Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1934 | Július

Hirös Hét Kecskeméten

Kecskeméten az utóbbi hetekben az utak mentén erősen csörögtek a szarkák – szép menyecskék és leányok rakosgatták ablakaikban a virító muskátlicserepeket – fürge ujjak öltögettek új ruhákon vagy diszítéseken s ha történetesen leesett az olló, úgy az természetesen hegyével állott meg a padlóban. Mindmegannyi csalhatatlan régi jele kedves vendégek várt eljövetelének!

Kecskeméten ma mindenki lázasan dolgozott és dolgozik, a város vezetői csakúgy, mint a hivatalos vagy társadalmi intézmények és egyesületek – művészet, sajtó és idegenforgalmi iroda – gazda, iparos vagy kereskedő – egyformán ki akarta venni részét a nagy munkából. Mindenki készülődött és sietett, hogy mint önzetlen közkatona lankadatlan erővel és szorgalommal segítse diadalra a közös ügyet – a város ország-világ előtti nagy bemutatóját – a Hirös Hetet.

Kecskemétről azt szokták mondani,
hogy a gyermek és a gyümölcs városa, mert mindkettőből bőven adott Isten áldása, de épúgy a realitások és a romantika városa is.

Ennek a reális boldogulásnak a képét és eredményeit
mutatjuk be a Hirös Héten. De Kecskemét a romantika városa is. Nincsenek ugyan megfeketedett ódon várfalak, hol kongó boltívek árnyékából kísértet-kisasszonyok és páncélos lovagok mondaalakjai lépnek ki a holdfénybe. Ez a romantika más – magyar levegőjű, színes, erdők madárdalának, mezők virágillatának harmóniája, a magyar föld muzsikája. Petőfi és Katona szellemének ölelkezése.

Árvalányhajat nevelő kerek akácerdők mögül
a gulyák kolompjának csengésébe mintha a halott Melindát kísérő furulyaszó hangja vegyülne. A szőlőskertek felett zümmögő méhek az építő munka és szorgalom himnuszát zengik, de a szóló szőlő, mosolygó alma és csengő barack megremeg, ha évenkint a pusztítva morajló földindulás nagy tragédiájának emlékére megkondul az öreg templom nagy harangja.

Ma a kecskeméti harangok zúgása az élőket hívja
– figyeljetek erre a hívó hangra és jöjjetek el hozzánk magyar testvérek! – Nézzétek meg a megújult várost, a termő rügyek, a diadalmas élet városát – nemzethűségben, hazaszeretetben soha meg nem tántorodó szép Kecskemétet! Jöjjetek, mi örömmel és szeretettel várunk!

Id. Fáy István főispán


A „Hirös Hét”


Valami különös melegség hajtja tollamat,
mikor a kecskeméti Hirös Hétről olyan lap számára írok, mely közjegyzői tanusítvánnyal igazolja, hogy példányszáma jóval meghaladja a Hirös város lakóinak 81 ezer főre rugó létszámát.

Azt hiszem, legvilágosabban akkor szólok,
ha elöljáróban megmondom, hogy a Hirös Héten a dolgozó kecskeméti embert szeretnénk az ország színe előtt bemutatni.

A Hirös Hét gondolata az Iparos Otthonban keletkezett.
A kecskeméti iparosság címeréül félszázad előtt az egybefogó két kezet választotta. Akkor alakult az Ipartestület és a régebbi szabad egyesülésen alapuló Iparegyesület, Kecskemétnek a Kaszinó után legrégibb társadalmi egyesülete. Azóta sem bocsátották el egymás kezét. Házat is együtt építettek. Most erősen készülődnek, hogy a legjobbat mutassák be, az Ipartestület 50 éves jubileumi ünnepségével és az Országos Kongresszussal kapcsolatos ipari kiállításon.

Termelő és kereskedő együtt állítja ki munkájának eredményét,
a kecskeméti gyümölcsöt, a csengő barackot, bort és a csomagolás, szállítás módját. Érdekesen egészíti ki a képet a kecskeméti városi múzeum kiállítása, mely a kecskeméti szőlő- és gyümölcstermelés népies eszközeit mutatja be.

Városom nemcsak a gyümölcs és gyermek, de az iskolák városa is.
Másfélszáz kiváló tanító foglalkozik közel 15 ezer iskolakötelessel. 3 termet tölt be a pusztai iskolák gyermekeinek kiállítása. Ha annak anyagát nézem, nem is tudom, hogy hány éves korban végződik a kecskeméti magyar gyerekkora.

A városi levéltár Kecskemét 1590-től egészben megmaradt anyagának legértékesebb részeit tárja elő s a múzeum is nyitott kapuval várja az érkezőt.

A kecskeméti képzőművészetből csak két nevet említek:
Iványi-Grünwald Béla és Révész Imre. Iskolájuk egy-egy évtizeden át szántotta a festékbarázdákat a kecskeméti vásznakon. A műértő tehát nem fog csalódni.

A MANSZ is megmutatja,
hogy mi része van a feleségnek és leányoknak a kecskeméti munkában. A „Bánk bán” nemzetiszínházi előadása és a Dalosünnepély, melyen Kecskemét hírneves fiának, Kodály Zoltánnak három eredeti, a Hirös Hétre szerzett kórusa került bemutatásra, jelzi a törekvést, hogy e téren is Kecskemétet kívánjuk adni.

Háromezer gyermek, a kisipar és termelés felvonulása,
kongresszusok, előadások és bugaci kirándulások, sportesemények gazdag változatban szerepelnek a sorrenden.

A Hirös Hét látogatói
tehát csakugyan megismerhetik a kecskeméti embert és munkáját.

Dr. Kiss Endre
polgármester


Ötmillió kilogram barack


Ötmillió kg. kajszi és főleg rózsabarack
hagyta el a kecskeméti teherpályaudvart, mire e sorok napvilágot látnak.

A magyar gyümölcskultúrának
a kecskeméti és duna-tiszaközi kisgazdáknak ez a hatalmas teljesítménye nemcsak azt jelenti, hogy ezer és ezer gyümölcstermelő homoki kisgazda, az intenzív gyümölcstermelés által nagyrészben a legsívárabb homoktalajon biztosítja magának a boldogulás útját, nemcsak azt jelenti, hogy a feladata magaslatán álló export kereskedelem mily nagy tevékenységet fejthet ki egy nemzet gazdasági életében, de arra is utal, hogy előrelátó, intenzív munkával, a külföldi fogyasztás ízléséhez és igényéhez való alkalmazkodással mily nagy eredményeket lehet elérni.

Ugyanis az utolsó béke évben, 1913-ban,
amikor még a külföldi szállításra abszolut alkalmas kecskeméti rózsabarack termelése és kivitele a kísérletezés és szárnypróbálgatás stádiumában volt, az összes kecskeméti barackkivitel alig 13 ezer q.-ra rugott.

Míg most, amidőn a Kecskeméten előállított és kitermelt fajtában,
a rózsabarackban a kecskeméti munka és szorgalom egy olyan új fajtát állított elő, amely színre a szemnek legtetszetősebb, tartósságánál és szívósságánál fogva pedig a legtávolabbi szállítást kibírja, 5 millió kg.-ra rugott fel kivitelünk ép ezekben a napokban, elhagyva ezzel minden eddigi mennyiséget.

Ennek az eredménynek konstatálása
kell hogy országos szempontból is gondolkodóba ejtsen bennünket.

Dr. Szabó Iván
a Kecskeméti Gazdasági Egyesület elnöke

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kecskemét főtere, hátul a híres öregtemplom Dühöngő bika a Kecskemét-bugaci pusztán Festői fényképfelvétel egy Kecskemét-bugaci cserényről Fáy István főispán Dr. Kiss Endre polgármester Dr. Szabó Iván, a Kecskeméti Gazdasági Egyesület elnöke
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Katonai léghajóállomás a Hortobágyon Katonai léghajóállomás a Hortobágyon
Katonai léghajóállomás a Hortobágyon. A delegáczió mostani ülésein...
Perek sokasága tisztességtelen verseny miatt Perek sokasága tisztességtelen verseny miatt
Az üzleti verseny egyre élesebb és ennek következtében olyan...
Bárány István megjavította 50 méteres rekordját Bárány István megjavította 50 méteres rekordját
A MESE úszószakosztálya tradícióihoz híven húsvét vasárnapján...
Elpusztult az európai zsidó gyerekek 90 százaléka
Münchenből jelenti az Európa Riport: A nemzetközi zsidó-kongresszuson...
Mátyás és birodalma Mátyás és birodalma
"Ez a tanulmány történetpolitikai dolgozat. Azt vizsgálta, mi a...
Amerika óriás gőzmozdonya Amerika óriás gőzmozdonya
A világ legnagyobb gőzmozdonyát most épitették meg Amerikában az Erie...
Apróságok Apróságok
Pár év előtt sokat irtak az ujságok Ferencz Ferdinánd trónörökös...
Kell-e forgalmi adót fizetni a forgalmi adó után? Kell-e forgalmi adót fizetni a forgalmi adó után?
Az „Üzlet” folyó évi november hó 10-én megjelent számában...
Az antwerpeni olimpiász – úszóversenyek Az antwerpeni olimpiász – úszóversenyek
Kahanamoku, a hawaji vízifenomén, aki Stockholmban sajátost...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98