Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1937 | Április

A világgazdaság uj problémái

Irta: Domány Gyula dr.

A világgazdaság képe nagy elváltozásokat mutat az utolsó hónapokban.
Egyik osztrák nagyiparos a megváltozott világpiaci helyzetet ugy jellemzi, hogy az utolsó hetek azt a gyakorlatot alakitották ki, hogy az ipari cikkekben a kínálat fokozatosan gyöngébb, a vállalatok nem árasztják el ajánlataikkal a vevőiket, ezzel szemben az érdeklődők keresik fel a vállalatokat olyan cikkekben is, amelyek nem kizárólag a hadiipar célját szolgálják.

Ez az átalakult felfogás és a viszonyok ilyen megváltozása
elsősorban arra a körülményre vezetendő vissza, hogy a nyersanyagtermelés nem tart lépést a kereslettel, sőt bizonyos hiány mutatkozik sok olyan cikkben, amelyből nemrégen még igen élénk kereslettel találkoztunk.

Letagadhatatlan tény,
hogy az egész világon a nyersanyagkészletek erősen megfogyatkoztak. Azok a hiradások, amelyek a készletek csökkenéséről számolnak be, a fogyasztókat idegessé tették s ezért a készletek felhalmozása és bizonyos spekulációs szempontokból való tartalékolása következett be. Ezek a körülmények a világgazdaság alakulását egészen uj problémák elé állitották és ezeknek az uj kérdéskomplekszumoknak a megoldása ma a világgazdaság legjobban kiélezett pontjaivá váltak.

Az Egyesült Államokban a nyersanyagárak ugrásszerü emelkedése
erélyes fellépésre késztette Roosevelt elnököt, jóllehet, mintegy négy évvel ezelőtt a Roosevelt-féle gazdasági politikának sarkpontja az árak felemelésének szükségességében csucsosodott ki. Az árak azonban el nem képzelt nivóra emelkedtek s az áremelkedések ezen folyamata felboritja az amerikai kormány egész gazdasági programját. Széles e világon ugyanis teljes erővel megindult a fegyverkezési verseny, amely főleg a hadiipar számára szükséges nyersanyagokat drágitja meg.

Az Egyesült Államok elnöke április első napjaiban
azt a – szenzáció erejével ható – bejelentést tette, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel a nyersanyagok további drágulását meg fogja akadályozni. Éles szavakkal illette a nyersanyagtermeléssel foglalkozó vállalatok árpolitikáját és annak a – meglehetős feltünést keltő – véleményének adott kifejezést, hogy a vörösrézbányák tulajdonosai még akkor is tekintélyes hasznot könyvelhetnének el, ha termelvényeik árát 50 százalék engedménnyel dobnák a piacra. Az elnök ezen kijelentése átmenetileg a nyersanyagpiacon bizonyos áresést idézet elő, amelynek azonban nagy jelentőséget tulajdonitani nem lehet, mert pár nappal későbben ismét nagy kereslet mutatkozott nyersanyagok iránt és a szenvedett veszteséget az egyes cikkek nemcsak behozták, hanem rövid néhány nap alatt már tul is haladták.

Pillanatnyilag a helyzet az,
hogy a nemzetközi gazdasági viszonyok javuló irányzatot mutatnak. Éppen az utolsó hetek eseményei igazolták be, hogy ha a fölfelé emelkedő hullámvonalon átmenetileg mutatkozik is törés, az áremelkedést megakadályozni nem lehet. Ennek oka elsősorban a készletek kimerülésében és a kínálat vontatottságában keresendő.

Nagy probléma azonban,
hogy ha az ipari tevékenység megakad és a jelenleg tulzásba vitt fegyverkezés megtorpan, nem áll-e komoly helyzet elő. A tulhajtott termelés éppen ugy megbosszulja magát, mint a vontatott produkció és néhány évnek kellene eltelnie, amig a piac ellenőrzésére a termelés ismét képessé válik. Más szóval ez azt jelenti, hogy éveknek kellene leperegniök addig, amig a termelés tényleges korlátozására sor kerülhetne.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pákh Albert síremléke Pákh Albert síremléke
A kerepesi-uti temetőben május 3-án délben kegyeletes ünnepély folyt...
Lawn-tennis játék fürdőruhában Lawn-tennis játék fürdőruhában
Az idei szokatlanul nagy hőség New-Yorkban, a lawn-tennisnek egy uj...
Farczády Irisz spanyol tudása Farczády Irisz spanyol tudása
Szombaton délután meglátogattunk egy fiatal banktisztviselőt, Végh...
Színházi pauza - avagy színészek, színésznők Színházi pauza - avagy színészek, színésznők
Egyre jó a színházak néhány heti pauzája: kicsit számonvehetjük a...
Kapusi (OBSE) az 50 km-es gyaloglóbajnok Kapusi (OBSE) az 50 km-es gyaloglóbajnok
Tízezres nevezés érkezett a gyaloglóbajnokságra. Vasárnap reggel...
A levegőbe repült szekér A levegőbe repült szekér
Borzalmas eset történt a napokban a Kaposvár melletti Kápolnapuszta...
Új választójogi tervezetekkel foglalkozik a belügyminisztérium Új választójogi tervezetekkel foglalkozik a belügyminisztérium
A törvényhozás nyári szünetében egy kérdés foglalkoztatja a politikai...
A „Norge” dán hajó pusztulása A „Norge” dán hajó pusztulása
Alig hogy kissé lecsillapult a „General Slocum” nevű...
Éjszakai verekedések Éjszakai verekedések
Ujpesten az Árpád-utcában Urbanek Ferenc és öccse, János, záróra felé...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98