Dtum
Login with Facebookk
1936 | Március

A védett gazdaadós nem kötelezhető a mezőgazdasági gépek visszaadására, ha a vételár felét már kifizette

A védett gazdaadósok kötelezettségeire nézve a Kuria egy gépvásárlással kapcsolatban olyan ítéletet hozott, amely nagy horderejénél fogva elvi határozatnak mondható.

A tényállás szerint Papp Lajos szentesi kisbirtokos
traktort és cséplőgépet vásárolt a Hoffherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth mezőgazdasági gépgyártól 15.775 pengő értékben, – tulajdonjog fentartással. Tartozására többízben teljesített fizetéseket és régi cséplőgarnituráját is átadta a gyárnak, amely szintén csökkentette tartozását. Papp Lajos már 8362 pengőt törlesztett számlájára, midőn a gyár pert indított ellene a gépek visszaadása iránt.

Az ügyben most hozott jogerős ítéletet a Kuria
és a Hoffherr-gyár keresetét elutasította. Az indokolás szerint a védettségben részesített s az ezzel járó kötelezettségeket teljesítő gazdaadós nem kötelezhető a tulajdonjog fentartásával vásárolt és a védett birtokká nyilvánított ingatlana terményeinek előállítására, vagy beszedésére szolgáló gép vagy egyéb tárgy visszaadására akkor, ha a vételár felét már kifizette. Nem kötelezhető a gazdaadós a visszaadásra abban az esetben sem, ha a védett birtokká nyilvánított ingatlana felszereléséhez tartozó gépet vagy egyéb tárgyat más ingatlanon bérmunka végzésére is használja.

Van a kisemberek faluja tövében nagybirtok,
melyet bérlet címen használ a nagybérlő, a kisembereknek ebből nem adnak. Követeljük tehát, hogy a rendelet rendelet legyen, hiszen a foglalást is rendelet szabályozza, foglalnak is és el is viszik, mert a törvény ugy írja elő. Nem olyan dolog ez, amit nem lehetne teljesíteni. A földbérlés orvosság volna, amely sok millió, ma kenyér nélkül küzdő családot meggyógyítana, – fejezi be cikkét Kozma Lajos.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98