Dtum
Login with Facebookk
1934 | Május

Kivimäki finn miniszterelnök előadása

Kivimäki finn miniszterelnök vasárnap fogadta a magyar sajtó képviselőit, akik előtt érdekes előadást tartott Finnországról.


- Mint kis nemzet megszoktuk - mondotta a finn miniszterelnök –, hogy a törvények sérthetetlenségét, valamint a jogi és erkölcsi szabályokat feltétlenül el kell ismerni. Finnországban nincsenek valuta- és kereskedelmi előírások, sem korlátozások. Mivel nálunk nincsen kényszergazdálkodás, véleményünk, hogy a kereskedelemnek ez a szabadsága kedvező befolyással volt kereskedelmi mérlegünkre és arra, hogy Finnország aránylag jól élte át a világgazdasági krízist.


A sajtófogadás után a finn miniszterelnök és kísérete a miniszterelnöki palotába hajtottak, ahol Darányi államtitkár dolgozószobája valóságos moziműteremmé alakult át: itt teszik meg az előkészületeket Kivimäki és Gömbös, a finn és a magyar miniszterelnök rádiónyilatkozatára.


- A finn-ugor népekben él a rokoni szeretet tüze - mondja rádióba Kivimäki –, amióta a népek csak nemzeti öntudatra ébredtek. Mi finnek, mindig bátorságot merítettünk az életre, ha elgondoltuk, hogy a magyarság miképpen emelkedett fel a poraiból megelevenedő főnixmadár módjára büszke szárnyalással. Nem ismételhetjük eléggé: az európai, egyéni és közszabadságon alapuló kultúra védelmezői vagyunk a puszta parancshatalmon alapuló világszemlélettel szemben.


Gömbös miniszterelnök megéljenzi finn kollégájának nyilatkozatát, amelyet magyar fordításban is közvetít a rádió, azután így kezdi:
- Finn testvéreim! A végtelenbe vesző, történelmi idők előtt sokáig egymás mellett éltünk. Közös isteneket imádtunk és egy nyelvet beszéltünk. Ti az Uraltól nyugatra mentetek? Hazátok az ezertó országa lett. Minket délebbre sodort a népvándorlás, mi eljutottunk ide, a Kárpátok aljára, az ezer szenvedés országába.


- Becsület, hűség, állhatatosság, az otthon szeretete, a szabadság iránt való olthatatlan vágy, az erkölcsi és történelmi igazságba vetett rendíthetetlen hit: ezek a két nép legfőbb jellemvonásai.
Dicsőséggel túléltétek az idegen impériumok elnyomó hatalmát és beolvasztó kísérleteit.


- Az egykor nagy, ma kicsi Magyarország a históriában példátlanul álló kegyetlen és igazságtalan feldarabolást szenvedett és a magyar kérdés másfél évtized alatt európai problémává súlyosbodott. Nemzetközi probléma lett a Duna mentén élő népek politikai és gazdasági viszonyainak kúszáltsága és a Kárpátok medencéjében ezer év óta itt élő magyarság sorskérdése.

 

- A lelkünket szoros barátságba fonja össze az a közös óhaj, hogy mindkét népet szabadon és függetlenül lássuk boldogulni a népek nagy versenyében.


A helsinkii rádió ugyanebben az időben finnül közvetítette a magyar miniszterelnök beszédét. A rádiónyilatkozat után Kivimäki finn miniszterelnök és Relander délután megtekintették a főváros nevezetességeit, sétáltak a Margitszigeten, est félkilenckor pedig a keleti pályaudvarról visszautaztak hazájukba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98