetről.


- Bizonyos -így szól egyebek közt a cikk –, hogy nem áll érdekében az európai fejlődésnek, hogy az ellentéteket méginkább kiélezzék. Lehetséges, hogy a magyar-jugoszláv viszály elintézése után bekövetkezett a lélektani pillanat, amikor mindkét oldalról fontolóra vehetik azokat az eszközöket, amelyek lehetővé teszik az ellentétes felfogások közelebb hozását és összeegyeztetését.


Nézetem szerint a Népszövetség szerződési rendszere nyujthat erre támaszpontot. Minden politikus, aki tudatában van felelősségének, elítéli a támadásokat, nevezetesen az erőszakos beavatkozásokat más államok birtokállományába. Mindenki viszont, aki tagadja a békés revízió lehetőségét, ellentétbe jut éppen azokkal a szerződésekkel, amelyeken a béke nyugszik.


Kétségkívül megvan a mód arra, hogy ez a római békepolitika formulájában – amint ez a római jegyzőkönyvek szellemében kifejezésre jut – a támadás megtiltásának elvét összhangba hozzák a fejlődés szükségleteinek elvével. Ha a kisantant blokkjához tartozó államok ezeket az alapelveket, amelyeken az egész népszövetségi szervezet felépül, fentartás nélkül elismerik, akkor adva van a lehetőség a politikai légkör megjavítására és az általános európai szellemben történő közeledésre.

 

Ha azonban a kisantant továbbra is állhatatosan ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, amely minden békés revíziós kívánságot egyértelműnek nyilvánít a háborúval, akkor felmerül a kérdés, vajjon a kisantant a népszövetségi egyességokmány talaján áll-e?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98