Dtum
Login with Facebookk
1935 | Január

Laval és Mussolini római egyezménye

Róma, január 6.
Laval külügyminiszter római látogatásának programja váratlanul kibővült egy érdekességgel. Szombaton este Laval a Pallazzo Veneziában tiszteletére rendezett díszvacsorán megismerkedett von Hassel német nagykövettel, akit Chambrus római francia nagykövet mutatott be. Laval karonfogta a német nagykövetet és hosszasan beszélgetett vele.

 

Beszélgetés közben Laval és von Hassel odamentek Mussolini miniszterelnökhöz, aki éppen Suvich külügyi államtitkárral beszélgetett. Ezután a terem egyik csendes sarkában tanácskozásra vonult vissza Mussolini, Laval, von Hassel és de Chambrun. Az érdekes beszélgetés másfél óra hosszat tartott.


Római diplomáciai körökben a négy államférfi szombat éjszakai találkozása nagy feltűnést keltett. A díszvacsorán résztvett diplomaták abból a körülményből, hogy a beszélgetésnél leggyakrabban a német nagykövet vitte a szót, arra a következtetnek, hogy von Hassel felhasználta ezt az alkalmat, hogy a német kormány álláspontját kifejtse.

 

Az egységokmány aláírása

Az egyezmény aláírására január  7-ikén került sor. Az olasz és a  francia kormány reméli, hogy az ünnepi körülmények között aláírt okmányhoz pótlólag több európai állam fog csatlakozni. A békének egyik legfőbb biztosítéka ez a római megállapodás, mellyel a fenyegető háború veszélyét sikerült talán végleg, de mindeesetre hosszabb időre kiküszöbölni.

 

A római megbeszélések egyik fontos pontja Ausztria függetlenségének garantálása volt. Mussolini nyilatkozata szerint tökéletes megegyezés jött létre mind az általános, mind a francia-olasz kérdésekben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mussolini és Laval Laval, francia külügyminiszter aláírja az egységokmányt Mussolini az aláíró
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98