Dtum
Login with Facebookk
1935 | Július

Abesszin kérdés

Milánó, július 28.
A Corriere della Sera alexandiai tudósítója nagy szenzációt jelent a lapjának. A hír, ha igaznak bizonyul, méltán kelt majd nagy feltűnést világszerte és beláthatatlan külpolitikai következményeket vonhat maga után.


A tudósító szerint az egyiptomi lapok annak a lehetőségéről írnak, hogy a Tana tó vidékének elfoglalására angol-egyiptomi expediciós hadsereg alakul.


Egyiptom diplomáciai köreiben az a hír járja, hogy abban az esetben, ha Olaszország és Abesszinia között kitör a háború, angol-egyiptomi expediciós hadsereg elfoglalja a Tana tó vidékét és kitűzi az angol-egyiptomi zászlót. Ezzel azt akarják elérni, hogy az olaszok már megszállva találják ezt a vidéket, ha előnyomulásuk során odaérnek.


A Corriere della Sera megjegyzi, hogy a feltűnést keltő hír valódiságáért az arab lapokra kell hárítania a felelősséget.

Itália százszázalékig számíthat Franciaországra
Róma, július 28.
Most, hogy néhány nap választ csak el a döntő népszövetségi üléstől: Itália csupa bizakodás, elhatározottság és lelkesedés. Az olasz közvélemény át van hatva attól a tudattól, hogy Olaszországot nem érheti meglepetés, mert Mussolini Abesszinia megszállását és gyarmatosítását hosszú évek óta meggondolta és minden eshetőségre felkészült.


Anglia ellenséges magatartása és Japán beavatkozása sem érte váratlanul a Ducét. Japán arra hivatkozik, hogy iparának jelentékeny részét Abessziniába helyezi el, az olasz kormány viszont megállapítja, hogy Japán abessziniai exportja nem több kétmillió yennél. Mussolini jelszavát, a fehérek világszolidaritását Anglia kivételével minden Afrikában érdekelt európai állam magáévá tette.

 

A republikánus és baloldali Spanyolország éppen úgy teljesen szolidáris Mussolinival, mint a parlamentáris Hollandia és a Portugál köztársaság. Lavallal pedig a megértés és zavartalan.


Franciaország barátságára Olaszország száz százalékig számíthat.


Vasárnap Rómában igen határozott cáfolat jelent meg, főleg az angol és német sajtóban elterjedt hírekről, hogy ezerszámra megy a beteg katonák száma az operációs területen. A cáfolat így végződik: Még ha ilyen súlyos áldozatokkal is járna az abessziniai hadjárat, az olasz nemzet felkészülve, egységesen kitart Mussolini politikája mellett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Tana tó Az angolok egyiptomi gyarmati hadseregének egy tevés osztaga Mussolini Nápolyban lelkesítő beszédet mond az Afrikába induló csapatoknak Abesszín csapatok lőgyakorlata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A világbajnok Szabados Miklós a magyar bajnokságot is megnyerte A világbajnok Szabados Miklós a magyar bajnokságot is megnyerte
A székesfővárosi Vigadó nagytermében, nagyszabású és előkelő közönség...
Falkenhayn bukása Falkenhayn bukása
1915-ben Falkenhayn győzött Oroszországban – mégis sokat...
Bognár Istvánné vasárnap bevallotta, hogy agyonlőtte, majd feldarabolta férjét Bognár Istvánné vasárnap bevallotta, hogy agyonlőtte, majd...
Vasárnap reggel félkilenckor az alagi csendőrőrs vidáman pattogó kis...
Bemutatók Bemutatók
Csathó Kálmán, mióta a Vígszinháznak dolgozik, hangot és levegőt...
Német katonák temetése Rákospalotán Német katonák temetése Rákospalotán
A napokban temette el a főváros mellett fekvő Rákospalota község az...
Rövidek Rövidek
- Összejövetelünk kellemes volt - hangoztatta MacDonald - és semmiben...
A hadihajók épitése A hadihajók épitése
A tengeren való versengésben a két pártot találhatunk. Egyfelől áll...
A belgiumi események A belgiumi események
II. Lipót belga király holttestét királyhoz illó nagy gyászpompa...
Fényűző pesti bérház
Csodálatos fényűzés és csodálatos lakbérek a legmodernebb pesti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98