Dtum
Login with Facebookk
1935 | Május

A magyar kézilabda bevonult a komoly sportok közé

10.000, azaz tízezer néző előtt játszották le az osztrák-magyar kézilabda mérkőzéseket. Kivonultak testületileg a fővárosi iskolák és a futballra Budapestre érkezett hatalmas osztrák tábor. Kelemen Kornéllal, az Országos Testnevelési Tanács elnökével az élen polgári és katonai előkelőségek foglaltak helyet a Millenáris pálya díszpáholyában.

Az osztrák-magyar hölgyek mérkőzésével kezdődik a műsor. A fess és szőke bécsi lányok fehér blúzban és piros nadrágban futnak ki a pályára. Nem kevésbé csinos magyar kolleganőikön meggyvörös blúz feszül.

Súlyos vereségre vagyunk elkészülve. De kellemesen csalódunk. Hölgyeink remekül labdáznak és hamarosan 2:0-ra vezetnek. Az osztrákok észbe kapnak, és nagyon belefekszenek a játékba. Hamarosan meg is van a kiegyenlítés, 2:2.

A második félidőben nagy harc dúl a győzelemért.”Kisasszony kézilabdáról” szó sincs. Komoly összecsapások vannak. A hölgyek akkorákat puffannak, hogy az ember szinte sajnálja őket. De az eredmény nem változik, marad 2:2.

Amire a férfiak mérkőzésére sor kerül, a hölgyjátékosok már felöltözve a nézőtéren drukkolnak. A kézilabdázó hölgyek tehát nemcsak a játékban, hanem az öltözködésben is gyorsak. A hatalmas osztrák nézőtábor a sok ezernyi gyerek visító hangját is túlharsogva biztatja honfitársait. Lengetik piros-fehér-piros zászlóikat.

Azonnal látható, hogy az osztrákok nagy mesterei ennek a játéknak. Úgy játszanak velük, mint atya a fiával. Komolyan meg is fenyítik a gyereket, mert az első félidő fele sem telik el és máris 5:0-ra vezetnek.

A magyar csapat azonban időnként megmutatja, hogy ezt a sportot is hamar meg fogja tanulni, mert igen formás támadásokkal kezdik szorongatni az osztrákok kapuját, mire az osztrák hátvéd nagyon megszorongatja centerünket. Szabaddobás a büntetés, amit Salgó értékesít.

Alig szűnik meg a magyar tábor tapsa, már újabb gól rázza meg az osztrákok hálóját és villámgyorsan hull a többi magyar gól is, úgy, hogy csak egygólos hátránnyal indulunk a második félidőbe.

A második félidő ránk nézve remekül kezdődik. Anélkül, hogy osztrák játékos a labdához érne, a magyar bal összekötő Fodor kiugrik és nagyszerű lövéssel kiegyenlít. Nagy harc indul meg ezután a győztes gólért. A kapuselőtti kavarodásokat a hátvédek nem egy ízben a legszebb birkózó fogással, csípődobással tisztázzák.

Sarokrúgásból gólt lőnek az osztrákok, és így ismét vezetnek. A magyarokon a fáradtság jelei kezdenek mutatkozni, de formás magyar támadás után mégis sikerül kiegyenlíteni. Az osztrákok fokozzák az iramot és rövid egymásutánban három gólt lőnek, úgyhogy végeredményben az osztrák válogatott kézilabda csapat 9:6 arányú győzelmet arat a magyar tizenegy ellen.

A magyar kézilabdázó csapat vasárnapi teljesítményével ezt a sportot bevitte a komoly sportok közé. Még sokat kell tanulniuk, de a technikás, szép játékkal meghódíthatják Budapest közönségét. A közönség szakértőkből állott. A tribünökön drukkoló diákok és diáklányok a főváros közoktatási ügyosztálya által rendezett kézilabda-mérkőzések állandó résztvevői.

Hadászy Miklós testnevelési igazgató és Mezey Ferenc tanár fejlesztik a magyar kézilabdasportot, amely valóban nagy jövő előtt áll. Külön meg kell emlékeznünk Juhász Attila dr.-ról, a kézilabda szövetségi kapitányról, aki ezen a mérkőzésen marathoni távfutóképességéről tett tanúságot. A pálya szélén biztatta, utasításokkal látta el a játékosokat és többet futkározott, mint azok valamennyien.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A waterloói csata és a tükörfolyosó A waterloói csata és a tükörfolyosó
Egy jó bohózat százszor többet ér, mint tizenkét rossz tragédia. Ezt...
A széna illata A széna illata
Általános hiedelem az, hogy ha kellemes illatú a széna, már akkor jó...
Belgium – Németország 6:2 (4:0)
Antwerpenen 7-8000 néző előtt került eldöntésre a harmadik...
Ausztriával ujabb hathetes ideiglenes kereskedelmi szerződést kötöttünk Ausztriával ujabb hathetes ideiglenes kereskedelmi szerződést...
Az osztrák és a magyar delegátusok között az uj kereskedelmi...
Vizen járó kettős biczikli Vizen járó kettős biczikli
A pedálos áttételü kerékpárszerkezetnek legujabban rendkivül érdekes...
Üzenet ötezer esztendő mulva élő utódainknak: az acéltorpedó Üzenet ötezer esztendő mulva élő utódainknak: az acéltorpedó
Az 1939-es newyorki világkiállításon az egész modern korszak felvonul...
Másfélméteres villamosszikra Másfélméteres villamosszikra
A legmodernebbül felszerelt kaliforniai egyetem fizikai...
Aranynyal való fizetések megkezdése Aranynyal való fizetések megkezdése
Az elmult hét közgazdasági téren nevezetes eseményt mutatnak fel. Az...
Az aranyzáradék kérdése Ausztriában Az aranyzáradék kérdése Ausztriában
Ausztria a pénzügyminisztere által most beterjesztett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98