Dtum
Login with Facebookk
1936 | Március

A magyar föld nagy vizsgája

A diákok évzáró vizsgájához lehet legjobban hasonlitani a március hó 25-én este bezárult országos mezőgazdasági kiállitást és vásárt. A különbség talán annyi, hogy ezen a vizsgán nem bukott meg senki. A vizsgabizottság: a látogatók százezernyi tömege, méltányolta mindenkinél a nemes igyekezetet s elégtelen, vagy meg nem felelő osztályzatot nem adott senkinek sem, de annál inkább pazarolta a kitűnő, jeles, gyönyörű jelzőket, amint végigment lassu sétával a kiállitás egy-egy csarnokán.

Alkalmunk volt a kiállitási bírálóbizottság több neves tagjával is beszélni.
Bizony, ezek a kiváló szakemberek maguk is zavarban voltak s kellemesen lepődtek meg, amikor látták, hogy rövid egy esztendő leforgása alatt milyen hatalmas lépéssel tudott előbbre jutni a magyar mezőgazdaság.

Végül utalunk arra a régi közmondásra:
minden nagy szónoknál szebben beszél a tett. A tett alatt itt a vásári forgalmat kell érteni. Nos a vásári forgalom meghaladta az összes előző évieket. Az állatok szebb példányait jóformán még ki se rakták a vasúti kocsikból, máris akadt rá vevő, aki nem sokat alkudott s fizetett.

Ma még pontosan nem lehet kiszámitani,
hogy mennyi volt a vásári forgalom, de annyit máris megállapithatunk, hogy a felhozott tenyészállatoknak háromnegyedrésze elkelt. Beszélhetnénk százszázalékos vásári forgalomról is, mert hiszen a kiállitás után a venni akarók megismerve a tenyésztőt, felkeresik őt otthonában s ott kötik meg az üzletet. Igen sok nagy- és ujabban kistenyésztő is lett, igy szinte országos nevűvé a kiállitások révén. Még több gazda kapott ösztönzést arra, hogy maga is felcsapjon hivatásos tenyésztőnek, amihez nem kell más, mint igyekezet, szakértelem s különösen az állatok nagymérvü szeretete.

Aki tanul és igyekszik ellesni mások fortélyait,
az rövidebb-hosszabb idő mulva megszerzi a tenyésztéshez szükséges szaktudást, anélkül, hogy magasabbfoku szakiskolába járt volna. A földmivelésügyi kormány egyébként nagy gondot fordit ujabban a felnőttek oktatására is. Valósággal helybe viszi a gazdáknak a szaktudást a szakelőadások és tanfolyamok utján. Élni kell hát a jó alkalommal.

Végül még egy dolgot kell kiemelni az idei kiállitás dicséretére.
Meglepően gazdag volt az idén a kiállitásnak a körítése, vagy más szóval a rámája. A kiállitás valósággal beillett volna ipari kiállitásnak is. Azok a gyárosok, mesteremberek, akiknek vevői leginkább a gazdákból kerülnek ki, sorra felvonultak az ujdonságaikkal. A különböző talajmegmunkáló, terményelőkészítő, feldolgozó, állati és növényi ellenségek ellen védekező eszközök és szerkezetek olyan ujfajta és régi rendszerü sokaságát láttuk, hogy azok mellett szinte eltörpült a legjellegzetesebb mezőgazdasági iparok egyike: a kocsi- és szerszámipar, pedig hát ezek is ott voltak mind. De hát haladunk. Halad a mezőgazdaság, halad az abból élő ipar is.

Nehéz volna azonban apróra elmondani,
mi volt az uj dolog mégis az idei kiállitáson. Örvendetes, szinte felbecsülhetetlen ujság volt a kiállitásnak a népegészségügyi része. A népbetegségek elleni küzdelem szemléltető bemutatója, az egészséges, tetszetős falusi lakástervek, minták kiállitása. Uj dolog volt a Külkereskedelmi Hivatal remek kiállitása is. Képben, természetben, könnyen áttekinthetően mutatták be a magyar kivitelre alkalmas termékeket, azok csomagolásának külföldi piacokra eljuttatásának a módjait. Sok-sok uj dolgot láttunk a földmivelésügyi minisztérium fennhatósága alá tartozó szakoktatási kisérletügyi és egyéb intézmények leegyszerüsitett, de annál szemléltetőbb kiállitási csoportjainál, továbbá a mezőgazdasági kamarák kiállitásánál. Egészen uj dolog volt, a vadászati kiállitás.

Meglepő volt a baromfikiállitás is,
a sikere megközeliti a decemberi kiállitásét. A tenyészbaromfiak iránt ugy látszik az esztendő minden részében megvan az állandó kereslet. Uj dolog volt az állathizlalás szemléltető bemutatása. Sokan megbámulták a rövid egy-két hónap alatt 2-3 mázsára hizlalt malacokat és a hatalmas hizott marhákat.

Uj és igen tetszetős volt a szövetkezeti kiállitás is.
A Hangya, a Mezőgazdák, a Gazdák Biztositó Szövetkezete külön-külön csarnokokban mutatták be részint elért eredményeik táblázatos kimutatását, részint dús, nagyrészt saját készitésü kelendő portékáikat. Sok uj dolgot láttunk a háziipari kiállitáson és végül természetesen a mezőgazdasági gépgyárosok egész sereg gép- és eszközujdonsággal vonultak fel. Ujszerü és igen tanuságos volt végül a tejgazdasági és a zöldmező-kiállitás.

A gazdatársadalmi szervezetek nagyrésze
természetesen felhasználta az alkalmat arra, hogy a kiállitásra felutazó gazdákkal megtárgyalja az időszerü kérdéseket. A kiállitás tartama alatt zajlott le a gazdák ugynevezett tavaszi nagyhete.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98