Dtum
Login with Facebookk
1934 | Február

Osztrák-magyar vámunió német és olasz preferenciákkal

Hivatalos közlés szerint Dolfuss kancellár budapesti látogatásának nemcsak udvariassági jellege van. Számos gazdasági szakember kíséri el Dolfuss Engelbert kancellárt Budapestre. Dolfuss budapesti látogatása talán tisztázza, hogy létrejöhet-e a Mussolini által ajánlott magyar-osztrák vámunió Németország és Olaszország fennhatósága alatt.

Az irányelveket már tisztázták a diplomáciai tárgyalások.
A részletek tekintetében sem maradt homályban Mussolini elképzelése, a budapesti találkozás tehát minden vonatkozásban elő van készítve. A terv, amint arról a világsajtó vár beszámolt, Ausztria és Magyarország vámuniója, kiegészítve Olaszország és Németország felé különböző preferenciákkal, úgyhogy Közép-Európában hatalmas területen folyhatna racionális termelés, egész sereg vámfal szűnne meg, vagy törpülne el.

Még egy körülmény miatt van aktualitása annak,
hogy a legközelebbi napokban döntés várható az osztrák-magyar vámunió ügyében. Hosszabb ideig Budapesten tárgyalt Waldeck titkos tanácsos vezetésével a német delegáció, amely messzemenő áruátvételi kötelezettséget vállalna. Ezekre a magyar kormány állítólag nem adott választ, mert nem akarja megkötni kezeit, aláírva egy esetleges oly megállapodást a németekkel, amely bizonyos vonatkozásokban talán ellentétes lehet az osztrák-magyar vámunióval.

Kereskedelempolitikánk tehát válaszúton van.

Vagy létrejön az elvi elhatározás az osztrák és magyar kormányok között a Mussolini által javasolt vámunió tekintetében, vagy pedig szabad kezet nyerünk Németország felé nagyarányú kereskedelmi szerződés megkötésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98