Dtum
Login with Facebookk
1935 | Augusztus

Antal István államtitkár intézett éles támadást az ellenzék ellen

- A független kisgazdapárt vezére - mondotta - olyan nemzeti egység megteremtésén fáradozik jobb sorsra érdemes buzgalommal, amely a legszélesebb radikális elemektől a legszélsőbb jobboldali erőkig mindenkit összehoz Gömbös Gyula megbuktatásának és a saját hatalomra jutásának jegyében. Csak egy kötelék van közöttük, a gyűlölet és a féltékenység az ország politikáját irányító államférfié ellen. A miniszterelnök tetteibe és szándékaiba alkotmányellenes, diktatórikus velleitásokat igyekeznek belemagyarázni. Egyszerre felkapott jelszó lett az alkotmányvédelem, ez ma a legdivatosabb politikai ipar az ellenzéki oldalon.


Alkotmányt védenek a szocialisták és a radikálisok, valamint azok a liberális tényezők, akik alkotmányt mondanak ugyan, de ezen kartelt, profitot kizárólagos gazdasági hatalmat értenek. Védik az alkotmányt a háborúelőtti politika ittmaradt veteránjai, akik amikor hatalmuk tetőpontján voltak, nem igen mentek tűzbe az alkotmányért, ha a dinasztia és a Gesamtmonarchie érdekei mást kívántak.


És alkotmányt véd Bethlen István gróf, aki 1913-ben nem nagyon volt tekintettel a magyar alkotmányosságra, amikor a titkos választójogot rendeleti úton megszüntette és akinek tizéves uralma egyébként is politikai és gazdasági diktatúra volt. Nem őszinte és nem bátor diktatúra, mert alkotmányos mázzal kendőzte a tiszta parlamentárizmus szörnyű folytonossági hiányait.

 

Amikor a Bethlen-rendszer 1931-ben egy páratlan erkölcsi és anyagi csődben összeomlott, a rendszer megalkotója vette a kalapját, abbahagyta a partit, felállt az asztaltól és eltávozott. Csak akkor jelentkezett, amikor Károlyi Gyula önfeláldozó és önzetlen vállalkozása után Gömbös Gyula ismét rendbehozta az országot.

 

Nem vagyunk hajlandók beugrani semmiféle alkotmányvédő trükknek, amely megtépázott politikusok programtalanságának, nagyravágyásának és koncepcióhiányának takarójául szolgál. Elismerjük, hogy a jelenlegi választójogi helyzet tarthatatlan, elismerjük, hogy a választójog reformra szorul és a titkosság irányában leendő továbbfejlesztése a kormányzat egyik kardinális feladata.


Azt azonban nem hisszük el, hogy a választójogi reform csodaszer és a legsürgősebb kormányzati és törényhozási feladat, amelynek minden más problémát meg kell előznie. A titkos választójog megalkotása egyetlen éhes szájat sem fog tudni táplálni, egyetlen gazda helyzetét sem teszi könnyebbé. Jegyezze meg jól Eckhardt Tibor, hogy sem Gömbös Gyula a pártja, sem a pártja Gömbös Gyula nélkül nem kiván és nem fog politikát csinálni.


Ha Eckhardt ezt feltételezi, olyan politikai rövidlátást mutat, hogy nem reálpolitikusnak, de politikai fantasztának kell tartani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98