Dtum
Login with Facebookk
1934 | Január

Hét góllal győztek a kanadai jéghokki zsonglőrök

Kiütötték a legjobb magyar játékos fogát, Minder Sándor elájult a durva mérkőzésen

Vasárnap kora délután lobogódíszt öltött a városligeti jégpálya, amelynek közepén jelölték ki a Kanada és Magyarország közötti jéghokki-mérkőzés színhelyét. A pályát tribünökkel kerítették körül.

 

Itt helyezkedtek el a sportgourmand-ok, akiket az erős hideg sem riasztott vissza attól, hogy szemtanúi legyenek a kanadaiak második budapesti szereplésének. Kanadában a jéghokki nemzeti sport.

Kétezer ötszáz néző foglalt helyet a tribünökön, amikor egyszerre felharsant a megafónon keresztül a Kék Duna keringő. S mint egy tündér, bársonyba burkoltan lebegett a tükörsima jégre Imrédy Magda műkorcsolyázó bajnoknő.

Bemutatott néhány szép gyakorlatot, amelyet a közönség hálásan megtapsolt. Azután kijöttek a pályára a reszkettetők. Az első pillanatban meg lehetett állapítani, hogy a kanadai jéghokkijátékosok egytől egyig hatalmas, izmos atléták, akik szinte repültek a jégen.

A magyar csapat ezzel szemben nagyrészt vékonydongájú fiúkból állott. A meccsen két bíró volt, Farkas Mátyás és a kanadai Rogers. Minder Frigyes, a BKE jéghokki szakosztályának elnöke jóformán az egész magyar jéghokkigárdát felvonultatta a meccsre.

A következők vettek részt a küzdelemben:
Hircsák, Dewar, Barcza, ifj. Bethlen gróf, Jeney, Miklós, Báthy, Hárai, Érdi, Gergely II., Minder és Margó.

A kanadaiak komplett összeállításban startoltak. Érdekes volt, hogy nálunk játszott a kanadai tréner Dewar és a kanadai csapatban is volt egy Dewar. A mérkőzés a közönség haj, haj, hajrázásával kezdődött és egymást érték a szép formás támadások.

A pesti Dewar lefutásából majdnem vezetéshez jutottunk, de a kanadai kapus elfogta a korongot. Azután Miklós szép akciója következett, pompás összjáték után lerohant a kanadai kapuhoz, ott azonban szerelték. Az első percek után mindjobban kezdett kidomborodni a robusztus kanadaiak nagyobb rutinja.

A magyar kapus Hircsák bravúros közbelépéseivel megmutatta, hogy a helyén van és a kanadaiaknak sem lesz könnyű dolguk. Nem így történt! Felnyomultak a kanadaiak és Welsh belőtte a korongot a magyar kapuba. Tiszta lesállásból érték el ezt a gólt, a bírák azonban – úgy mint a futballmeccseken – nem láttak semmit.

A gól zavarólag hatott a magyar csapatra és Hircsák lélekjelenlétén múlott, hogy percek alatt nem kaptunk több gólt. Általában Hircsák védhetetlennek látszó lövéseket tett ártalmatlanná. Az első harmad vége felé Wilson, majd Dewey lőtte a további gólokat. A kanadaiak 3:0-ra vezettek. Szünet.

A második harmad elején megint mi támadunk, de semmi sem sikerül. Barcza helyett ifj. Bethlen István gróf játszott. Édesanyja Bethlen Margit grófnő ott drukkolt a tribünön. A fiatal Bethlen gróf több szép akcióban vett részt, de akkor már mindenki tehetetlen volt a kanadaiakkal. A tengerentúliak háromszor olyan gyorsan mentek, mint a magyarok.

Annak ellenére, hogy már 3:0-ra vezettek, a legerélyesebb játékot folytatták és csak úgy potyogtak a magyar fiúk. Wilson előretört, Minder szabálytalanul akadályozta, erre Wilson a botjával ráütött Minderre. Mindkettőt két percre kiállították, azután tovább játszottak. A tizenharmadik percben Wilson durván nekiment Mindernek és valósággal knockoutolta… Minder, a legjobb magyar játékos ájultan terült el a földön.

Hozzátartozók rohantak be, ölbe kapták és vitték az öltözőbe. A tribünről sikoltozva, könnyezve szaladt le egy csinos szőke hölgy: Vanke Klári, az ismert sportlady, Minder menyasszonya. Minder az öltözőben magához tért.

A reszkettető Wilson kitörte Minder metszőfogát és a feje búbjára egy púpot adott emlékül… A durva kanadai játékost nemcsak a tribün közönsége, de a városligeti tó hídján elhelyezkedett ezerötszáz főnyi potya publikum is nagy fujjolásban részesítette.

Wilsont öt percre kizárták a játékból. Kínos feltűnést keltett, hogy a kanadaiak a fölényük és nagy tudásuk ellenére, továbbra is folytatták a durvaságukat. A alig ocsúdik fel az ámulatból, amikor Searfe villámgyors akciója után nem is látni a korong útját, csak a gólbíró integet a zászlóval… Villámgyors akció, gyönyörű góllal. (4:0). Dewey lőtte az ötödik gólt (5:0).

A szünetben Pataky Dénes a legcsodálatosabb műkorcsolyázó-piruetteket mutatta be. A közönség nagy ünneplésben részesítette, különösen azért, mert legutóbb az Európa-bajnokságban a második helyen végzett. A játék utolsó részében hétre szaporodott a kanadai gólok száma és a magyarok még tiszteletgólt sem tudtak szerezni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kerékpáripar alkonya? A kerékpáripar alkonya?
A kerékpáripar Németországban rohamosan hanyatlik. Tanuság erre a...
Az Ex és még nyolc titkos társaság működik Magyarországon Az Ex és még nyolc titkos társaság működik Magyarországon
Bethlen István gróf miniszterelnök legutóbbi nemzetgyülési beszéde...
Schöpflin Aladár -  Ábrányi Emil Schöpflin Aladár - Ábrányi Emil
Ábrányi Emil abban a költői nemzedékben érkezett az irodalomba,...
A ma mestere A ma mestere
Ilyen verseny mellett sokan és talán a legjobbak lemaradtak a...
Szenzációs fordulat a gyilkossággal vádolt Podmaniczky Félix...
Abban a rendkívül bonyolult bűnügyében, amelynek központjában...
Román ipar magyar pénzen Román ipar magyar pénzen
A román kormány a budapesti Hatvany-Deutsch céggel szerződést kötött,...
Új vállalati vezetők a vendéglátó üzemek élén Új vállalati vezetők a vendéglátó üzemek élén
A hivatalos lap vasárnapi száma egész sereg vendéglátó üzem élére...
„Vezért” választottak vasárnap a pesti cigányok „Vezért” választottak vasárnap a pesti cigányok
A külső Józsefváros zöldség, és törkölyszagu sikátoraiban, a Dankó...
A szappan és a mosópor forgalma
A szappan és a mosópor forgalma tárgyában a kormány november 17-iki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98