Dtum
Login with Facebookk
1934 | Június

A magyar filmgyártás erényeiről, hibáiról és perspektivájáról

Az újjászületett magyar filmgyártás vezetőegyénisége Bingerth János. Neve csak ritkán bukkan fel a lapok hasábjain, s most is nagyon szerényen hárítja el a magyar film jelenlegi viszonyaira vonatkozó kérdéseinket; de amikor a Hunnia és a magyar filmgyártók munkáját hozzuk szóba, nagy verv-vel nyilatkozik:

- A magyar filmgyártást nem lehet a külföldiekével összehasonlítani, hiszen legyünk őszinték: a művészeten felül minden filmhez pénz is kell, amit itt nálunk oly nehezen lehet előteremteni. A nagy pénzcsoportok, bankok még mindig nem látnak üzletet a magyar filmben, amely elkészülhetne más verziókban is, ha... És ezen a "há"-n áll most a magyar filmgyártás.

 

Sokan nem tudják, hogy a magyar filmek a körülöttünk levő országok filmjeit, azok művészi, technikai nívóját, sokszorosan túlhaladják, holott a mi filmjeink előállítási költségei 40%-kal alacsonyabbak. Nem beszélve természetesen azokról a filmekről, amelyek esetleg 1,000.000 pengőbe kerültek.

- Nekünk a magyar film rentabilitását 250 hangos mozira kell felépítenünk, amelyek közül egy csomó csak szombaton és vasárnapon játszik. Hol van ez a külföldi moziszámoktól? Kis ország vagyunk, de mégis meg kell találni a módját a magyar filmgyártás erőteljesebb megsegítésének. Gál Ernő az újból megindult gyártás egyik főproducere, mindent elkövet a magyar filmekért. Harcol, verekszik és erején felül küzd egy olyan célért (bár nem gazdag ember), amelyből neki anyagi haszna nincsen. Róla kellene példát venni.

- A magyar filmmel kapcsolatban a következő mondanivalóim vannak még:

1. A magyar filmgyártóknak és vállalkozóknak állami támogatásban kellene részesülniök.

2. Emelni kell a magyar filmek eddig elért művészi nívóját, hiszen az egész világot el tudjuk látni művészi produktumainkkal.

3. Fel kell ébreszteni a magyar közönséget! Meg kell értenie mindenkinek, hogy mozilátogatásának pár fillérjéért magyar ügyet szolgál, magyar ipart támogat.

4. Ne nézzenek magyar filmeket igényük felfokozásával, vegyék tudomásul azt, hogy a külföldi film előtt nyitva van az egész világ, mi csak sziget vagyunk a tengerben.

5. A gyártó vállalkozóknak igyekezniök kell olyan újszerű témákat találni, amelyek időszerűségükkel felkeltik a közönség érdeklődését.

6. Meg kell sarcolni a külföldi produktumokat a magyar film javára.

- A Hunnia a magyar állam tulajdona. Ebben a szezónban nyolc magyar és négy külföldi film készül ebben a kis Hollywoodban, ami teljesítőképességünk 95%-át jelenti. Remélem, jövőre még többet dolgozhatunk!

*

A Hunnia filmgyár egész személyzete 11 ember. Igazgatótól portásig. Tizenegy fő. Nincs túltengés, nincs bürokratizmus. Bingerth János hajnaltól éjfélig dolgozik, mindenütt és mindig megtalálható. A magyar filmgyártás jó kezekben van...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tó-mozi Budapesten A híres filmrendező, Kertész Mihály Hyppolit a lakáj című film főbb szereplői A Pál utcai fiúk filmplakátja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98