Dtum
Login with Facebookk
1935 | Május

A magyar kézilabda bevonult a komoly sportok közé

10.000, azaz tízezer néző előtt játszották le az osztrák-magyar kézilabda mérkőzéseket. Kivonultak testületileg a fővárosi iskolák és a futballra Budapestre érkezett hatalmas osztrák tábor. Kelemen Kornéllal, az Országos Testnevelési Tanács elnökével az élen polgári és katonai előkelőségek foglaltak helyet a Millenáris pálya díszpáholyában.

Az osztrák-magyar hölgyek mérkőzésével kezdődik a műsor. A fess és szőke bécsi lányok fehér blúzban és piros nadrágban futnak ki a pályára. Nem kevésbé csinos magyar kolleganőikön meggyvörös blúz feszül.

Súlyos vereségre vagyunk elkészülve. De kellemesen csalódunk. Hölgyeink remekül labdáznak és hamarosan 2:0-ra vezetnek. Az osztrákok észbe kapnak, és nagyon belefekszenek a játékba. Hamarosan meg is van a kiegyenlítés, 2:2.

A második félidőben nagy harc dúl a győzelemért.”Kisasszony kézilabdáról” szó sincs. Komoly összecsapások vannak. A hölgyek akkorákat puffannak, hogy az ember szinte sajnálja őket. De az eredmény nem változik, marad 2:2.

Amire a férfiak mérkőzésére sor kerül, a hölgyjátékosok már felöltözve a nézőtéren drukkolnak. A kézilabdázó hölgyek tehát nemcsak a játékban, hanem az öltözködésben is gyorsak. A hatalmas osztrák nézőtábor a sok ezernyi gyerek visító hangját is túlharsogva biztatja honfitársait. Lengetik piros-fehér-piros zászlóikat.

Azonnal látható, hogy az osztrákok nagy mesterei ennek a játéknak. Úgy játszanak velük, mint atya a fiával. Komolyan meg is fenyítik a gyereket, mert az első félidő fele sem telik el és máris 5:0-ra vezetnek.

A magyar csapat azonban időnként megmutatja, hogy ezt a sportot is hamar meg fogja tanulni, mert igen formás támadásokkal kezdik szorongatni az osztrákok kapuját, mire az osztrák hátvéd nagyon megszorongatja centerünket. Szabaddobás a büntetés, amit Salgó értékesít.

Alig szűnik meg a magyar tábor tapsa, már újabb gól rázza meg az osztrákok hálóját és villámgyorsan hull a többi magyar gól is, úgy, hogy csak egygólos hátránnyal indulunk a második félidőbe.

A második félidő ránk nézve remekül kezdődik. Anélkül, hogy osztrák játékos a labdához érne, a magyar bal összekötő Fodor kiugrik és nagyszerű lövéssel kiegyenlít. Nagy harc indul meg ezután a győztes gólért. A kapuselőtti kavarodásokat a hátvédek nem egy ízben a legszebb birkózó fogással, csípődobással tisztázzák.

Sarokrúgásból gólt lőnek az osztrákok, és így ismét vezetnek. A magyarokon a fáradtság jelei kezdenek mutatkozni, de formás magyar támadás után mégis sikerül kiegyenlíteni. Az osztrákok fokozzák az iramot és rövid egymásutánban három gólt lőnek, úgyhogy végeredményben az osztrák válogatott kézilabda csapat 9:6 arányú győzelmet arat a magyar tizenegy ellen.

A magyar kézilabdázó csapat vasárnapi teljesítményével ezt a sportot bevitte a komoly sportok közé. Még sokat kell tanulniuk, de a technikás, szép játékkal meghódíthatják Budapest közönségét. A közönség szakértőkből állott. A tribünökön drukkoló diákok és diáklányok a főváros közoktatási ügyosztálya által rendezett kézilabda-mérkőzések állandó résztvevői.

Hadászy Miklós testnevelési igazgató és Mezey Ferenc tanár fejlesztik a magyar kézilabdasportot, amely valóban nagy jövő előtt áll. Külön meg kell emlékeznünk Juhász Attila dr.-ról, a kézilabda szövetségi kapitányról, aki ezen a mérkőzésen marathoni távfutóképességéről tett tanúságot. A pálya szélén biztatta, utasításokkal látta el a játékosokat és többet futkározott, mint azok valamennyien.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vienna – UTSE 3:1 (2:0) Vienna – UTSE 3:1 (2:0)
Kora délután az orozva előretört fellegekből szapora eső hullott alá,...
Magyary detektiv bravurja Magyary detektiv bravurja
A diktatura alatt mindenki, aki csak tehette, elrejtette az...
Repülőgép és villámcsapás Repülőgép és villámcsapás
Nem egyhamar felejti el Herne angol kapitány, a kiváló pilóta, azt a...
Barna (MTK) veretlenül nyerte az asztalitenisz bajnokságot Barna (MTK) veretlenül nyerte az asztalitenisz bajnokságot
A magyar bajnoki ping-pong verseny a berlini világbajnokságok...
Jugoszlávia nem fogadja el Trieszt ügyében a Molotov által beterjesztett kompromisszumos javaslatot Jugoszlávia nem fogadja el Trieszt ügyében a Molotov által...
A négy külügyminiszter párisi tanácskozásán a vita előterében Trieszt...
Bulgária és Szerbia egyesülésének terve Bulgária és Szerbia egyesülésének terve
Egy darab idő óta a Balkán-országokban az az irány kezd uralkodni,...
Rakovszky István nyilatkozik  a parlament, zárt ülésén történtekről Rakovszky István nyilatkozik a parlament, zárt ülésén...
A nemzetgyülés szombat délutáni ülésén tudvalevően a képviselő...
Igy épül a repülőgép! Igy épül a repülőgép!
Sokan a repülőgépet tekintik a technika legnagyszerűbb alkotásának....
Hadik János mellé tömörült az iparosság Hadik János mellé tömörült az iparosság
Az ország kézművesiparosai vasárnap délelőtt nagygyülést tartottak a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98