Dtum
Login with Facebookk
1934 | Július

Magyar film

Kétségtelen, hogy a hazai filmgyártás túljutott az indulás bizonytalanságán. Ma már ott tart, hogy elbírja a kritikát, sőt az is megtörténik, hogy dacol a kritikával, amely esetenként, úgylehet érdemén felül csördít a magyar film nyakatövébe. Ezzel szemben az is igaz, hogy nincs a magyar filmnek kijegecesedett, határozott iránya, hogy úgy mondjam "egyénisége". Nincs meg a jellege, mint minden filmet gyártó náció filmtermékeinek.

 

Mintha erre nem is törekednének sem a producerek, sem a közönséget kiszolgálni hivatott mozisok. Hiányzik a magyar filmből - a magyarság. Nem a már oly sokszor nyujtott magyarkodás - sajnos, ez máig is megvan -, hanem az az élesen balzsamos levegő, ami átrezgi az egész magyar életet. Hiányzik a lelkiség, amelyről könyvtárakat betöltő irodalmat teremtett a magyar géniusz. Hiányzik a mindig bánattal kacérkodó magyar jókedv - s a ma tülekedésbe oltott, küszködő magyarja.

És mi hiányzik még?... Sok egyéb, amelyekről talán bővebben kellene beszélgetni, - de amiről feltétlenül kell, az a művészet.

A tőke profitálni kíván, az alkotó meg élni. De tehet ról az elhibázott közönségnevelés, a magyar érzés öntudatának széles rétegekből való teljes hiánya, a tömeg diktatórikus parancsa, amellyel ilyen magyar filmet akar. Tehet róla a magyar társadalmat is bontogató nemzetközi ízlés, ami az irodalomtól inkább szórakozást, mint tartalmat, a művészetektől inkább tetszetősséget, mint szépséget kíván.

 

A magyar film szolgai módon utánoz. Utánozza témában, zenében, sőt még kivitelezésben is a nyugatról felénk hömpölygő, legnagyobb részben belső érték nélküli filmproduktumokat. Ez pedig, ha bármilyen jól lesz is, csak utánzás marad.

Nem mehetünk el a tények mellett, hogy ne törődjünk azokkal, amikor a magyar film fejlődéséről beszélünk. Mert, - mint fentebb írtam - ma még nem tehetünk arról, mi alkotók, így van, de holnap már felelősek leszünk érte, hogy így is maradt. Nekünk a magyar filmgyártáson túl - magyar filmművészetet is kell teremtenünk.

 

Nekünk robusztus erővel kell megjelennünk a magyar filmmel a világ előtt, amely mégis csak az értékes és nem a vásári előtt hajt tisztelgő lobogót. Az én hitvallásom, hogy a magyar filmért tűrni, szenvedni, várni kell, de folyton előbbre lépni és soha meg nem alkudni. Mert a magyar filmnek nemcsak lenni, hanem reprezentálni kell.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az egész világon növekedett, Lengyelországban csökkent a munkanélküliség Az egész világon növekedett, Lengyelországban csökkent a...
Genfből jelentik: A Nemzetközi Munkaügyi Hivatal statisztikája...
Rövidek Rövidek
A török kormány erélyesen cáfolja azokat a jelentéseket, amelyek...
Automobilon a másvilágra Automobilon a másvilágra
A modern találmányok még a temetést sem hagyták ki a...
A televíziós gép előtt A televíziós gép előtt
Azelőtt lámpalázzal léptek a kezdő színésznők a világot jelentő...
A kalap A kalap
A franczia országgyülés naplókészítője, - Paulian, érdekes...
  Az írásszakértő a törvénykezés és az orvosi tudomány szolgálatában Az írásszakértő a törvénykezés és az orvosi tudomány...
A repülőgép, a rádió és a villanyvonat korszakában csak természetes,...
A kisántánt fölvilágositást kért a Habsburgok felsőházi tagságáról A kisántánt fölvilágositást kért a Habsburgok felsőházi...
A felsőházi törvényjavaslat 12 szakasza ugy intézkedik, hogy az uj...
Sín nélkül járó vonat Sín nélkül járó vonat
Egy új közlekedési eszközt próbáltak ki Budapesten a minap: egy olyan...
A Rouart-aukczió A Rouart-aukczió
A művészet iránt érdeklődök figyelmét az utolsó hetekben a Párisban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98