Dtum
Login with Facebookk
1935 | Július

Abesszin kérdés

Milánó, július 28.
A Corriere della Sera alexandiai tudósítója nagy szenzációt jelent a lapjának. A hír, ha igaznak bizonyul, méltán kelt majd nagy feltűnést világszerte és beláthatatlan külpolitikai következményeket vonhat maga után.


A tudósító szerint az egyiptomi lapok annak a lehetőségéről írnak, hogy a Tana tó vidékének elfoglalására angol-egyiptomi expediciós hadsereg alakul.


Egyiptom diplomáciai köreiben az a hír járja, hogy abban az esetben, ha Olaszország és Abesszinia között kitör a háború, angol-egyiptomi expediciós hadsereg elfoglalja a Tana tó vidékét és kitűzi az angol-egyiptomi zászlót. Ezzel azt akarják elérni, hogy az olaszok már megszállva találják ezt a vidéket, ha előnyomulásuk során odaérnek.


A Corriere della Sera megjegyzi, hogy a feltűnést keltő hír valódiságáért az arab lapokra kell hárítania a felelősséget.

Itália százszázalékig számíthat Franciaországra
Róma, július 28.
Most, hogy néhány nap választ csak el a döntő népszövetségi üléstől: Itália csupa bizakodás, elhatározottság és lelkesedés. Az olasz közvélemény át van hatva attól a tudattól, hogy Olaszországot nem érheti meglepetés, mert Mussolini Abesszinia megszállását és gyarmatosítását hosszú évek óta meggondolta és minden eshetőségre felkészült.


Anglia ellenséges magatartása és Japán beavatkozása sem érte váratlanul a Ducét. Japán arra hivatkozik, hogy iparának jelentékeny részét Abessziniába helyezi el, az olasz kormány viszont megállapítja, hogy Japán abessziniai exportja nem több kétmillió yennél. Mussolini jelszavát, a fehérek világszolidaritását Anglia kivételével minden Afrikában érdekelt európai állam magáévá tette.

 

A republikánus és baloldali Spanyolország éppen úgy teljesen szolidáris Mussolinival, mint a parlamentáris Hollandia és a Portugál köztársaság. Lavallal pedig a megértés és zavartalan.


Franciaország barátságára Olaszország száz százalékig számíthat.


Vasárnap Rómában igen határozott cáfolat jelent meg, főleg az angol és német sajtóban elterjedt hírekről, hogy ezerszámra megy a beteg katonák száma az operációs területen. A cáfolat így végződik: Még ha ilyen súlyos áldozatokkal is járna az abessziniai hadjárat, az olasz nemzet felkészülve, egységesen kitart Mussolini politikája mellett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Tana tó Az angolok egyiptomi gyarmati hadseregének egy tevés osztaga Mussolini Nápolyban lelkesítő beszédet mond az Afrikába induló csapatoknak Abesszín csapatok lőgyakorlata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98